Kommunen opdagede fejl: Betaler mest muligt tilbage
Kommunen opdagede fejl: Betaler mest muligt tilbage
GÅGADEN Skive Kommune har siden 2008 opkrævet for meget i vejbidrag fra grundejerne i og omkring gågaden i Skive. Den normale forældelsesfrist vil i denne slags sager være på tre år, men i helt særlige tilfælde kan man gå 10 år tilbage. Kommunen vil gøre så meget som overhovedet muligt for at rette op på fejlen og betaler beløbet, som grundejerne fejlagtigt er blevet opkrævet, tilbage for de seneste 10 år.
Vejbidraget er hjemlet i vejlovens bestemmelser for renholdelse og vinterbekæmpelse. Men beløbet har fejlagtigt været for stort. Det bliver der nu rettet op på. Ifølge forældelsesloven er den normale forældelsesfrist på fordringer på penge på tre år. Men i visse tilfælde kan en absolut forældelsesfrist på 10 år komme på tale. Det er det, der sker i dette tilfælde.
- Vi er utrolig kede af denne fejl, og vi vil gerne beklage dybt over for de ramte grundejere. Ingen skal betale for meget i bidrag. Vi skal som myndighed til hver en tid opkræve de korrekte beløb af vores borgere og virksomheder – uanset sammenhængen. Derfor går vi også så langt, som det er juridisk muligt for at betale grundejerne tilbage. Det betyder, at de får en tilbagebetaling for 10 år i stedet for tre år, der ville være det normale i denne slags sager, siger Christian Axelsen, drifts- og anlægschef i Skive Kommune.
Indfører ny opkrævningsprocedure
Forvaltningen Teknik, Miljø og Udviklings gennemgang peger på, at der er sket opkrævning for renholdelse og vinterbekæmpelse for hele det samlede gågademiljø, og ikke kun for grundejernes areal, som er det areal, der må opkræves vejbidrag for. Det vil sige, at der også er blevet opkrævet for den andel af gågaden, som kommunen skulle have afholdt udgiften for.
Det var en ny medarbejder i forvaltningen, der blev opmærksom på, at vejbidraget var højere end den faktiske udgift. Forvaltningen vil gøre alt for at sikre, at en lignende fejl ikke sker igen. Derfor bliver der indført en ny opkrævningsprocedure, som skal skabe gennemsigtighed på området. Grundejerne vil fremover modtage en årsopgørelse i første kvartal hvert år, når foregående budgetår er lukket. Herefter vil den næstkommende á conto betaling blive tilrettet, så der enten tilbagebetales eller opkræves yderligere på baggrund af årsopgørelsen.
Sagen blev fremlagt for byrådet den 27. juni. Her besluttede byrådet, at grundejerne skal have det beløb, som fejlagtigt er blevet opkrævet, tilbage for de seneste 10 år. I alt er der tale om 3,78 millioner kroner.