SUNDHED Overvejer man inden for nær fremtid at lægge røg, damp eller snus på hylden, så er 5. september et rigtigt godt bud. Her starter Sundhedscenter Skive en ny og sjov måde at gennemføre et ryge- eller nikotinstop på – sammen med andre. Forløbet strækker sig over et par måneder, det er gratis, og det virker.
De fleste, der ryger, damper eller er begyndt på snus, kender nok til, at det ikke er lige nemt at slippe af med nikotintrangen igen. Faktisk vil tre ud af fire gerne stoppe, men kun få lykkes ved egen hånd. Det er blevet en vane eller måske nærmere en afhængighed, som kan være svær at lægge arm med alene.
- Vi har erfaring fra tidligere, at det er nemmere for nogen at stoppe, hvis man er sammen med andre og kan støtte hinanden. Vi vil gerne samle op til 50 deltagere, der vil stoppe med at ryge eller bruge nikotinprodukter og opfordrer til, at man tager sin partner, ven/veninde, nabo, kollega osv. med, så det er noget man gør i fællesskab, fortæller sundhedskonsulent Linda Ann Jensen fra Sundhedscenter Skive.
Gode erfaringer fra lignende forløb
Erfaringer fra lignende forløb i Viborg og Silkeborg Kommuner viser da også, at er man med hele vejen, lykkes det for tre ud af fire at stoppe. Steen Gade, som er én af de tidligere deltagere fra Viborg Kommune, fortæller:
- Jeg har måske forsøgt at blive røgfri over 30 gange, på egen hånd. Det er ikke lykkes. Jeg kan ikke sige præcis, hvad det var, der lykkes denne gang, men fællesskabet havde en betydning. Jeg holdt meget af, at der ikke var løftede pegefingre, men der var fokus på fællesskabet og motivation.
Samarbejde på tværs af kommuner
Det er de gode resultater, der har fået fem kommuner og Kræftens Bekæmpelse til at gå sammen og igangsætte det fælles initiativ. Specialkonsulent fra Kræftens Bekæmpelse, Helle Vestergaard Ibsen fortæller:
- Der er en række fordele ved at udbrede konceptet til så mange kommuner som muligt – vigtigst af alt, det virker! Langt de fleste bliver røgfri, måske fordi lige dele af fællesskab, kærligt gruppepres og kompetent rådgivning giver dét, der skal til.
Rygning er den farligste vane eller risikofaktor, og mere end 15.000 danskere dør årligt som følge af rygning og tobaksrøg. Det er aldrig for sent at stoppe, og der er mange sundhedsgevinster at hente, selvom man har røget i mange år. Derfor håber Kræftens Bekæmpelse på, at rigtig mange har lyst til at være med, når det kollektive ryge-, damp- og snusstop skydes i gang.
Et forløb med forskellige oplæg
I Sundhedscenter Skive har man samlet de bedste værktøjer, den nyeste viden og en række vejledere til at understøtte beslutningen om at blive røg- og nikotinfri. Forløbet indeholder oplæg om f.eks. motivation, forberedelse til stop og oplæg fra tidligere ryger. Hver gang man mødes, er man også en del af en mindre gruppe med en fast rygestopvejleder tilknyttet.
Til hvert møde i forløbet bliver der trukket lod om forskellige præmier. Præmierne skal være med til at fastholde motivationen, da de er et synligt bevis på, at man lykkes med sit ryge- eller nikotinstop.