
Særloven for ukrainske flygtninge trådte i kraft i går, torsdag. Dermed er det blevet muligt for ukrainerne at søge om opholdstilladelse her i landet. Det skal ske via ét af centrene, der ligger i henholdsvis Århus, Næstved, Odense og Aalborg. På grund af de allerede nu uhensigtsmæssige ventetider for ansøgning af opholdstilladelse ved Udlændingestyrelsens Borgerservicecentre, er der blevet åbnet yderligere to centre – et ekstra i Århus og et i Valby.
Centrene drives af Udlændingestyrelsens Borgerservice, som ikke må forveksles med kommunernes borgerservice. Sagsbehandling, ventetider, ansøgningsprocedure m.m. er derfor ikke et kommunalt ansvar, men statens. Kommunen kan derfor ikke være behjælpelig med at behandle og godkende ansøgning om opholdstilladelse, men kan hjælpe med at printe og udfylde ansøgningsskemaet om opholdstilladelse samt scanne deres dokumentation til ansøgningen.
- Det er vigtigt at skelne mellem det statslige og det kommunale ansvar i denne sammenhæng. For vi har desværre ikke mulighed for at ændre på sagsgangen, når det kommer til ukrainernes ansøgninger om opholdstilladelse. Det er Udlændingestyrelsen, der har ansvaret for opgaven og dermed beføjelserne til at udarbejde det system, der skal understøtte disse ansøgninger, siger Dorthe Hamrum, der er arbejdsmarkedschef i Skive Kommune.
Udlændingestyrelsen har den
På et informationsmøde, der sent i går eftermiddag blev holdt på et privat initiativ i Glyngøre, mødte der knap 200 ukrainere op. Initiativtagerne havde inviteret flere medarbejdere fra Skive Kommunes jobcenter for at guide de ukrainske flygtninge bedst muligt. Her oplevede kommunens medarbejdere en frustration blandt de fremmødte.
- Mange havde den opfattelse, at vi som kommune kan yde økonomisk hjælp til ukrainske flygtninge, når de har sendt deres ansøgning om opholdstilladelse. Men vi har ikke mulighed for at tilbyde dem ydelse, bolig og job, før de har fået godkendt deres opholdstilladelse fra Udlændingestyrelsen, siger hun.
Arbejder på højtryk
Dorthe Hamrum forstår godt, at det kan være svært at finde hoved og hale i de forskellige myndigheds-niveauer.
- De ukrainske flygtninge står i en rigtig svær situation. Der er mange ubekendte i deres liv lige nu, og selv om vi gør alt, hvad vi kan for at tage så godt imod som muligt, er der stadig en række udfordringer. Tingene udvikler sig hurtigt, og vi får hele tiden nye meldinger fra Udlændingestyrelsen. Vi følger dem tæt og arbejder på højtryk for at levere det, vi skal, siger hun og peger for eksempel på, at det først blev meldt ud, at det kun var ukrainere med et ikke-biometrisk pas, der skulle møde op i ét af de centre for at søge om opholdstilladelse dér. Dem, der havde sådan et pas, kunne gøre det online, lød meldingen fra Udlændingestyrelsen.
- Sådan er det alligevel ikke. Alle skal møde op i ét af centrene for at søge om opholdstilladelsen. Og så bliver situationen for ukrainerne heller ikke nemmere af, at der både er en borgerservice i hver kommune og én i Udlændingestyrelsen. Så vi forstår godt den frustration, mange af dem står med, siger arbejdsmarkedschefen.
I Skive Kommune arbejdes der på højtryk for at hjælpe alle ukrainske flygtninge i kommunen med at få printet og udfyldt ansøgningsskemaet samt scanne den nødvendige dokumentation, så de kan tage til et af Udlændingestyrelsens Borgerservicecentre for at færdiggøre ansøgningen om opholdstilladelse. Kommunen har ikke myndighed til at behandle og godkende ansøgningen om opholdstilladelse. Det ansvar ligger hos Udlændingestyrelsen.
Hjælp til at udfylde ansøgning
Derudover er Skive Kommune i gang med at planlægge et aftenarrangement, hvor ukrainske flygtninge ligeledes kan komme og få hjælp til udfyldelse af ansøgningsskema.
Ukrainske flygtninge, der ønsker hjælp til at få udfyldt ansøgning om opholdstilladelse, kan henvende sig på Viborgvej 7 i Skive mandag-onsdag kl. 8-14, torsdag kl. 8-16 og fredag kl. 8-12. Her vil medarbejdere være behjælpelige med at printe og udfylde ansøgningsskema.