Ramsing er en del af Sydvestsallingklyngen, der er med i EU-projektet Speak UP som klimalandsby i Skive Kommune. Koordinationsgruppen i Sydvestsallingklyngen arbejder med en række bæredygtige initiativer, men det centrale fokus i projektet er at skabe lokalt ejerskab og engagement og sikre, at flere af byens borgere deltager aktivt i aktiviteterne.
– Projektet blev skudt i gang med et oplæg fra Jane Ibsen Piper, som er en af Danmarks førende stemmer inden for minimalisme. Jane fortalte om, hvordan bevidst forbrug og et mere enkelt liv kan skabe frihed, overskud og bæredygtighed, fortæller Hanne Sowinski, som er medlem af koordinationsgruppen.
– Det var meget interessant at se, at mange af de initiativer allerede er en fast del af vores hverdag. Jeg tror mange herude har levet nøjsomt hele deres liv – vi genbruger i forvejen mange ting, undgår madspild og arbejder med bæredygtige løsninger. Vi er bare ikke bevidste om, at dette er bæredygtige handlinger, fortæller Hanne Sowinski.
Jo flere aktiviteter gruppen har igangsat, desto mere er det lokale engagement vokset.
– Vi arbejder med en masse beplantninger med vilde blomster og er også i gang med at etablere en sommerfuglepark i Ramsing. Da vi startede projektet, oplevede vi en vis skepsis fra flere borgere – men når vi tager det i små bidder, er skepsissen vendt til stor entusiasme blandt flere af områdets beboere, tilføjer hun.
– Vi tager ét skridt ad gangen og er startet med små, konkrete initiativer – og hvem ved, måske spiser vi kun plantebaseret mad til næste fællesspisning i forsamlingshuset, slutter Hanne Sowinski med et smil.
Byttebiksen er et hit
Et andet initiativ i projektet er den nye Byttebiks. Her kan man aflevere sine gamle genstande i en vogn, og andre kan frit hente det.
– Vi kender alle det med at have en masse ting, vi ikke længere bruger. Og sommetider er det lettere bare at smide dem ud end at tage dem med til genbrug. Med Byttebiksen har vi skabt en mulighed for lokalbefolkningen i Sydvestsalling, hvor de let og bekvemt kan aflevere de ting, de ikke bruger længere – og så kan det komme andre til gode. Vi startede projektet op for cirka to måneder siden, og der er allerede utrolig meget aktivitet i vognen. Alt lige fra børnetøj, bøger, møbler og meget andet, fortæller Randi Nortun fra Sydvestsallingklyngen.
Byttebiksen står lige nu i Ramsing og skal efterfølgende placeres ved købmanden i Lem.
- Der er tale om en flytbar vogn, som opsættes på forskellige placeringer i området. Vi arbejder lige nu på en mere stationær løsning, som kan være fast i hver by, fortæller Randi.
Grønne initiativer med lokal forankring
Sydvestsallingklyngen, med byerne Ramsing, Lem, Håsum og Vejby, er én af to områder, som Skive Kommune har udpeget som klimalandsbyer. Det andet område er Lihme/Rødding.
Det, der gør klimalandsbyerne i Skive unikke, er deres evne til at kombinere klimahandling med socialt samvær. Ved at engagere borgerne i konkrete projekter styrkes både den lokale identitet og lysten til at tage ansvar for klimaet.
Som Signe Bak Jørgensen, projektleder for Speak Up i Energibyen Skive i Skive Kommune, udtrykker det:
- Ingen kan skabe en grønnere verden alene. Men når vi gør det i fællesskab, bliver effekten langt større.
Hver klimalandsby har modtaget én million kroner til at realisere bæredygtige projekter, som skal styrke både klimaindsatsen og det lokale fællesskab. Speak Up er støttet af Interreg North Sea, med Gemeente Groningen som leadpartner.