
Når tandplejer Stine Andersen sammen med klinikassistent Jane Nielsen hver torsdag pakker bilen med blandt andet tandspejle og proteselim, kører de ud til de borgere, som er tilmeldt omsorgstandplejen, og som ikke selv kan komme ind på tandklinikken i Skive, eller til en almindelig privatpraktiserende tandlæge. Stine Andersen og Jane Nielsens arbejde med borgerne er forebyggende og sundhedsfremmende, og så underviser de plejepersonalet i at hjælpe borgerne på den bedst mulige måde med de udfordringer, som de har med tænderne. Og dét er der en god grund til, siger Stine Andersen.
- Dårlig mundhygiejne giver grobund for mange sygdomme, og på den måde kan mundhulebakterierne blive livstruende, siger Stine Andersen.
Tandbehandlinger som fyldninger og tandudtrækninger foregår så vidt muligt stadig på tandklinikken i Sundhedshuset, da personalet i de tilfælde kan sikre borgerne bedre behandling og har bedre arbejdsforhold der. I Sundhedshuset er der også gode adgangsforhold for patienterne og en af klinikkerne er specialindrettet til omsorgstandpleje.
Laver undersøgelser hjemme hos borgerne
En af de borgere, som de er kommet hos flere gange er 90-årige Lindis Teglborg. Hun er flyttet ind på Jebjerg Plejecenter, har nedsat syn, og har nu fået problemer med sin tandprotese. Derfor er hun tilmeldt omsorgstandplejen. Denne torsdag er det igen hendes tur til at få besøg af Stine Andersen og Jane Nielsen.
Da de træder ind ad døren til hendes lejlighed, er det et glædeligt gensyn for Lindis Teglborg, der allerede har haft besøg af omsorgstandplejen tre gange tidligere, for at få hjælp med at tilpasse tandprotesen.
- Det er dejligt, at de kan komme her, hvor jeg er. Mit syn er aftagende, så det er vanskeligt for mig at komme forskellige steder. Min protese sidder godt, men i undermunden bliver den løs i løbet af dagen, så nu får jeg proteselim sat på hver morgen, siger Lindis Teglborg.
- Første gang vi besøgte Lindis, undersøgte vi hendes tænder og mund for at se, om der var et problem. Her så vi, at undermundsprotesen sad løs, og forsøgte i første omgang at lave en ny bund til protesen, men kæbeknoglen er svundet meget, så det hjalp ikke nok. Så nu forsøger vi med proteselim, og følger op på, hvordan det går, siger Stine Andersen.
Underviser plejepersonalet i at forebygge dårlig mundsundhed
Når Stine Andersen og Jane Nielsen besøger borgerne, der er tilmeldt omsorgstandplejen, er borgernes kontaktperson eller faste plejepersonale med til undersøgelserne. En del af omsorgstandplejens arbejde er nemlig at uddanne plejepersonalet rundt på kommunens plejecentre til selv at kunne stå for den daglige forebyggende og sundhedsfremmende pleje af tænderne. Når de så har spørgsmål, kan de ringe til omsorgstandplejen for at få råd eller vejledning, eller tage en snak med dem om problemstillingerne, når Stine Andersen og Jane Nielsen kommer ud på plejecentrene.
- Vi giver instrukserne videre til plejerne eller personalet, og så tager de over derfra, og bestiller ting fra apoteket, hjælper med tandbørstning, rengøring af proteser og andre tiltag, som de er blevet instrueret i at gøre, siger Stine Andersen.
Den arbejdsfordeling og sparringsmulighed tager personalet på plejecentrene godt imod. Christina Sørensen er social- og sundhedsassistent på Jebjerg Plejecenter, og har været kontaktperson for Lindis Teglborg.
- Det er en kæmpe hjælp med behandlingerne og instrukserne fra omsorgstandplejen. Det er dejligt, at når de kommer herud, så får vi en plan for borgerne, og så kan vi bedre hjælpe dem, siger Christina Sørensen.
- Vi er synlige for personalet og de kender os, og kan komme med alt, når vi er på besøg. Det handler lige så meget om at kunne uddanne personalet derude til at varetage mundplejen. Vi underviser plejepersonalet i god tandsundhed og mundpleje hos borgerne, siger Stine Andersen.
For Christina Sørensen er det ikke kun muligheden for at kunne få faglig sparring, der gør hende glad for samarbejdet med omsorgstandplejen.
- Lindis har haft behov for tandpleje. Det betyder, at jeg nu bedre kan hjælpe hende med kost, vægt, og hele hendes sundhed. Når der er problemer med tandsundheden, kan det jo betyde meget for, hvad man kan tygge og dermed påvirker det vægten. Med tandplejernes vurderinger kan jeg for eksempel også bedre vide, hvad jeg skal servere for Lindis, for at hun kan få en kost, som er nærende, men som hun også kan tygge, siger Christina Sørensen.
Lettere og bedre for alle med omsorgstandplejen
Spørger man Christina Sørensen, så er det en stor fordel for de tilmeldte borgere, at omsorgstandplejen kommer ud til dem, hvor de bor:
- Det er dejligt, at de kommer herud. Det er omfattende og udtrættende for borgerne at blive flyttet ud af huset, når de for eksempel skal til tandlæge. Så det gør det lettere og bedre for alle, når de kommer her, siger Christina Sørensen.
- Når de kan sidde i deres eget hjem i vante omgivelser med det personale de kender, så giver det ro og nærvær for borgerne. Ofte starter vi med at tale med personalet om, hvordan borgeren har det. Har de haft en urolig nat, så vi skal være opmærksomme på, at de er trætte. Det er vigtigt at kunne tilpasse besøgene efter borgernes psykiske og fysiske tilstand den pågældende dag, og den slags viden ville vi ikke have, hvis de blev kørt ind til os på klinikken, siger Jane Nielsen.
For at sikre, at alle relevante plejepersonaler omkring borgeren kender behandlingsplanen, som omsorgstandplejen laver for den enkelte borger, bliver der gemt en mundplejeplan elektronisk i borgerjournalerne hos hver enkelt. På den måde kan borgerne få hjælp i det daglige fra plejepersonalet uden at skulle i kontakt med omsorgstandplejen hver dag.