Spring navigation over

Corona-situationen svarer til et maratonløb

07-04-2020

Vi skal være seje, udholdende og virkelig tålmodige. For corona-situationen minder mere om et maratonløb end en 100-meter distance. Sådan konkluderer borgmester Peder Christian Kirkegaard efter statsministerens udmelding tirsdag aften

Om alt går vel, kan Danmark begynde at åbne en smule op efter påsken. Det kræver dog fortsat en indsats fra os alle sammen.

- Vi skal fortsat gøre som myndighederne siger. Det gælder stadig, at vi skal holde afstand, og vi skal holde ud. Det er vigtigt, at vi holder os på den grønne kurve med kontrolleret smittespredning, så vores sundhedsvæsen kan følge med. Det stiller krav til os alle, siger borgmester Peder Christian Kirkegaard.

Efter statsminister Mette Frederiksens pressemøde mandag aften, hvor hun meldte ud, hvordan Danmark kan åbne gradvist op, konkluderer han, at der stadig er lang vej igen, før vi står på den anden side af corona-krisen.

 

Brug for tålmodighed

- Nogle steder begynder vi at åbne op. Men der er også mange områder, der fortsat vil være lukket ned. Jeg synes, statsministeren meldte rimeligt klart ud: Coronakrisen kommer til at vare i lang tid. Der vil gå mange måneder, før vi er på den anden side. Det er ikke et 100-meter løb, vi er ude på. Det er et maratonløb. Det bliver utroligt hårdt. Vi skal være seje og meget tålmodige. Men vi skal nok komme igennem, siger borgmesteren.

Han gør det klart, at Skive Kommune fortsat vil følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger i håndteringen af corona-situationen. Også når retningslinjerne løbende ændrer sig.

- Vi viser også her, at vi er en meget smidig og omstillingsparat organisation. Som eksempel får vi et par arbejdsdage til at gøre klar til at genåbne skole og dagtilbud. Vel at mærke på en ny måde, hvor vi skal leve op til nye krav, som her tirsdag endnu ikke er defineret. Men vi tager imod opgaven, vi tager ansvar og løfter den, så både børn og forældre og vores medarbejdere kan være trygge, siger Peder Christian Kirkegaard.

Stor forståelse

Borgmesteren har stor forståelse for, hvor hårdt krisen rammer hos den enkelte borger. Ikke mindst hos dem, der nu har fået ekstra lange udsigter til en åbning, nemlig de ældre og de sårbare på plejecentrene og i botilbuddene

- Der er mange vanskelige beslutninger, vi skal udmønte. Det, at vores ældre på plejecentre og i vores botilbud ikke kan få besøg af deres pårørende, gør virkelig ondt på mig, - og jeg håber sådan, at det er et af de forhold, der omend i begrænset omfang, snart kan løsnes lidt op for.

- Men vi har et særligt ansvar for at passe godt på vores ældre og udsatte borgere. Vi skal skærme dem mod smitte, så derfor har jeg også forståelse for beslutningen om i øjeblikket at lukke ned for besøg. Heldigvis gør vores plejepersonale en kæmpe indsats for at igangsætte særlige aktiviteter og skabe kreative tiltag, så beboerne kan komme virtuelt i kontakt med deres pårørende. Det har jeg så meget respekt for, siger Peder Christian Kirkegaard.

 

Fremskynder aktiviteter

En anden gruppe, som er hårdt ramt, er det lokale erhvervsliv. Nogle af dem har fra den ene dag til den anden mistet stort set hele deres omsætning og dermed også grundlaget for deres indtjening.

- Vi har et meget stort opmærksomhedspunkt her. Dels gør vi sammen med Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter rigtig meget for at rådgive og vejlede vores virksomheder i, hvordan de kan komme i betragtning til de nationale hjælpepakker. Jeg håber også regeringen og Folketinget vil tage yderligere initiativer til hjælpepakker, ikke mindst i forhold til de mange små selvstændige, der må se deres virksomhed fortsat skal være mere eller mindre lukket ned.  

På næste møde i Økonomiudvalget vil man i øvrigt behandle et punkt om at fremrykke aktiviteter fra 2021 til 2020, fortæller borgmesteren. Ved at fremrykke anlægsopgaver ønsker kommunen at bidrage til at holde gang i hjulene, og på den måde også sikre lokale arbejdspladser.

- Jeg håber desuden, at folk på Skiveegnen også vil være med til at tage ansvar ved at bakke op om det lokale butiksliv, restauranter og andre lokale virksomheder. Det er vigtigt, at de er her, når vi kommer på den anden side. For vi skal nok komme igennem det, selv om det bliver et langt sejt træk, siger Peder Christian Kirkegaard.