
Fortæl om en grøn handling, I har gjort for nylig?
-Alt vi laver, foregår i naturen. Vi forsøger at bruge få ressourcer og bruger, hvad vi kan finde i skoven og ved fjorden. Vi har lavet bogstavjagt, lavet leransigter på træer i skoven, har lavet land-art på stranden og vi undersøger fugle og alt hvad der kribler og krabler på land og i vand.
Vi leger og bruger skoven som legeplads. Noget af det som børnene er meget optagede af er, hvad vi kan spise i naturen. Derfor har vi opsamlet og smagt på birkesaft, vi har smagt på skovsyre, friske bøgeblade og lavet mælkebøttehonning over bål, fortæller daginstitutionsleder i Apoteker Norgaards Børnehave, Ute Andrea Wagner.
Hvad betyder det for børnene?
-Alle de pædagogiske aktiviteter vi sætter i gang, er med henblik på at klæde børnene bedst muligt på til skolestart, så de trygt kan indtage rollen som skolebørn. Aktiviteterne betyder også, at børnene lærer at bruge deres fantasi, kreativitet og leg til "kun" at lege med, hvad naturen tilbyder.
Pludselig er en væltet træstamme et sørøverskib, grankogler bliver til bomber, en gren bliver til en krokodille og så videre. Børnene lærer at omsætte deres fantasi.
Med vores færden i skoven og ved fjorden, betyder det også, at børnene får en god forståelse af, hvordan vi som mennesker har indflydelse på og kan påvirke naturen, fortæller Ute Andrea Wagner.
Er der flere grønne aktiviteter på vej?
-Vores næste projekt bliver at lave brændenældesuppe på bål. Det er en lærerig proces for børnene at tage del i madlavningen. De får både en følelse af ansvar, de hjælper med at tilberede, snitte og hakke og udfordres på finmotorikken. Vi tæller, vi venter og her udfordres tålmodigheden. Forhåbentlig får de succesoplevelse i at lave noget, som smager godt.
I øvrigt har vi tradition for, at vores førskolebørn bliver til skovbørn de sidste fire måneder af deres tid i børnehaven. Vi er i det hele taget udenfor så meget som muligt, og ellers kan vi bruge en spejderhytte ved fjorden. Det er magisk at se den udvikling og ansvarsbevidsthed for hinanden og naturen, børnene har. I naturen har vi et helt andet læringsrum som falder børnene naturligt at udforske og udfordre. I naturen kan børnene blandt andet få tilfredsstillet deres behov for sansestimulering og bevægelse. Naturen rummer oceaner af muligheder, hvor kun barnets og personalets fantasi sætter grænser, fortæller hun.