Skive Kommune er kendetegnet ved de mange stærke fællesskaber, der er skabt både i by og på land. I høj grad på grund af fællesskaberne er Skive Kommune to gange blevet kåret som Danmarks bedste idrætskommune under Dansk Idrætsforbund.
Et af de stærke fællesskaber findes i Glyngøre. Det har været tydeligt for enhver, når byen har inviteret op mod 25.000 mennesker til fest og fejring af Jonas Vingegaard på den lokale sportsplads. Festen har været kulminationen på flere måneders forberedelser.
- Man kan godt sige, at vi her i Glyngøre står sammen som en stor familie, når der er brug for det. Vi oplever altid stor opbakning, når der bliver arrangeret noget, og de frivillige plejer at være nemme at finde, for de tilbyder sig selv, siger Frank Schleef, der er formand for Glyngøre Borger- og Erhvervsforening.
Også i år er der blevet lagt mange kræfter i en festlig fejring, selv om ingen ved, om det også ender med en fest. For Jonas Vingegaard har selv meldt ud, at han ikke vil fejres, hvis han ikke står på skamlens øverste trin efter sidste etape.
- Bliver han ikke nummer et, er der ingen fest. Det er enten eller. Det er det for Jonas, og det er det for alle os andre, siger Frank Schleef.
Processen er sjov og spændende
De aktive Glyngøre-folk bliver nødt til at planlægge efter, at Jonas Vingegaard vinder, for det er umuligt at banke en stor fest op på få dage. Så allerede for flere måneder siden gik forberedelserne til årets Jonas-fejring i gang.
- Vi er 10 personer i planlægningsgruppen, der med jævne mellemrum har været samlet. Og derudover får vi brug for cirka 150 frivillige til selve festen. De frivillige skal lave alt fra at stå i baren, spraymale cykler, stå som kontrollører, trække vand og skære kage ud. Der er nok at lave, når der er så mange mennesker, siger Frank Schleef.
Det er tre foreninger, der er gået sammen om fejringen af Jonas Vingegaard. Borger- og erhvervsforeningen, fodboldklubben og gymnastikforeningen. Og selv om der bliver lagt mange kræfter i planlægningen, og de kræfter kan vise sig at være en smule spildte, hvis det ikke bliver til en tredje Tour-sejr, så er de alligevel ikke helt spildte.
- Processen i sig selv er også sjov og spændende. Og bare det at vi samles flere gange og planlægger på tværs af foreninger, er også med til at skabe et sammenhold, fortæller Frank Schleef. Han indrømmer dog, at han bliver en smule skuffet, hvis det i år ikke bliver til en fest.
- Vi har et større set up i år i forhold til musikken, så på den måde vil vi være i stand til at kunne fastholde folk lidt længere tid på pladsen. Så jo, jeg bliver da lidt træt af det, hvis det ikke bliver til noget, for vi har planlagt efter, at den får lidt ekstra gas ved et Tour de France-hattrick til Jonas, siger formanden.
Sammen får vi tingene til at lykkes
En af de mange frivillige, der står klar, når der er brug for hjælp, er Nanna Skov. Hun ser altid frem til at kunne give en hånd med.
- Det er fedt at være med som hjælper. Og det er uanset, om det er til storskærmsarrangementer i Kassehuset eller til den store fest på sportspladsen. Jeg har altid været cykelinteresseret, og jeg vil hellere end gerne hjælpe til. Det giver mig noget tilbage at være hjælper. Noget sammenhold og venskab, siger Nanna Skov.
Det stærke fællesskab i Glyngøre er flere gange blevet bemærket af borgmester Peder Christian Kirkegaard. Han har stor respekt for det sammenhold, der findes i havnebyen.
- Det er dybt imponerende, og jeg er fuld af beundring over, at man kan mobilisere så mange kræfter til en stor fest - uanset om festen bliver til noget eller ikke. Det er et godt eksempel på, at vi på Skiveegnen er gode til at løfte i flok, og det er en del af vores dna, at vi sammen får tingene til at lykkes, siger Peder Christian Kirkegaard.
Hvis Jonas Vingegaard vinder årets Tour de France, vil fejringen i Glyngøre finde sted om torsdagen. Det er den 25. juli.