Traditionen tro var håndværkere og entreprenører på Skiveegnen mødt op til håndværkermødet, hvor de efter orienteringen om bygge- og anlægsopgaver fik serveret stegt flæsk med persillesovs. Foto: Skive Kommune.
Mandag eftermiddag deltog cirka 40 personer fra lokale entreprenør- og håndværkerfirmaer til vores årlige Håndværkermøde, som vi arrangerer i samarbejde med Business Skive.
Her er der tradition for, at håndværkere, entreprenører og andre med interesse i at udføre opgaver for Skive Kommune, Skive Fjernvarme, Skive Vand med flere bliver orienteret om planlagte investeringer og opgaver inden for drift og anlæg i 2023.
Borgmester Peder Christian Kirkegaard bød velkommen til orienteringsmødet, som de seneste to år har været aflyst på grund af Corona. Siden sidst er der kommet nye krav til nybyggerier, og det seneste år har været et specielt år med krig i Ukraine og med energikrise, inflation og bekymring for forsyningssikkerheden til følge.
Flere spændende projekter på bedding
Men der er også en del spændende ting på tegnebrættet på Skiveegnen i den nærmeste fremtid, blandt andet en udvikling af City Vest i Skive, som skal blive til et attraktivt butiksområde til såkaldte boksbutikker.SønderCentret har fået sydafrikanske investorer og står over for en gennemgribende ombygning og fornyelse, og i GreenLab Skive har Norlys givet 250 millioner kroner til etablering af det kommende forsyningsnet, SymbiosisNet, der gør det muligt at bygge den infrastruktur, der skal til for at tilkoble et af verdens største store PtX-anlæg.
- Der er afdæmpning på bygge-området i øjeblikket, men der er forsigtigt lys for enden af tunnelen. I en periode med usikkerhed er det særdeles positivt med de mange spændende initiativer, der snart er på vej på Skiveegnen, sagde Peder Christian Kirkegaard.
Herefter kunne medarbejdere fra Skive Kommune informere om kommende bygge- og anlægsopgaver. Blandt andet venter der en renovering af hovedhuset på Jenle, som er Jeppe Aakjærs digterhjem, større vedligeholdelsesopgaver på ældrecenter og skoler, på Skive Havn skal der tages gamle togskinner op og lægges nyt asfaltunderlag, og så er der projekterne i BigBlue Skive, blandt andet Idræts- og Kulturparken.
Nye grønne krav fører omstilling med sig
Kathrine Poulsen, som er erhvervskonsulent og projektleder for We Build Denmark i Holstebro Kommune, holdt et oplæg til mødet, hvor hun gav en indflyvning til LCA, som står for Life Cycle Assessment – livscyklusvurdering og er en metode til at beregne de potentielle miljøpåvirkninger af eksempelvis en bygning eller et produkt. Det er et nyt krav inden for byggeri, hvor nybyggeris klimapåvirkninger skal dokumenteres med en klimaberegning, det vil sige en livscyklusvurdering.
We Build Denmark arbejder derfor på at samle vidensinstitutioner, virksomheder, uddannelsesinstitutioner og kommuner, som sammen skal bidrage til at få ny viden og nye teknologier ud til virksomhederne og på den måde skabe mere innovation. Fokus er i høj grad på grøn omstilling i byggeriet samt automatisering og digitalisering i byggeriet.
På dagsorden var også et oplæg om et nyt projekt, Industrial Recycling for Construction (IRC) om genanvendelse af erhvervsaffald til byggematerialer, som Energibyen Skive og Business Skive er partnere i. Oplægget var desværre aflyst på grund af sygdom, men egnens håndværker- og entreprenørvirksomheder vil på et senere tidspunkt blive inviteret til et møde, hvor de bliver orienteret om projektet. Skive Kommune har sammen med lokale virksomheder tidligere arbejdet med bæredygtighed inden for byggeri, og med projektet IRC viser vi endnu en gang, at vi har et fælles fokus på at styrke den grønne omstilling i byggebranchen.