Umiddelbart kan det måske være svært at se sammenhængen mellem undergrunden på Skiveegnen og globale problemer med at håndtere CO2 -udslippet. Men et helt nyt projekt, C-ASH (Carbon Fixing by Volcanic Ash (da. kulstoffiksering i vulkansk aske), har set dagens lys, og potentialet er stort: Forventningen er, at det vil kunne lade sig gøre at sende så store mængder af CO2 ned i undergrunden, der svarer til Danmarks samlede udledning i cirka 60 år.
Både Økonomiudvalget og Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget i Skive Kommune har til sammen bevilget knap en halv million til de indledende målinger i undergrunden her på egnen.
- Vi har i kommunen valgt at støtte projektet, der har et meget stort potentiale på den grønne dagsorden. Det kan få afgørende betydning for vores udfordring med CO2 -udslippet – både her i landet og på globalt plan. Hvis forskningsprojektet lever op til forventningerne, står vi over for et nyt spændende erhvervseventyr på Skiveegnen, siger Skive Kommunes borgmester, Peder Christian Kirkegaard.
Miljømæssigt sikker
Det er første gang, et kulstoffikseringsprojekt som dette sættes i gang i den danske undergrund. Og at det lige sker på Skiveegnen, skyldes de helt særlige askelag, der lokalt findes i 200-300 meters dybde. Når man pumper CO2 ned i askelagene, vil CO2’en blive omdannet til kalksten. Det vil ske på en måde, der er miljømæssig sikker og følger de samme processer, der i forvejen foregår i naturen. Det er for eksempel det samme, der sker, når en elkedel eller en kaffemaskine kalker til.
- Reduktion af CO2 er ikke nok alene. Vi skal også indfange og lagre store mængder af CO2. Her kommer vi til på Skiveegnen igen, at vise nye veje for den grønne omstilling. Samtidig vil projektet bidrage til at øge jordværdien lokalt. Samtidig er der meget vigtig for os, at få det lokale erhvervsliv involveret i aktiviteter som borearbejde og leverandører af CO2. På sigt kan Skivegenen få en helt central placering inden for den grønne omstilling gennem CO2-lagring og dermed åbne helt nye eksportmuligheder, siger borgmesteren.
Projektet er indtil nu blevet grundigt afprøvet i laboratoriet. I sidste uge blev de indledende, seismiske målinger i undergrunden påbegyndt. De første testboringer vil gå i gang i 2024.
C-ASH-projektet er blevet til i et samarbejde mellem Aarhus Universitet. Klimafonden Skive, Morsø Kommune og Energibyen Skive/Skive Kommune.