Allerede ved byskiltet er det tydeligt, at der sker noget i Hald, som er værd at markere. Fem træstorke med enten røde eller blå bånd på næbbet indikerer, at fem nyfødte landsbyboere er kommet til.
Og endnu flere småbørn er på vej, lyder meldingen fra tre af de lokale ildsjæle, der har valgt at bruge eftermiddagen på at fortælle om deres kærlighed til den landsby, de bor i.
En af dem er Kirsten Jakobsen. Hun har været pennefører på de fondsansøgninger, der har sikret en lind strøm af millioner til projekter i landsbyen.
Fællesskabet i byen og de mange aktiviteter er med til at gøre Hald attraktiv, vurderer hun.
- Her er tryghed. Lokale dagplejere, børnehave og skole. En attraktiv idrætsforening med mange aktiviteter, ikke kun for de lokale men der kommer også mange udefra – blandt andet på grund af vores fantastiske sociale sammenhold.
- Smuk natur og stranden ti minutter herfra er også en vigtig ting. Og I en tid, hvor børnetallet går ned mange steder, har vi indenfor de seneste par år ansat endnu en dagplejer i Hald. Vi har i dag seks dagplejere. Det er meget positivt, siger Kirsten Jakobsen.
4600 troldebesøg
Til trods for, at Hald er et mindre landsbysamfund med godt 400 indbyggere, er aktivitetsniveauet højt. Kirsten Jakobsen er en del af landsbyens ”bosætningsgruppe”, der arbejder målrettet på at få nye tilflyttere til byen.
Bosætningsgruppens seneste idé har allerede vist sit værd. Kæmpetrolden Helle Haltben flyttede til Hald i oktober 2024. Trolden har vist sig at være præcis den attraktion, som bosætningsgruppen havde håbet på.
- Vi har opsat en tæller ved trolden, og vi har registeret over 4600 besøgende på fem måneder. Nogle af dem er selvfølgelig os, der bor her, når vi har gået tur i området, men rigtig mange er turister, der måske aldrig ville have besøgt Hald, siger Kirsten Jakobsen.
Trolden har vist sig at være en kæmpe attraktion. Foto: Skive Kommune, Jane Gisselmann
Mere parkering på vej
Helle Haltben, der er skabt af den landskendte troldemager Thomas Dambo i et samarbejde med 30-40 frivillige fra Hald, kostede 900.000 kroner. Landsbypuljen i Skive Kommune gav 400.000 kroner til projektet. Spar Vest Fonden 450.000 kroner og Friluftsrådet de sidste 50.000 kroner.
Trolden har indirekte givet Kirsten Jakobsen endnu en fondsansøgningsopgave. For nylig sagde byrådet i Skive Kommune ja til at bidrage med 125.000 kroner til en parkeringsplads og et grønt område lige ved siden af landsbyens Spar købmand.
Parkeringspladsen skal etableres på en grund, som Hald Borgerforening har købt. Borgerforeningen har for år tilbage fået et ældre hus på grunden revet ned. Snart vil parkeringspladsen med el-ladestandere, handicapparkering m.m. være med til at give endnu mere liv i landsbyen og plads til de mange turister, der besøger Helle Haltben.
Ved den lokale Spar købmand midt i byen er det tydeligt, at der er rift om parkeringspladserne. Det unge købmandspar, Emma Lund Kristensen og Tim Lybæk Vestergaard glæder sig over energien i landsbyen.
- Der er drøn på i butikken. Vi skal ikke klage over manglen på kunder. Det går godt, og det er nok også, fordi der sker så meget i Hald, vurderer Emma Lund Kristensen.
Det unge købmandspar overtog forretningen i Hald i efteråret. Det har de ikke fortrudt. Foto: Skive Kommune, Jane Gisselmann
Spritnyt beboerhus til 7,4 millioner
Fællesskabet i Hald er ikke bange for at gå nye veje. Landsbyen havde førhen et traditionelt forsamlingshus. Da det efterhånden trængte til en omfattede renovering, valgte borgerforeningen at købe nabogrunden og rive både det gamle forsamlingshus og nabohuset ned.
Formanden for borgerforeningen, Olav Nørgaard og kasserer Niels Åge Markussen viser stolte det rummelige borgerhus fra 2018 frem.
Dagslyset vælter ind ad flere meter høje gavlvinduer. Der er plads til cirka 150 gæster i det luftige lokale, som meget ofte er lejet ud til private fester, når der altså ikke er fællesarrangementer i huset, oplyser formanden og kassereren.
- Der var selvfølgelig lidt uenighed om at rive det gamle forsamlingshus ned. Der er mange minder i sådan et hus. Men i dag kan alle se, at det var det rigtige at gøre, siger Niels Åge Markussen, der til daglig arbejder som sparekassebetjent.
- Borgerhuset er et fantastisk aktiv for byen. Der kommer folk i alle aldre til vores fællesspisninger, 80-100 personer hver gang. Og vi holder også arrangementer specielt for børnefamilier og nye tilflyttere. Der sker meget her i huset, fastslår formanden for borgerforeningen, Olav Nørgaard, der er regionsrådsmedlem for Venstre, konsulent for fødevarestyrelsen og tidligere dyrlæge i byen.
Der bliver gjort en del for at gøre unge familier interesserede i at flytte til Hald. Blandt andet adskillige aktiviteter i det spritnye borgerhus. Foto: Skive Kommune, Jane Gisselmann
Rækkehuse bliver revet væk
Landsbyens nye samlingssted har samlet set kostet 7,4 millioner kroner. En legeplads, en bålplads, solceller på taget af borgerhuset og møbler er også sponsoreret af fondsmidler.
Kirsten Jakobsen arbejder som økonomiassistent i sit civile liv. Der er ikke megen fikumdik i at skrive en fondsansøgning, mener hun.
- Det er lidt forskelligt, hvor lang tid det tager. Men typisk skriver jeg en ansøgning på en weekenddag, fortæller hun.
Både hun, formanden og kassereren fra borgerforeningen glæder sig over, at endnu et ønske snart bliver indfriet. En ny kommunalplan betyder, at landsbyen bliver udvidet med seks rækkehuse, der på sigt kan blive til i alt 10 rækkehuse.
- De rækkehuse bliver revet væk. Det er helt sikkert. Der er brug for lejeboliger her i byen, fastslår Niels Åge Markussen.
30-40 frivillige fra Hald deltog i arbejdet med at bygge den store trold. Foto: Skive Kommune, Jane Gisselmann
Tryghed, tid og god økonomi
Der er ingen decideret målgruppe for de kommende rækkehusene, men en del enlige ældre bor i større huse i Hald og har udtrykt ønske om at flytte i noget mindre.
Håbet er, at det vil betyde, at flere ejerboliger kommer til salg i byen og bliver købt af børnefamilier.
- Det er blevet moderne at dyrke sine egne grøntsager og ikke være så økonomisk pressede. Det vil de unge mennesker ikke i dag. De vil have et trygt miljø til deres børn og tid til familien, siger Kirsten Jakobsen.
- Her får de et dejligt hus til mellem en halv og en hel million kroner. Det giver frihed og luft i økonomien at bosætte sig i et landsbysamfund som vores, og vi har mindst lige så meget at byde på som Thy, supplerer Olav Nørgaard.
- Ja, der er meget at komme efter. Vi har en velfungerende købmandsforretning. Vi har smuk natur. Vi har sammenhold. Vi har faktisk alting lige udenfor døren, fastslår Niels Åge Markussen.
Hald ligger perfekt med både smuk natur, tryghed for børnene, købmand og kort afstand til større byer. Alting er lige udenfor døren, mener ildsjælene i landsbyen. Foto: Skive Kommune, Jane Gisselmann