
RENT LIV har som placebrand, siden det blev udviklet og præsenteret første gang i 2011, haft en meget høj kendskabsgrad blandt kommunens borgere. Dermed er det måske ikke overraskende, at RENT LIV igen boner positivt ud på lokalkendskab. En lille, men vigtig krølle, er dog i den sammenhæng, at byrådet i 2019 vedtog en præcisering af RENT LIV. Efter input fra borgere, foreningsliv, erhvervsliv, m.fl. blev RENT LIV i den sammenhæng defineret som ’grøn handling i fællesskaber for en egn i balance’.
- Skiveegnen fik en skarpere fortælling, som borgerne skulle forholde sig til og tage ind. Den fortælling er stadig ret ny, og set i det lys, er det flot, at så mange har pejlet sig ind på dét, placebrandet nu står for. Og så er det jo overordentligt positivt, at så stor en andel af kommunens borgere vurderer, at fortællingen passer på Skiveegnen. Det gælder i øvrigt også de unge, som er flyttet herfra. 63 procent af dem mener, der er en god eller meget god overensstemmelse mellem RENT LIV og Skiveegnen, fortæller Birgitte Bahat, kommunikationschef i Skive Kommune.
Fortællingen skal ud og leve
I undersøgelsen er kommunens borgere blevet bedt om at vurdere, hvor enige de er i en række udsagn om RENT LIV, eksempelvis om RENT LIV fortællingen er troværdig. Det mener 50 procent af de adspurgte, at den er. Mens 5 procent er uenig. Og resten svarer enten ’hverken eller’ eller ’ved ikke’.
- Der er altså fortsat nogle, også lokalt, som endnu ikke har taget stilling til RENT LIV, og dem skal vi naturligvis være opmærksomme på at nå i vores kommunikationsindsats. Men når man sammenholder de 50 procent med, at flertallet vurderer, at der er overensstemmelse mellem fortællingen om RENT LIV og deres opfattelse af egnen, så mener jeg godt, vi kan sige, at Skiveegnen alt i alt har en troværdig fortælling. Og netop troværdighed er det altafgørende parameter, når det kommer til placebranding. Vi kan aldrig lykkes med en fortælling om vores egn, hvis folk, der bor der, ikke synes den passer. For det er først og fremmest dem, der bor her, der kan få fortællingen til at leve og brede sig ud til folk i andre kommuner, siger hun.
Forventelige forskelle
Kendskabet til RENT LIV ligger nemlig lavere uden for Skive Kommune, end det gør hos Skiveegnens borgere. Omdømmeanalysen viser, at 32 procent i gruppen ’kvalificeret arbejdskraft’ og 46 procent blandt ’småbørnsfamilierne’, som bor uden for kommunen, synes, der er god eller meget god sammenhæng mellem fortællingen om RENT LIV og kommunen. Kommunikationschefen er ikke overrasket over, at kendskabet er lavere uden for kommunegrænsen.
- Alt andet ville nærmest være underligt. Og selv om vi naturligvis vil arbejde for at få tallet højere op, så synes jeg faktisk, at det allerede ligger pænt. Det viser, at vi er kommet godt i gang, og vi skal blot blive ved med at klø på, både med vores grønne indsatser og historierne om dem. Vi har en stærk og troværdig fortælling, den skal nok trænge igennem og stille og roligt nå længere ud, siger Birgitte Bahat.