
Væksthus Spøttrup lagde rammer til Landsbyudvalgets møde 1. juni 2023. Udvalget fik en rundvisning ved Arne Bisgaard, der har været involveret i arbejdet omkring Fonden Spøttrup Studegård og senere Væksthus Spøttrup fra starten.
Gården, som Væksthuset befinder sig i, er et af de oprindelige husmandssteder der blev udstykket, da staten overtog ejerskab over Spøttrup Borg i 1938. De nuværende bygninger stammer fra 1980’erne og blev bygget efter den ældre gård nedbrændte.
Arne Bisgård viser Væksthus Spøttrup for Landsbyudvalget
Stedet skal nu huse en række af områdets foreninger og deres aktiviteter, med særligt blik for landbrug, planteavl og eksperimenter med fødevareproduktion. Det skal også være muligt at se og få information om f.eks. gamle danske kornsorter og kvægracer. Og endelig skal stedet formidle områdets landskab og natur.
Der er meget, der skal gøres og frivillige har travlt med at indrette de rå rammer, så de står så klart, som det er muligt, inden den officielle indvielse af Væksthus Spøttrup den 11. juni.
Orientering fra forvaltningen
Første punkt på dagsordenen var en introduktion til og orientering fra landdistriktsmedarbejdere fra forvaltningen for Teknik, Miljø & Udvikling. Der blev fortalt om teamets tilgang til borgerinddragelse, som blandt andet er blevet anvendt i Thise og på Fur og orienteret om kommende større tiltag. I 2023 forventer forvaltningen at der udpeges et nyt område til en helhedsplan, der er en områdefornyelse med et længere og mere strategisk orienteret sigte.
Landsbyudvalget var positive over for forvaltningens ønske om mere gensidig orientering og involvering.
Behandling af ansøgninger til Landsbypuljen
Nye vinger samt vingeaksel til Roslev Mølle
Aftenens første og største ansøgning, var fra Foreningen til Roslev Mølles bevarelse, der søgte om tilskud på 500.000 kr. til nye vinger og vingeaksel på den gamle hollandske vindmølle. Møllen er et vartegn for området og de nødvendige reparationer er meget omkostningstunge, men også med en lang forventet levetid. Det fik Landsbyudvalget til at anbefale et tilskud på 400.000 kr. til formålet.
Foreningen havde fundraiset 800.000 kr. i forvejen. Godkendes anbefalingen i Byrådet, mangler der restfinansiering på 445.971 kr., før projektet kan igangsættes.
Etablering af toilet ved orangeri og museum i Krejbjerg
Krejbjerg Borger- og Idrætsforening havde søgt tilskud på 131.000 kr. til etablering af et handicapvenligt toilet nær orangeriet og Jens Væver museet. Landsbyudvalget valgte at imødekomme ansøgningen og anbefalede tilskud på 131.000 kr.
Podehaven i Selde
Fra Selde søgte den Selvejende Institution Skulpturlandsby Selde tilskud på 100.000 kr. i restfinansiering til realisering af projektet Podehaven. Podehaven er en skulptur og en uderum i et, der består af opmurede ”celler” i en bladformation, der beplantes med blandt andet frugttræer, bærbuske og krydderurter. Værket opføres tæt på Fursundhallen.
Projektet har været undervejs helt fra omkring 2014 og i 2021 overdrog kurator Marianne Jørgensen grunden, hvor værket bliver opført på, til Skive Kommune. Der blev søgt om og tildelt tilskud på 50.000 kr. og udestår en restfinansiering på 50.000 kr. Projektet er medfinansieret af Bolig- og Planstyrelsen med 803.000 kr.
Petanquebane og madpakkehus i Oddense
I Oddense får petanque-entusiaster bedre rammer, når deres faciliteter efter planen flyttes til den plads, hvor den gamle børnehave i dag ligger. Pladsen indrettes med et madpakkehus og er tættere beliggende på hallen, hvor der også findes toiletfaciliteter. Oddense-Otting Borgerforening søgte om og blev tildelt 68.428 kr. til formålet. Ideen til flytningen af faciliteterne er opstået i forlængelse af områdefornyelsen, der forventes afsluttet i 2023.
Udskiftning af dør til Virksund Egnsmuseum
Virksund Egnsmuseum søgte tilskud på 21.463 kr. til udskiftning af døren til museet. Ansøgningen blev behandlet første gange ved mødet 9. marts 2023, men blev udsat så forvaltningen kunne besvare udvalgets spørgsmål vedrørende ejerforhold. Der blev tildelt tilskud på 10.000 kr.
Valnøddetræ til markering af jubilæum for Brøndum-Hvidbjerg Plantage
Sidste ansøgning til Landsbypuljen kom fra Brøndum-Hvidbjerg Borgerforening, der søgte og blev tildelt tilskud på 6.250 kr. til et valnøddetræ, der vil blive plantet i forbindelse med markeringen af 100 års jubilæet for Brøndum-Hvidbjerg Plantage.
Støtte fra Fundraisingpuljen til legeplads i Lund
I Lund er idéen om en kunstnerisk interessant legeplads, bygget i naturlige materialer, kommet et skridt videre. Udvalget valgte at imødekomme ansøgningen til Fundraisingpuljen på 20.000 kr. Midlerne skal benyttes til udarbejdelse af en projektbeskrivelse samt fondsansøgninger.
Gensidig orientering
Bæredygtige Nordfjends 2040
Sofie Ambeck, områderepræsentant fra område seks (Nordfjends), orienterede udvalget om, at projektet ’Bæredygtige Nordfjends 2040’ nu er fuldt finansieret. Projektet har som formål at arbejde for en grøn og bæredygtig udvikling i Nordfjends og forventningen er, at der ud af projektet opstår arbejdsgrupper, netværk og et tætte, mere koordineret samarbejde mellem landsbyerne på Nordfjends.
Se mere om projektet og deltag i debatten på dets Facebookside (Facebook)
Grøn Pulje
Forvaltningen opfordrede Landsbyudvalget til at orientere deres bagland om muligheden for at søge projektmidler gennem Grøn Pulje. Ansøgningsfristen er 12. juni kl. 12.00.
Næste møde i Landsbyudvalget
Landsbyudvalgets næste møde er 21. september. Ansøgningsfristen til Landsbypuljen og Fundraisingpuljen er mandag den 14. august.