
Møllegården dannede rammerne for uddelingen af Handicapprisen 2023 i Skive Kommune, da Tenna Christensen, Casper Jensen og Ellen Trans Alstedmark modtog prisen for den særlige indsats, de har gjort for at formidle viden og erfaringer om det internationale symbol på usynlige handicap Solsikkesnoren.
Alle tre var synligt stolte, da prisen blev overrakt af formanden for Handicaprådet Maj-Britt Løgstrup Sørensen, mens publikum gav dem klapsalver.
Brænder for en fælles sag
Fælles for de tre modtagere af Handicapprisen 2023 er, at de alle har holdt foredrag på Skive Bibliotek og fortalt om enten deres usynlige handicap eller livet som pårørende til en med usynlige handicap. De har alle tre et brændende ønske om, at kendskabet til Solsikkesnoren bliver udbredt til alle, så andre med usynlige handicap kan få et lettere liv blandt andre.
- Solsikkesnoren er et vigtigt symbol, fordi den giver mennesker med usynlige handicap mulighed for at gøre det usynlige synligt. Når man bærer Solsikkesnoren, sender man et signal til omgivelserne om, at man kan have brug for ekstra tid, tålmodighed eller hjælp i bestemte situationer, siger Maj-Britt Løgstrup Sørensen, der er formand for Handicaprådet i Skive Kommune.
Men selvom deres fælles mål er at gøre andre opmærksomme på usynlige handicap, så er deres baggrund for det vidt forskellige.
Solsikkesnoren gør hverdagen lettere for Tenna Christensen
Det er ikke til at se på 46-årige Tenna Christensen, at hun går rundt med et handicap. Hendes handicap er nemlig usynligt. Hun er sent udviklet, og dét handicap har ikke gjort hendes liv let. Hun kan nemlig berette om et liv med mobning fra hun var barn og op gennem sit voksenliv pga. sit handicap. Men på trods af modgangen, holder hun fast i at deltage i sociale arrangementer, koncerter og foredrag, og spiller både håndbold og går til bowling hver uge. For hende har Solsikkesnoren gjort det lettere for hende at have sine usynlige handicap, og derfor bruger hun den nu hver dag, når hun er sammen med andre mennesker.
- Jeg blev glad og beæret over at få prisen. Men jeg er også ydmyg, for jeg synes også, at der er mange andre, der er gode til at gøre noget indenfor handicapområdet. Jeg havde overhovedet ikke skænket det en tanke, at jeg kunne få handicapprisen, for jeg vil jo bare gerne ud med budskabet om Solsikkesnoren. Så jeg synes, at det er stort, siger Tenna Christensen.
Efter at hun er begyndt at gå med ”Solsikkesnoren” føler hun sig mere tryg. Andre kan se, at hun har nogle udfordringer, og hun møder større forståelse med Solsikkesnoren. Tenna har et stort ønske om, at Solsikkesnoren bliver mere udbredt og kendt. Derfor fortalte hun også om den, da hun holdt foredrag på Skive Bibliotek sammen med Casper Jensen og Ellen Trans Alstedmark.
Casper Jensen kan passe sit job med Solsikkesnoren
Da Casper Jensen var 11 år, fik han diagnosen autisme. I dag er han 31 år, og bor i sin egen bolig, og får bostøtte én gang om ugen. To dage om ugen arbejder han i Føtex i Skive, og det er her, han bruger Solsikkesnoren. Siden han begyndte at have den på, når han er på arbejde, er alle blevet mere hensynsfulde og giver ham den tid, som han har brug for, når han skal svare på et spørgsmål eller løse en opgave.
- Jeg er overrasket over, at jeg har fået prisen, og jeg er glad for, at der er nogen, som anerkender det, for jeg gør jo bare noget for at fremhæve snoren. Jeg fortæller gerne åbent om, hvordan jeg er, og har ikke noget at skjule. Man kan godt have et godt liv og have en plads i samfundet, selvom man har en udfordring. Så når jeg udstiller mig selv lidt ved at vise, hvordan jeg er anderledes, så er det da også rart at blive bekræftet i, at jeg gør en forskel for andre, siger Casper Jensen fra Skive.
Casper har også fortalt om sin autisme i Skive Folkeblad, hvor han forklarede, at det giver ham mere ro, at folk kan se, at han nogle gange kan have brug for lidt ekstra tid til at tænke over, hvad han skal svare, fordi han har Solsikkesnoren på.
Ellen Trans Alstedmark hjælper sin søn med Solsikkesnoren
Ellen Trans Alstedmark er mor til en dreng på 12 år, der har fået diagnosen atypisk autisme. Hendes søn har haft udfordringer siden børnehaven, og da han for snart fire år siden kom i en specialklasse, hjalp det ham meget. Nu hjælper hun ham med at få Solsikkesnoren på, og han har reageret positivt på, at andre kender til den. Særligt når der er mange mennesker samlet omkring ham, er det vigtigt for ham at have Solsikkesnoren på sig. Så kan andre se, at der er en grund til, at han trækker sig, når folk henvender sig til ham. Det betyder også, at han får mulighed for at være et sted i længere tid, fordi der er mere ro omkring ham, når han har Solsikkesnoren på.
Da hun modtog prisen, var hun meget overrasket.
- Det er da løgn, hold da op, tænkte jeg. Hvorfor er det lige mig? Jeg synes ikke, at der var noget specielt i det, som jeg gør. Så jeg blev virkelig overrasket. Det er superfedt, og særligt for Tenna og Casper, som jeg holdt foredrag med, for det er et vigtigt budskab, som de har, siger Ellen Trans Alstedmark og fortsætter: jeg synes virkelig, at de to fortjener at få den anerkendelse for deres indsats.
Ellen Trans Alstedmark er 45 år, og har sammen med Casper Jensen og Tenna Christensen holdt foredrag på Skive Bibliotek om at være mor til en søn med autisme, og hvad Solsikkesnoren har gjort for ham.
Det kræver mod
Det er Anette Gaden Dalsgaard, der har indstillet vinderne til prisen. Hun arbejder selv på Skive Bibliotek, og var arrangør af det foredrag, som de tre vindere holdt om deres forhold til Solsikkesnoren.
- Jeg indstiller til årets handicappris for deres kæmpe indsats for at udbrede kendskabet til Solsikkesnoren. De har holdt foredrag på biblioteket, og det kræver mod og mandsstyrke, det må jeg sige, siger Anette Gaden Dalsgaard i sin indstilling til dette års Handicappris.
Og netop Skive Bibliotek er også et sted, hvor man kan få udleveret Solsikkesnoren, hvis man kan have glæde af at bruge den.
Skive Kommunes Handicappris
Prisen uddeles af Skive Handicapråd én gang om året til særlige initiativer og kreativitet for at fremme handicappede borgeres mulighed for at deltage i samfundet på lige vilkår. Du kan læse mere om handicapprisen ved at klikke her.