
Torsdag kl. 12.00 var det slut med at smide alt skrald i samme skraldespand på Idavang. En rutine, som for mange kan virke som en let ting at ændre, men for borgere med blandt andet autismespektrumforstyrrelse og ADHD, er det ikke altid let at ændre vaner. Derfor satte en medarbejder sig ned sammen med fire af borgerne på cafélinjen og tilrettelagde fire undervisningssessioner, hvor det nye tiltag med affaldssortering blev gennemgået, så undervisningen kunne rumme alle borgere i aktivitetstilbuddet.
- Vi vil gerne give forståelse for og indøve affaldssortering hos vores borgere. Der bliver taget specifikt udgangspunkt i det affald, som vi genererer i vores café, så det er meningsfyldt og relaterbart for borgergruppen. Vores borgere er ret forskellige, så nogen vil sandsynligvis synes, at det er nemt nok, mens andre har behov for støtte, siger Tina Schrøder Kallestrup, der er instruktionsergoterapeut på Idavang.
Der er blevet lavet flotte plancher, der nu hænger over skraldespandene, som illustrerer, hvor affaldet nu skal hen. En del af undervisningen har også været med øvekort, som cafélinjen selv har lavet. Det er billeder af forskellige typer skrald, som borgerne sammen skulle sortere i de korrekte skraldespande. Det har givet mange gode snakke om de typer af skrald, som består af andre ting, end øjet lige umiddelbart kan se.
Borgere som ambassadører giver god mening
Da projektet startede, tog cafélinjen blandt andet forbi skoletjenesten hos NOMI4s i Kåstrup, og der fik de syn for sagen. De så både hvordan skraldet bliver håndteret, og blev også sat til at lave øvelser i at sortere skrald, så alt kom i de rigtige beholdere. Den viden er nu med til at gøre borgerne på cafélinjen til ambassadører for affaldssorteringen. Helt konkret er det nu dem, som borgerne på de andre linjer skal spørge, hvis de er i tvivl om, hvor skraldet skal hen.
- Det har været spændende at finde ud af, hvad der skal sorteres, og hvor det skal hen. Jeg har blandt andet været med til at finde de videoer, som vi skulle vise de andre, og samtidig være med til at vurdere, hvad der giver mening for alle at se. Jeg er stolt over, at jeg er en af eksperterne i affaldssortering nu, fortæller Sisse Bæk Petersen.
Selvom Anders Meibom-Larsen også er glad for at være blevet inddraget i undervisningen og føler sig godt klædt på til at være ambassadør, så kan han stadig godt blive i tvivl, når der skal sorteres affald.
- Der er nogle ting, hvor det kan være svært at finde ud af, hvad det egentlig består af, og som eksperterne heller ikke kan sige klart, hvor skal hen. Det er altså svært, når eksperterne også er i tvivl, siger Anders Meibom-Larsen.
At borgerne bliver inddraget, er en selvfølge på Idavang, og Tina Schrøder Kallestrup er slet ikke i tvivl om, at dét er den rigtige tilgang til undervisningen.
- Det er jo rart at blive involveret, og det giver ejerskab og stolthed at blive involveret i dagligdagen. Når borgerne får et ansvar, giver det dem jo en tilfredshed, så det giver rigtig god mening at gøre borgerne til ambassadører, siger Tina Schrøder Kallestrup.
Udover Anders Meibom-Larsen og Sisse Bæk Petersen har Morten Ryan Jensen og Christian Christensen også været med til at tilrettelægge undervisningen og undervise deres medborgere i af sortere affald. Det ansvar har det været glade for, og de er klar på at tage opgaven på deres skuldre igen en anden gang, hvis et nyt undervisningsforløb byder sig.