Det er noget af et spring, Skive Kommune har taget fra sidste års placering på en 23. plads og frem til 9. pladsen i år i den spritnye måling fra Dansk Industri, der stiller skarpt på den lokale erhvervsvenlighed. I den samlede måling indgår der også forskellige underkategorier, herunder ’overordnet erhvervsvenlighed.’ Her er Skive strøget ind på en fjerdeplads.
- Vi lægger mange kræfter i at skabe de bedste betingelser for de lokale erhvervsliv, og derfor er vi glade for at være placeret blandt de 10 bedste kommuner i landet, når det gælder erhvervsvenlighed. De seneste års gode placeringer i denne måling viser også en stabilitet i det gode samarbejde mellem os som kommune og de lokale virksomheder, siger borgmester Peder Christian Kirkegaard.
- Vi har igennem mange år oparbejdet et tæt, dynamisk og tillidsfuldt samarbejde med erhvervslivet, hvor vi spiller hinanden så gode som muligt. Og så vil der altid være områder, hvor vi kan forbedre os og sammen sætte nye mål. Og det skal vi netop forfølge via en tæt dialog med virksomhederne, siger han.
Pejlemærke i vækststrategi
Også kommunaldirektør Thomas Lindberg har med stor tilfredshed konstateret, at den retning, som Skive Kommune i et tæt samarbejde med erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner har sat i Skiveegnens Vækststrategi, også afspejler sig i dagens måling.
- Vækststrategien, som byrådet vedtog i april, har et vigtigt mål, der handler om, at vi sammen med en række nøgleaktører inden for erhvervsfremme skaber endnu bedre vilkår for vores virksomheder. Ét af pejlemærkerne i strategien er netop, at vi har et attraktivt erhvervsklima i top 10 på landsplan. Derfor er det rigtig godt at se, at virksomhederne allerede kvitterer med denne vurdering af os. Og vi vil naturligvis gøre alt, hvad vi kan for, at vi i fællesskab kan nå endnu længere, siger kommunaldirektøren.
Flere flotte placeringer
Det er første gang, målingen af erhvervsvenlighed er foretaget, efter at Dansk Industri og Dansk Byggeri sidste år fusionerede og blev til Dansk Industri. Indtil da udarbejdede de to organisationer hver sin måling.
Efter fusionen er de to målinger blevet til én, hvor DI har sendt et spørgeskema rundt til et udvalg af medlemsvirksomhederne. Med mange af de samme kategorier som udgangspunkt, som for eksempel: ’Kommunal sagsbehandling’, hvor Skive Kommune ligger på en samlet andenplads på landsplan, ’Arbejdskraft’, ’Skatter, gebyrer og erhvervsarealer’ m.fl. I sidstnævnte kategori ligger Skive på en samlet 6. plads. De fysiske rammer, lokale skatter og afgifter og gebyrer er vigtige parametre for virksomhedernes konkurrenceevne.
Også i kategorien ’Grøn omstilling’ ligger Skive på flere parametre i den absolutte top. Skive er landets bedste kommune til ’bæredygtige og grønne indkøb og udbud’ og næstbedst i kategorien ’kommunale initiativer, der bidrager til bæredygtig omstilling i virksomheder.’
- Disse topplaceringer er vi også meget stolte af. Det er vigtigt, at vi leverer en god service til vores erhvervsliv, og dér taler vores samlede andenplads på landsplan jo helt for sig selv. Og så har vi i mere end 40 år ligget i front på den grønne dagsorden. Men det er igen et tegn på, at vi er nået langt takket være en fælles indsats og et tæt samarbejde med erhvervslivet, siger Thomas Lindberg, der også noterer sig flere andre interessante resultater for Skive Kommune.
Landets laveste ledighed
Blandt andet viser målingen, at Skive også ligger på en andenplads i kategorien ’Jobcentrenes samarbejde med virksomhederne. 75% af virksomhederne i Skive Kommune vil ifølge målingen også ’helt sikkert/sikkert’ anbefale andre virksomheder at placere sig i kommunen. Landsgennemsnittet ligger på 62%. Desuden er kommunen den fjerdebedste i landet til ’formidling af væsentlig information til din virksomhed.’ I denne kategori er kommunen rykket fra en 16. plads sidste år og op på fjerdepladsen i år.
- Dén udvikling er vi også rigtig glade for, da den gode service over for og tætte dialog med erhvervslivet er helt central for os. Det er også én af grundene til, at vi har landets laveste ledighed. Det skyldes netop det tætte parløb mellem kommunen og virksomhederne, siger kommunaldirektøren.
Plads til forbedring
Kommunens ømme tå i målingen er kategorien ’Infrastruktur og transport.’ Her ligger Skive på en samlet 57. plads. Og det er ifølge virksomhedernes samlede udmelding ét af de områder, de prioriterer allerhøjst, når de skal vurdere en kommunes erhvervsvenlighed.
- Vi har i flere år kæmpet for en udvidelse af rute 26/34 i et samarbejde med Thisted, Morsø og Herning kommuner. Også regionsrådsformændene for henholdsvis Region Midt og Nordjylland samt en række erhvervsfolk fra de forskellige kommuner har i en samlet komité lagt et stort politisk pres på at udvidelsen til at blive til virkelighed. En velfungerende infrastruktur er afgørende for, at virksomhederne kan fastholde deres konkurrenceevne. Det har betydning for både deres medarbejdere, kunder og varelevering. Og det er også en opgave, vi som kommune ikke kan løfte alene. Det er langt fra alle veje og kollektive trafikforbindelser, der er kommunale. En del er regionale og statslige. Men vi gør, hvad vi kan for at presse på i samarbejde med komiteen, siger Peder Christian Kirkegaard.
Stort potentiale
Et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale om, hvordan staten skal investere i infrastruktur frem til 2035. Her er der planer om, at en udvidelse af strækningen fra Skive Nord til Haderup vil gå i gang i 2031. Men komitéen presser på for at rykke prioriteringen af den strækning væsentligt frem.
- Det er en prioritering, vi ikke kan acceptere. Vi er stærkt afhængige af, at vi får en bedre infrastruktur. Vi har rigtig mange af vores virksomheder og deres chauffører samt pendlere, der hver eneste dag er tvunget til at køre på en hovedvej, der langt fra lever op til de sikkerhedsmæssige standarder, der er nødvendige for en sikker og god transport. Dertil kommer der flere og flere arbejdspladser for eksempel i GreenLab Skive. Og hos GreenLab er forventningen, at der i løbet af nogle år vil køre godt 400 lastbiler til og fra den grønne energipark – pr. dag. Derfor fortsætter arbejdet på at få prioriteringen af infrastrukturen i vores del af landet højere op på regeringens og Folketingets dagsorden, siger borgmesteren.
Ikast-Brande Kommune ligger samlet set nummer 1 – både regionalt og nationalt. Skive er den kommune i det midt- og vestjyske, der klarer sig næstbedst på landsplan.
Formanden for DI Midt Vest, Claus Arberg, ser også et stort potentiale i udviklingen af Skive Kommunes erhvervsvenlighed:
- Skive er samlet set rigtig godt med, det er en kommune, som har fingeren på pulsen, og som ikke er bange for at prøve nyt. Hvis de formår at holde de gode takter og få hånd om infrastruktur, uddannelse og de digitale forhold i kommunen, så tror jeg, at de næste år kan være med i opløbet om 1.-pladsen, siger han.