Et flertal i Folketinget har netop indgået en historisk aftale om en grøn trepartsaftale.
Indsatserne i aftalen vil reducere landbrugssektorens udledninger af drivhusgasser og bidrage til at indfri Danmarks 2030-klimamål. Aftalen skal også sikre bedre vilkår for natur, biodiversitet, vandmiljø og drikkevand.
Det Nationale Bioøkonomipanel har i forbindelse med forhandlingerne fremlagt 18 anbefalinger, som skal bidrage til Danmarks grønne omstilling på en økonomisk bæredygtig måde for Trepartsminister Jeppe Bruus. Størsteparten af de 18 anbefalinger er Skiveegnen allerede i gang med.
- Vi har i snart 50 år arbejdet med bæredygtighed og grøn udvikling på Skiveegnen. At vi allerede nu arbejder målrettet med så mange af anbefalingerne understreger, at Skiveegnen er rigtig godt rustet til at arbejde videre med mange af elementerne i den grønne trepartsaftale, lyder det fra Skives borgmester, Peder Christian Kirkegaard.
Energibyen Skive tager ansvar for grøn vækst
Anbefalingerne peger særligt på to koncepter – bioraffinering og kaskadeudnyttelse. På Skiveegnen handler det helt lavpraktisk om at undersøge, hvilken værdi man kan få ud af græsdyrkning, udover foder til dyr, så man tilgodeser klimaet og miljøet samtidig med det økonomisk er attraktivt for landbruget. Derfor arbejdes der med udvikling af meget forskellige produkter fra græs, som f.eks. fibre til brug i byggematerialer, papir og emballage.
Målet er at skabe win-win-situationer, hvor både landbrug, erhvervsliv, miljø og klima får gavn af indsatsen.
Skive Kommunes afdeling for grøn omstilling, Energibyen Skive, er i fuld sving med arbejdet, blandt andet gennem en række EU-projekter.
- I samarbejde med dygtige kolleger i forvaltningen arbejder Energibyen Skive allerede med 12 af panelets 18 anbefalinger, enten direkte eller indirekte. Vi har i flere år taget ansvar for grøn vækst gennem bioøkonomiske initiativer i samarbejde med lokale, nationale og internationale partnere, lyder meldingen fra Alexander Lauring Knudsen, der er teamleder i Energibyen.
Stærke lokale aktører kan bidrage
Skive Kommune og Energibyen Skive samarbejder tæt med lokale aktører om den grønne erhvervsudvikling på egnen. Det gælder særligt aktører som GreenLab Skive, Business Skive, Fjordland og Klimafonden Skive.
Samarbejdet tager udgangspunkt i de aktuelle udfordringer med vandkvaliteten i Limfjorden og en fælles interesse i at skabe muligheder for en grøn erhvervsudvikling og grøn omstilling af landbrugserhvervet på Skiveegnen – der er økonomisk bæredygtig.
- Det er ikke en opgave, nogen kan løfte alene. Skiveegnen har i over fire årtier været katalysator for bæredygtig udvikling og vist, hvordan et samarbejde mellem stærke lokale aktører kan bidrage til en grønnere fremtid, som også rækker ud over kommunegrænsen, lyder det fra Alexander Lauring Knudsen, teamleder i Energibyen Skive.
Det Nationale Bioøkonomipanel har til opgave at rådgive regeringen om, hvordan bioøkonomien kan fremmes til gavn for samfundsøkonomien, miljøet, naturen og klimaet. Panelet er optaget med det helt centralt spørgsmål for fremtiden: hvordan håndterer vi bioressourcerne mest effektivt og økonomiskrentabelt?
Deres anbefalinger er et vigtigt skridt mod at gøre Danmark til et førende land inden for bioøkonomi.
Læs mere on Det Nationale Bioøkonomipanels anbefalinger her: Ministeriet for Grøn Trepart