GRÆS-PODCAST Man skal kigge mod byggebranchen for at finde en businesscase for græs. Det er byggebranchen, landbruget og forskere enige om i et nyt afsnit af podcasten om grøn bioraffinering i Danmark.

- Jeg vil også gerne være landmand om 30 år. Derfor er jeg nødt til at tænke i nye baner. Jeg er omstillingsparat – så længe det skaber værdi og giver mening økonomisk. Det siger Michael Bisgård, som er økologisk landmand med 230 køer og 500 hektar jord på Hagens Mølle ved Skive Fjord. Gården ligger blot 600 meter fra fjorden – et sårbart naturområde, hvor der allerede i dag er udfordringer med algeopblomstring og miljøbelastning. Og med stigende krav til landbrugets påvirkning af Limfjorden er det ikke længere et spørgsmål om – men hvordan – Michael skal omstille sig. Men i stedet for at afvente har Michael grebet muligheden for at lade græsset spille hovedrollen i en bæredygtig transformation – både som foder, som input til biogas og som materiale i andre brancher. - Det er jo ikke så meget anderledes end dengang vi startede på biogassen. Det var også svært at få til at køre rentabelt i starten – og i dag kan du producere gas uden tilskud. Den rejse tror jeg også, vi kommer til at se med græsprotein, siger Michael Bisgård. Lyt til hele podcasten herunder.
Græs som byggesten I Energibyen Skive arbejder projektleder Stephan Scheelke med at bygge bro mellem landbruget og byggebranchen. Byggeriet står over for nye behov for CO₂-venlige løsninger, og det kan landbrugets reststrømme være en løsning på. - Det handler om at få byggeriet til at kigge i retning af det, landmændene har i overskud – for eksempel græsfibre. Det kan bruges til akustikplader eller isolering, fortæller Stephan Scheelke. Businesscase med potentiale Økonomien er stadig en udfordring – men ikke en showstopper. Som Steen Bitsch, administrerende direktør i Vestjyllands Andel, bemærker, er det skala og startkapital, der mangler. Når først produktionen af biobaserede materialer ruller, kan det også stå på egne ben, ligesom vindmøller og biogasanlæg gør i dag. - Jeg synes jo, det må være nu, det kommer. Vi har teknologien. Vi har beviset. Nu skal vi bare i gang, siger Steen Bitsch. - Byggeriet har nogle mål og nogle målsætninger, som jeg synes er rimelig offensive i forhold til bæredygtighed. Og her tror jeg, at bioraffinering kan komme til at spille en central og vigtig rolle, tilføjer han. Byggemand Bob søger landmand Mikkel Thomassen, partner i Smith Innovation, arbejder med at bygge bro mellem byggeriets behov og landbrugets potentiale. I arbejdet med Realdania-projektet Veje til biobaseret byggeri ser han store muligheder i græs og andre biomaterialer. - Byggeriet kigger ind i en fremtid, hvor du vil få meget svært ved at bygge med de konventionelle materialer, vi kender i dag – stål, beton og tegl, siger Mikkel Thomassen, og tilføjer: - Enten så genbruger vi, eller så dyrker vi. Og det er netop her, landbruget bliver relevant. Der er kun én aktør, der for alvor har erfaring med at omdanne CO₂ via fotosyntese – og det er jo landmændene. For Mikkel Thomassen handler det om at få værdikæderne til at mødes – og han ser Danmark som et oplagt sted at gå forrest: - Dem, der lykkes med at lave den tætte sektorkobling, tror jeg, står stærkt. Og det burde Danmark kunne, med de stærke traditioner, vi har inden for både byggeri og landbrug. I podcasten medvirker: Michael Bisgård, økologisk landmand, Hagens Mølle Uffe Jørgensen, professor, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet Steen Bitsch, direktør, Vestjyllands Andel Stephan Scheelke, projektleder, Energibyen Skive Mikkel Thomassen, partner, Smith Innovation Mikael Wraae Valsted, fagleder, Dansk Industri Bente Møller Markussen, projektleder, Energibyen Skive Rasmus Rørbæk, journalist, freelance Bag podcasten står Center for Cirkulær Bioøkonomi (CBIO) ved Aarhus Universitet og Energibyen Skive. Sammen med svenske partnere er vi en del af EU-projektet Green Valleys 2.0. Podcasten er finansieret af Interreg ØKS.