
De seneste år er der kommet flere og flere nikotinprodukter på markedet. Produkter som snus/nikotinposer og puffbars, som kan indeholde meget nikotin og virke tillokkende på børn og unge. Det kan give anledning til en lang række spørgsmål: Bør jeg være bekymret, hvis jeg ved, mit barn bruger snus? Hvor farligt er det egentligt? Hvor kan man få hjælp til at stoppe? Hvordan kan jeg være med til at forebygge et forbrug af nikotin? Spørgsmål der kan fås svar på til temaeftermiddagen.
- Vi ved, at det kan være svært for forældre at have et overblik over de mange nye nikotinprodukter, der anvendes af de unge - og hvilke konsekvenser brugen af nikotinprodukter kan have. Med temaeftermiddagen får forældre og andre interesserede mulighed for at blive klogere på netop dette, når vi får besøg af Danmarks førende ekspert indenfor nikotins effekt på hjerner, fortæller Linda Ann Jensen, som er ryge- og nikotinstopkoordinator i Sundhedscenter Skive.
Ud over forældre er eftermiddagen også for fagfolk, der til dagligt arbejder med børn og unge. Det kan være lærere, pædagoger, trænere, klubmedarbejder mv.
Oplæg fra Danmarks førende ekspert indenfor nikotins effekt på hjernen
Eftermiddagens oplægsholder er Jesper T. Andreasen, Lektor, Translational Pharmacology, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi, Københavns Universitet. Han er Danmarks førende ekspert indenfor nikotins effekt på hjernen og vil klæde deltagerne på til at støtte børn og unge til et godt ungdomsliv uden nikotin.
Jesper T. Andreasen står bag en lang række rapporter, artikler og podcasts om nikotins effekt på hjerner og har holdt en lang række foredrag for fagfolk i bl.a. kommuner og regioner.
Stort samarbejde skal vende det stigende forbrug af nikotin blandt unge
Hvis udviklingen med det stigende forbrug af bl.a. snus skal vendes, så kalder det på en fælles indsats. Derfor afholdes temaeftermiddagen i et samarbejde mellem Børne- og dagtilbudsområdet, Center for Psykiatri og rusmiddel, den kommunale tandpleje, Familieafdelingen, SSP, Sundhedsplejen, Ungdomsskolen og Sundhedscenter Skive.
Det stigende forbrug af nikotin blandt unge er nemlig noget man oplever bredt i de afdelinger, der har kontakt med de unge – også i tandplejen:
- Ofte er Tandplejens medarbejdere de første voksne, der opdager den unges brug af snus. Derfor har Tandplejen en vigtig rolle i forhold til information om de alvorlige sundhedsrisici, der er ved at bruge snus. Vi ser de skader, som snus kan give på de unges tandkød. Vi taler med dem om det og hjælper dem også gerne med, hvor de kan få hjælpe til at stoppe, hvis de har brug for dette. Vi kan se, at det er nødvendigt med en fælles indsats mod unges brug af snus og nikotin. Derfor er vi med i samarbejdet og deltager i temaeftermiddagen, fortæller Karen Mølgaard Madsen, overtandlæge i tandplejen i Skive Kommune.
Skive Kommune har brugen af nikotin blandt børn og unge som indsatsområde
Ruth Kristensen, der er formand for Sundheds-, Social- og Forebyggelsesudvalget byder velkommen til temaeftermiddagen. Udvalget bakker op om indsatsen mod brug af nikotin og snus blandt unge med et særligt fokus på området i 2023. Den særlige indsats betyder øget information om nikotinens betydning for børn og unge og tilbud om hjælp til stop.
Fakta om arrangementet
- Arrangementet er for forældre, fagfolk og andre interesserede i emnet
- Afholdes den 20. november kl. 16.30 – 19.00 på Skive Bibliotek
- Arrangementet er gratis
- Tilmelding senest den 16. november på sundhedscenter@skivekommune.dk eller telefon 9915 7300.
- Til arrangementet vil der være forskellige stande med tilbud til unge i Skive Kommune