Allerede kl. 7.30 var der afgang fra Den Blå Diamant til Feldballe, hvor Kooperativet har åbnet en købmandsbutik.

Den gamle Min Købmand lukkede og der var ikke en ny forpagter klar til at overtage. I stedet var en initiativgruppe fra Feldballe klar til at købe bygningerne og drive stedet videre i en fællesejet selskabskonstruktion, med grøn omstilling i fokus. Der blev søgt midler fra Landdistriktspuljen og Syddjurs Kommune til at udvikle konstruktionen for det fællesejede selskab.

Butikken er i dag et andelsselskab, der drives af Feldballe a.m.b.a. Her kan købes varer fra Coop og lokalt producerede madvarer af høj kvalitet, der er GLS-pakkeshop og inden længe kommer også apoteksudsalg og mulighed for at sende og hente med Post Nord.

Landsbyudvalget på vej ind i Kooperativet i Feldballe

Landsbyudvalget på vej ind i Kooperativet i Feldballe - foto af Peter E. Steens

Mens udvalget spiste formiddagskaffe med lækre rundstykker fra Simons Brød, fortalte bestyrelsesmedlem Jens Peter Mølgaard og medarbejder i Syddjurs Kommune, Kultur og Fritid, Alette Skov-Hansen, om projektet, dets udfordringer og fremtidsudsigter og besvarede de mange gode spørgsmål.

Der blev også tid til at høre om seniorbofællesskaber - et nyt projekt, der har til formål at oprette et bofællesskab for ældre og seniorer, der ønsker at blive boende i deres landsby, men ikke længere magter det store parcelhus.

Jens Peter Mølgaard fortæller om Kooperativet

Jens Peter Mølgaard fortæller om Kooperativet - foto af Peter E. Steens

Gentænk købmandsdriften’ – Guide om fællesejede forretningsmodeller for købmandsdrift i landdistrikterne

Besøge Kooperativets hjemmeside 

Guide til fællesejede virksomheder, der skaber liv i tomme huse

Find mere inspiration og viden hos Kooperationen

Herefter gik turen til Grobund, hvor formand for bestyrelsen, Nanna Kinch, fortalte og viste rundt.

Grobund er stort og idéerne og visionerne mange. Men lige nu er det overvejende et iværksætterfællesskab af ligesindede, der med udgangspunkt i permakultur-filosofien købte en stor, tom fabriksbygning i et naturskønt område ved Ebeltoft. Her udlever 30-40 ”grobønder” drømmen om bedre tid og mindre rotteræs. Drømmen om at skabe noget, være selvstændig og bygge og bo off-grid – gældsfrit, affaldsfrit og selvforsynende.

Nanna Kinch forklarer om Grobunds organisering og økonomi

Nanna Kinch forklarer om Grobunds organisering og økonomi

En skov af mindre virksomheder har i dag til huse i fabriksbygningen og der arbejdes på planer om at bygge en ny landsby tæt på – selvfølgelig efter permakulturelle principper.

Størstedelen af fabrikkens indendørs areal, optages af produktion af tiny houses – enten som selvbyg eller bestilt arbejde. Tiny houses er små huse, der fungerer som helårsboliger, men ofte ikke er meget større end et stort kolonihavehus på ca. 30-40 kvm. Tiny house-bevægelsen går ind for at reducere boligarealet, og dermed også aftrykket på klima og miljø, og i det hele taget leve med færre ting, mindre forbrug og lidt eller slet ingen gæld.

Fabriksgulvet på Grobund med halvfærdige tiny houses

Fabriksgulvet på Grobund med halvfærdige tiny houses

En velsmagende vegetarisk frokost blev leveret af Kogekone Solveig Fries og indtaget udenfor i det dejlige vejr.

Besøgt Grobund hjemmeside

Lige over for Grobund, ligger en gammel gård, der er på vej til at blive et selvforsynende leve- og bofællesskab.

Udvalget fik lov at høre om drømmene og visionerne for stedet, men også de mange praktiske udfordringer ved at etablere et større bofællesskab i en landzone. Lige nu er de en håndfuld, men drømmer om at indrette lejligheder i den gamle staldbygning eller måske opstille en række tiny houses. Køkkenhaven har de i al fald helt styr på.

Stenagergård og deres imponerende køkkenhave

Stenagergård og deres imponerende køkkenhave - foto af Peter E. Steens

Inspirationsturen sluttede på Maltfabrikken, der er en fusion af bibliotek, arkiv og museum, væksthus, spillested, skaterfaciliteter, restaurant osv.

En meget smuk og gennemtænkt restaurering og ombygning gør, at den gamle maltfabrik nu er Ebeltofts kulturelle centrum. Her mødtes udvalget med repræsentanter fra Mols i Udvikling, Distriktsrådet for Mols og Helgenæs og medarbejdere fra Syddjurs Kommune. Under eftermiddagskaffen var der korte, veloplagte oplæg om landsbyklynger og den måde landdistriktsudviklingen er organiseret i Syddjurs Kommune.

Maltfabrikken i Ebeltoft

Maltfabrikken i Ebeltoft - foto af Peter E. Steens

Besøg Maltfabrikkens hjemmeside

I et smukt, råt mødelokale på Maltfabrikken afholdt Landsbyudvalget hybridmøde, med et par af deltagerne på storskærm via Teams. Dagsordenen bød på adskillige ansøgninger om tilskud til legepladser og -redskaber, blandt andre gode projekter.

Til Landsbyudvalgets møde den 22. september 2022 blev der søgt tilskud fra Landsbypuljen for i alt 1.002.149 kr. og fra Fundraisingpuljen for i alt 90.000 kr.

Der blev anbefalet tilskud til følgende projekter:

  • Nyt tag til Træmuseet i Oddense – 250.000 kr.
  • Renovering og fornyelse af byparken i Højslev – 125.000 kr.
  • Legeplads til Alperne i Roslev – 150.000 kr.
  • Legeplads til Ørslev Kloster IF – 55.000 kr.
  • Klatretårn med rutsjebane til Krejbjerg – 38.000 kr.
  • Vildtafværgningshegn omkring folkeskov v. Durup Bypark – 35.650 kr.
  • Vildtafværgningshegn omkring bynær folkeskov v. Højslev St. – 22.025 kr.
  • Gyngestativ til legeplads på Poppelvej i Glyngøre – 37.500 kr.
  • Reklame for og information om Hald og omegn – 10.000 kr.
  • Rekreative muligheder i forbindelse med vådområdeprojekt Skive – Karup Å – 90.000 kr. [Fundraisingpuljen].

I alt blev der anbefalet tilskud fra Landsbypuljen for 723.175 kr. hvilket, såfremt de godkendes, giver et restbeløb for Landsbypuljen 2022 på 337.644 kr. Dertil kommer et ikke disponeret restbeløb fra tidligere år på 1.210.926 kr. Restbeløbet for Fundraisingpuljen 2022 er, inkl. ikke disponeret restbeløb, 32.144 kr.

Landsbyudvalget besluttede desuden, at der skal afholdes et ekstraordinært temamøde for udvalget vedrørende de otte emner i den nye Plan- og Udviklingsstrategi. Mødet afholdes den 2. november 2022 forud for åbent hus-arrangementet om strategien i Søby-Højslev Arena.

Forvaltningen orienterede om ’Her gror vi’-puljen, der kan søges til grønne og blå samlingssteder i byer med over 200 indbyggere. Puljen er på 50 mio. kr. og der kan søges fra 200.000 kr. og op til 1 mio. kr. Der er frist for første runde 16. november 2022 og 22. februar 2023 for anden runde.

Besøg hjemmesiden Nordea fonden - Her gror vi-puljen

Hjerteparken

Blandt ansøgerne var ’Renovering og fornyelse af byparken i Højslev’ det projekt, der mest eksplicit søger at fremme fællesskab, sammenhold og samhørighed. Byparken skal, ad flere omgange, omdannes til Hjerteparken og være den fælles park for Hjerteklyngen, der er navnet på en nystartet landsbyklynge, der dækker Nr. Søby, Dommerby og Højslev St. Hjerteparken er klyngens første store fælles projekt og inkluderer en lang række tiltag, der tilsammen gør, at byparken er attraktiv for flere målgrupper og vil kunne benyttes til større fælles arrangementer, som f.eks. Skt. Hans fest.

Landsbyudvalgets næste møde er 1. december 2022. Der er ansøgningsfrist til Landsbypuljen og Fundraisingpuljen den 17. oktober 2022.

Sidst opdateret

12.01.2023

Ansvarlig redaktør

Indlæser kontakter...