
Vil du med på møntjagt på Toldstien i ferien? Her får du og familien serveret 150 års Skive-historie på 700 meter - og en lækker belønning efter endt jagt. Kig til højre og læs mere om møntjagten.
Eller læs videre og dyk ned i et næsten glemt stykke Skive-historie:
En Berlinmur i Skive
Historien om Toldstien begynder i 1707. Dengang boede der 500 mennesker i Skive (mod 20.000 i dag), og hvis du gik en tur i Nørregade og Adelgade, kunne du næppe genkende byen. Stanken var ulidelig. Affaldet hobede sig op, folk tømte deres toiletter og natpotter direkte ud i gaderne, og rotterne pilede rundt i skarnet og spredte sygdomme. På alle tider af døgnet væltede hårdtprøvede og berusede skibonitter rundt - bevæbnet med brændevin og løse næver.
Nej, 1700-tallets Skive var ikke spor idyllisk. Det var nu ikke fordi, skibonitterne var en flok særligt fattige, snavsede rodehoveder. Hele landet var på fallittens rand, og alt var kaos. Kongen havde udmattet Danmark med langtrukne krige mod svenskerne. På Skiveegnen var det ellers så succesfulde sildefiskeri i Limfjorden gået voldsomt ned af bakke, og skibonitterne lå i hård konkurrence med købmændene fra Aalborg i handlen med brændevin, øl, klæder og andet håndværk.
Som om disse elendigheder ikke var nok, var enevælden blevet indført med et statskup i 1660, og kongen havde nu magt til at udstede love og opkræve skat, som han ville – og det gjorde han. Han befalede, at landets 67 købstæder skulle indhegnes med høje plankeværk, og at de handlende skulle betale afgifter på varer som brændevin, øl, tobak, korn, kød og klæder.
Det blev begyndelsen på Toldstien – Skives Berlinmur. Det 2,5 meter høje plankeværk stod færdig i 1707, og når Sallings bønder nu ville ind i Skive, måtte de gå gennem én af de tre byporte ved Vesterbom, Nørreport og Østerport. Her blev de modtaget af byens toldere, som opkrævede afgift af de medbragte varer. Samtidig gik tolderne vagt langs plankeværket for at gribe smuglere på fersk gerning. Efterhånden trådte de en sti: Toldstien.
1700-tallets parkeringsvagter
De emsige toldere havde et ry som nutidens parkeringsvagter: upopulære. Bønderne kaldte tolderne ”posekiggere”, fordi de kontrollerede de poser og sække, byens indrejsende havde med, og bønderne gjorde mange krumspring for at slippe for afgiften. Nogle solgte deres varer udenfor byporten (hvilket var strengt forbudt). Andre bestak tolderne med brændevin eller smuglede varerne ind i byen (hvilket naturligvis også var strengt forbudt).
Nogle af røverhistorierne om bøndernes anstrengelser for at snyde tolderne er ikke glemt. Blandt andet klædte en gårdejer fra Vestsalling et slagtet svin i rejsekappe, hue og tørklæde, og anbragte kadaveret i en doktorstol i sin vogn. Ved byporten forklarede han tolderen, at passageren var sognets præst, som var syg og måtte til doktoren. Tolderen lettede på hatten og hilste på præsten – og lod gårdejeren fortsætte ind i byen.
Da plankeværket faldt
Efter næsten 200 års enevælde underskrev Frederik den 7. Danmarks første grundlov i 1849. Det var dødsstødet for den upopulære told, konsumtionsskatten – og for plankeværket langs Toldstien.
Det meste af plankeværket blev pillet ned i årene efter. Den første nye gade efter plankeværkets fald var Frederiksgade, som blev etableret i 1858. Gaden er naturligvis opkaldt efter Frederik den 7.
Enkelte dele af plankeværket blev dog ladt tilbage. Det sidste stykke stod faktisk i yderligere 130 år bag huset i Thomsensgade 3, indtil det måtte overgive sig til en novemberstorm for 30 år siden.
Da Toldstien fik nyt liv
Efter den i mere end 150 år var en temmelig hengemt sti på tværs af Skives midtby, fik Toldstien i 2019 nyt liv. Det skete i forbindelse med et større byfornyelsesprojekt under Teknik, Miljø & Udvikling ved Skive Kommune.
De 700 meter toldsti mellem Nørreport og Vestergade blev markeret med gyldne skillinger, som er ”strøet” langs stien. Mønterne er autentiske aftryk af mønter fra 1700-tallet - hvilket var lidt af en udfordring at gennemføre og krævede de rette tilladelser, fordi man som udgangspunkt ikke må gengive mønter i materialer, som kan forveksles med ægte mønter. Heller ikke selvom de er 300 år gamle.
Udover mønterne er der 10 steder på Toldstien nedlagt dæksler med hver sin lille fortælling fra Skives historie.
Vil du vide mere om Toldstien?
Skive Kommune har lavet et hæfte om Toldstien, som du kan hente på Skive Bibliotek, Skive Musikskole eller i en af de butikker i bykernen, som reklamerer for Den Store Møntjagt. I hæftet er blandt andet nogle af Toldstiens ”røverhistorier”, sammen med bykernens historiske baggrund og gamle fotos fra Skive by.