Onsdag nedsatte Skive Kommune en særlig krisestab, der har til formål at koordinere de mange indsatser, der skal sættes i værk for at hjælpe ukrainerne. Både de herboende og de flygtninge, der allerede er kommet hertil og dem, der er på vej. Kommunen har allerede taget en række initiativer, men afventer Folketingets vedtagelse af den kommende særlov, der er nødvendig for at kommunen på lovlig vis kan hjælpe de nyankomne ukrainere.
De første flygtninge fra krigen i Ukraine er kommet til Skive. Men ingen ved, hvor mange der kommer i de kommende uger. Det kan være 50 eller flere hundrede. Uanset antallet vil der være behov for boliger. Der kan også være børn, der skal i skole og dagtilbud, og voksne, der skal hjælpes i job, ældre, der har brug for særlige sundhedstilbud m.m. Derfor har Skive Kommune etableret en krisestab, der koordinerer de opgaver, der vil opstå, efterhånden som de ukrainske flygtninge kommer hertil.
- Vi kender ikke omfanget af den opgave, vi står overfor. Derfor er det vigtigt, at vi får koordineret de indsatser, der bliver behov for. Det vil ske i denne krisestab, hvor vi i går var samlet for første gang, siger Lars Harder, der er direktør i Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Skive Kommune og udpeget som formand for krisestaben.
I fuld gang
Skive Kommune har lige siden, krigen i Ukraine brød ud, arbejdet på højtryk for at være klar til at modtage flygtninge derfra – og at tage bedst muligt hånd om de herboende ukrainere. Kommunen er i løbende kontakt med KL, Udlændingestyrelsen og andre myndigheder for at sikre, at for eksempel indkvartering af flygtningene kommer til at ske inden for rammerne af den gældende lovgivning. Derfor afventer Skive Kommune lige nu den særlov, som Folketinget er på vej med. Det forventes, at den vil blive vedtaget i midten af næste uge.
- Vi forventer, at særloven vil indeholde de værktøjer, der er nødvendige for at kunne hjælpe ukrainerne. Allerede nu er vi i fuld gang med at forberede indsatsen – herunder at afdække mulighederne for at stille boliger til rådighed, så vi kan rykke hurtigst muligt, når loven bliver endeligt vedtaget, siger Lars Harder.
Derudover har Skive Kommune taget flere initiativer for at støtte herboende ukrainere. Blandt andet er der etableret en hotline. - Det er vigtigt, at der én samlet indgang, så de ikke skal stå med fornemmelsen af at blive sendt rundt i systemet i en presset situation. Der er også rigtig mange frivillige, der har meldt sig på banen for at hjælpe ukrainske flygtninge. Den indsats bliver koordineret via Frivilligcenter Skive, hvilket vi er meget taknemmelige for, siger formanden for krisestaben.
Orientering om tilbud
De voldsomme nyheder fra Ukraine påvirker også mange af de ukrainske børn og unge, der allerede i dag lever i Skive Kommune. Skive Kommune har derfor inviteret til et informationsmøde i aften, der er særligt målrettet herboende ukrainske familier med børn. På mødet kan forældrene få orientering om kommunens tilbud, og individuel vejledning i, hvordan de bedst støtter deres børn i denne ekstraordinære situation.
Krisestaben kommer indtil videre til at mødes en gang om ugen. Den koordinerede indsats vil herigennem blive skaleret op eller ned efter behov.