
En residens med en kapacitet på op til 100 forskere og studerende i Skive. En form for kollegie, der blandt andet skal understøtte behovet for en bolig, når der er tale om længerevarende studie- eller forskningsophold i Skive og omegn. Den indgår som et led i et udspil fra interesseorganisationen Danske Universiteter, der foreslår, at der skal etableres kollegier i ti byer med plads til op mod 100 kollegieboliger. Det skal ske i et tæt samarbejde med kommunerne og det lokale erhvervsliv rundt omkring. Skive er den eneste by, der er direkte nævnt i udspillet. Det vækker glæde hos borgmester Peder Christian Kirkegaard.
- Det er en meget spændende tanke. Universiteterne skal være til gavn for hele Danmark, og derfor skal viden og kompetencer via studerende og forskere også ud til de virksomheder og institutioner, der ligger uden for de store byer. Et kollegie i Skive, hvor studerende i forbindelse med praktik eller opgave kan bo midlertidigt, kan også give dem muligheden for at afprøve, om virksomhederne og området vil være interessant for dem efter endt uddannelse, siger han.
Aldrig stået stærkere
DTU har i marts som det første universitet åbnet en afdeling i GreenLab Skive. I maj fik den grønne energipark en historisk dispensation fra forsyningsloven, idet Energistyrelsen gav grønt lys til at etablere en testzone uden om det kollektive elnet. Det var første gang, sådan en dispensation blev givet, og det vil tiltrække en række forskningsaktiviteter inden for grøn energi. I begyndelsen af juni underskrev GreenLab Skive og Aarhus Maskinmesterskole en samarbejdsaftale om at medvirke til at skabe en maskinmesteruddannelse med et stærkere grønt fokus. Og i mandags indviede uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen formelt GreenLab Skive Forskning. Ved samme lejlighed afslørede Villum Fonden, at energiparken har modtaget en bevilling på 20 millioner kroner, der er øremærket ’grøn’ forskning.
- Vi har aldrig stået stærkere, når det kommer til uddannelses- og forskningsaktiviteter på Skiveegnen. Derfor giver det utrolig god mening at bane vejen for, at de kommende studerende og forskere får gode muligheder for at indkvartere sig under deres ophold hér, siger Peder Christian Kirkegaard.
Stor succes at trække på
Han peger samtidig på kommunens erfaringer med KIS-huset, der har været en stor succes. KIS står for ’Karriere i Skive’ og her stilles boliger til rådighed for studerende på de videregående uddannelser, der er i praktik, nyansatte i lokale virksomheder eller på anden måde har brug for en midlertidig bolig. Derudover er der lagt vægt på muligheden for et socialt fællesskab – blandt andet med tilbud om foredrag, inspirationsture, virksomhedsbesøg m.m. En lang række lokale virksomheder står sammen med Skive Kommune bag initiativet, der har eksisteret siden 2014.
- Hvis Skive er nævnt i udspillet fra Danske Universiteter, fordi det er planen, at vi kan indgå i et pilotprojekt og være med til at udvikle en model for dette samarbejde, så er vi klar til at rykke med det, vi kan og har. Vi har jo en årelang erfaring med at arbejde sammen på kryds og tværs af uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv og kommune. Den vil vi meget gerne spille ind i udviklingsarbejdet. Derfor er jeg også ved at skrive et brev til uddannelses- forskningsministeren, hvor jeg tilkendegiver vores håb om, at hun tager godt imod udspillet og meget gerne vil være med til at omsætte det til virkelighed, siger Peder Christian Kirkegaard.