Skive Kommune ønsker med dette høringssvar på det kraftigste at opfordre til bevarelse af Lærer-uddannelsen i Skive. Vi vil med denne udtalelse gøre opmærksom på følgende:
Folketinget går ind for uddannelsesbalance
VIA UC’s forslag om at centralisere læreruddannelsen er i direkte strid med et bredt ønske i Folketinget om at sikre adgang til videregående uddannelser i hele landet, dermed også i mindre byer. Læreruddannelsen i Skive er den eneste mellemlange, videregående uddannelse i Skive Kommune.
Skive forsyner kæmpe område med uddannede lærere
Læreruddannelsen i Skive forsyner veluddannet arbejdskraft til folkeskolerne i landsdelen, bestående af det midt- og vestjyske område samt Mors og Thy i Region Nordjylland. En lukning af Læreruddannelsen i Skive vil få afgørende betydning for rekruttering af dimittender og lærere, både i Skive Kommune og i hele landsdelen.I Skive Kommunes folkeskoler har tæt på 100% af underviserne en læreruddannelse, og kompetencedækningen er over 90%. Hvis VIA UC’s bestyrelse gennemfører sit forslag om centralisering, vil det uden tvivl have konsekvenser for rekrutteringen af uddannede lærere, og det vil medføre, at elever fremover vil blive undervist af ikke-uddannede lærere. Det er en tendens, som allerede viser sig i store dele af landet, og som Danske Professionshøjskoler søger at modvirke.
Et eksempel fra det virkelige liv er Holbæk. I 2014 nedlukkede man Holbæk Seminarium, og det har været medvirkende til at skabe store rekrutteringsproblemer i Holbæk og omegn. Mere end 40% af alle nyansatte i lærestillinger i Holbæk Kommune er i dag ikke-uddannede lærere. Holbæks borgmester peger selv på ”at sådan var det ikke dengang, der lå en uddannelse her lokalt”.
Lukning medfører risiko for færre lærerstuderende
En centralisering af læreruddannelsen i Holstebro vil give geografiske udfordringer. Det vil forringe muligheden markant for at tage læreruddannelsen i den nordvestlige del af Jylland. I særlig grad hvis man er bosat i Thisted, Morsø, Skive eller Viborg kommuner og er afhængig af kollektiv trafik. Her vil transporttiden øges i en sådan grad, at det for nogles vedkommende ikke længere vil være realistisk at tage læreruddannelsen. Vi anser forslaget fra VIA UC’s bestyrelse for uansvarlig, fordi det – som VIA UC også selv påpeger i sin redegørelse – vil medføre et fald i antal studerende i Vestjylland.
Fremgang i Skive, i modsætning til filialen i Holstebro
Af høringsmaterialet fremgår det, at søgetallet til læreruddannelserne i Skive og Nr. Nissum faldt, da der i 2018 blev etableret en læreruddannelsesfilial på Campus Holstebro. Til gengæld formår uddannelsen i Holstebro herefter ikke at stige i antallet af optag, som har ligget på lige godt 30 siden etableringen. De nyeste søgetal til læreruddannelsen i Region Midtjylland viser, at der er fremgang i søgningen til Læreruddannelsen i Skive, i modsætning til filialen i Holstebro.
Det bemærkes desuden, at kvote 2 første prioritetsansøgninger i 2024 viser en fremgang i ansøgere til Læreruddannelsen i Skive på 18% (26 studerende) mod en tilbagegang i Holstebro på 40% (16 studerende). Derudover har Læreruddannelsen i Skive fået otte ansøgninger til merit-læreruddannelsen, hvilket også er en markant fremgang.
Vi bemærker, at uddannelsen i Holstebro blev etableret som en tidsbegrænset filial til hovedudbuddet i Nr. Nissum i 2018. Det er reglen, at filialer er tidsbegrænsede til seks år, hvorefter der kan ansøges om forlængelse i yderligere seks år. Vi anser det for problematisk, hvis lukningen af Læreruddannelsen i Skive og Nr. Nissum er et resultat af en langsigtet strategisk centraliserings-manøvre fra VIA UC.
Fremtidens lærere uddannes i Skive
Læreruddannelsen i Skive har eksisteret i over 70 år. Kvaliteten af uddannelsen er fuldt ud på højde med VIA UC’s øvrige læreruddannelser. Ovenikøbet kan de studerende her uddanne sig til lærere på både en ordinær læreruddannelse, eller som Merit eller Trainee på én og samme matrikel.
At der er en stigning i søgningen til Læreruddannelsen i Skive, hænger blandt andet sammen med, at uddannelsesstedet har tænkt nyt og udviklet de helt særlige profiler: ’Outdoor og grøn balance’ og ’Kreativitet og animation’. Begge profiler har kun eksisteret i knap to år, de er allerede populære, og vi ved, at der er studerende, som vælger Læreruddannelsen i Skive til netop på grund af de særlige profiler. Vi har en klar forventning om, at interessen vil stige yderligere de kommende år.
Desuden er det værd at bemærke, at Læreruddannelsen i Skive har været forud for den nye læreruddannelse med forsøg med udstrakt grad af praktik i tæt samarbejde med praktikskolerne. I Skive Kommune arbejder vi tæt sammen med Læreruddannelsen i Skive for at sikre sammenhæng mellem uddannelse og praksis. God kontakt mellem den studerende og praktikskolerne, herunder studiejobs og mentorordninger, er stærke medvirkende faktorer til at hindre frafald på studiet og til at forberede de studerende til deres første job.
Skive har gode, fremtidssikrede faglokaler
På Læreruddannelsen i Skive er der allerede gode faglokaler til hele folkeskolens fagrække – i modsætning til lærerfilialen i Holstebro, hvor bygningerne ikke er indrettet til at uddanne frem-tidens lærere. På Campus Holstebro mangler der blandt andet faglokaler til fysik, biologi og musik.
Alt i alt vil det være en bekostelig affære at tilvejebringe faglokaler i lærerfilialen i Holstebro, og der vil være behov for en betydelig anlægsinvestering, hvilket i øvrigt også fremgår af VIA UC’s egen redegørelse. Det virker helt omsonst, når der allerede findes gode, fremtidssikrede lokaler indrettet til formålet på Læreruddannelsen i Skive.
Vi vil gerne sætte spørgsmålstegn ved den businesscase, som VIA UC har opstillet i sit centraliseringsforslag. VIA UC har sat en urealistisk, optimistisk pris for salg af bygningerne. Det samme gælder i tilfælde af nedrivning, hvis bygningerne ikke kan afsættes til anden side. Den nye lov om selektiv nedrivning træder i kraft den 1. juli 2024, og den gør det væsentlig dyrere, end de beregninger VIA UC lægger op til.
Adressefællesskab kan give indtægt og flere studerende
Som allerede nævnt er de smukke arkitekttegnede bygninger i virkelig god stand, og bestyrelsen og ledelsen af Skive Viborg HF & VUC har tilkendegivet, at de ønsker at flytte uddannelsen, så de fremadrettet deler adresse med Læreruddannelsen i Skive. Det vil ikke alene sikre en god indtægt for VIA UC, men også øge antallet af unge i studiemiljøet. Sandsynligvis vil adressefællesskabet endda fordre til, at nogle af de unge fra HF & VUC fatter interesse for læreruddannelsen og vælger at fortsætte ad den vej. Med andre ord, en rigtig god mulighed for at øge optaget.
Nogle studerende foretrækker mindre studiemiljøer
På Læreruddannelsen i Skive er aldersgennemsnittet højere, end det er på lærerfilialen i Holstebro. Mange af de studerende har prøvet andre ting af i livet og har herefter besluttet at læreruddannelsen er det rigtige for dem.
I forlængelse heraf må vi konstatere, at det er en påstand med modifikationer, at studerende søger større campus-miljøer, når de vælger uddannelse. Det er langt fra altid tilfældet, især for lærerstuderende. Nogle foretrækker og søger bevidst mindre studiemiljøer, hvor de kan opbygge tætte relationer og få specialiseret faglighed. Læreruddannelsen i Skive tilbyder fleksibilitet, fokus på kvalitet og muligheder for alternative undervisningsmetoder.
Det overskuelige miljø i en mindre by gør det også muligt for de studerende at være mere integreret i lokalsamfundet, hvilket giver praktisk erfaring og samfundsengagement. Vi mener, at VIA UC har interesse i og ansvar for at have flere varer på hylderne, så man sikrer hensyn til diversiteten – i stedet for at satse blindt på store campusmiljøer.
VIA UC bør se på mulighederne
Fremfor at nedlukke Læreruddannelsen i Skive bør VIA UC i stedet se på muligheden for at tilbyde eftervidereuddannelse.
I OK24 blev lærerne omfattet af den Kommunal Kompetencefond, og med de midler der er lagt i fonden, vil det være muligt, at alle lærere vil kunne komme på fagfaglige kurser af 3-6 dages varighed hvert 4. år. Alene lærerkredsene Thy/Mors, Skive, Viborg, Holstebro har tilsammen ca. 2.400 medlemmer. Det betyder, at ca. 600 lærere vil kunne komme på kursus om året. Det vil have betydning både for VIA UC’s bundlinje og styrke sammenhængskraften i regionen, og således undgå de store samfundsmæssige og menneskelige konsekvenser, som den foreslåede nedlukning fører med sig.
Ligeledes er der åbenlyse og realistiske muligheder for at øge antallet af studerende på Læreruddannelsen Skive ved at udvide antallet af Trainees.
Stor opbakning til at bevare Læreruddannelsen i Skive
I centraliseringsforslaget forholder VIA UC sig udelukkende til dækningen indenfor Region Midtjylland. Men virkeligheden er, at Læreruddannelsen i Skive også tiltrækker studerende fra Thisted, Morsø og Viborg Kommuner, og vi mener, at VIA UC i overensstemmelse med Danske Professionshøjskolers ambition om at udbyde læreruddannelsen i hele Danmark – også er forpligtet til at se ud over regionsgrænsen.
Centraliseringsforslaget har mødt stor kritik fra hele det midt-, vest- og nordjyske område, ligesom det har vakt modstand på tværs af partier på Christiansborg. Desuden har de studerende, Studierådet ved Læreruddannelsen i Skive, lærernes faglige organisationer og lokale afdelinger af Skolelederforeningen reageret med bekymring og modstand mod forslaget om centralisering.
VIA UC’s bestyrelse opfordres til at tage en klog beslutning
Slutteligt ønsker vi, i henhold til ovenstående, at opfordre VIA UC’s bestyrelse til at træffe en klog beslutning om at bevare HF og NET-uddannelsen i Nr. Nissum, lærerfilialen i Holstebro og ikke mindst Læreruddannelsen i Skive.
Kombinationen af en NET-uddannelse, en uddannelsesfilial og en fremtidssikret læreruddannelse i Skive med stigende optag, vil samlet set skabe de bedste betingelser for, at flest mulige børn i vores landsdel, også fremover kan blive undervist af dygtige, uddannede lærere.
Ved at bevare de tre forskelligartede uddannelser og udnytte synergien mellem dem, vil VIA UC:
Løfte sin del af ansvaret for at udbyde læreruddannelsen i hele Danmark.
Sikre forsyningen til vores landsdel, det midt- og vestjyske område samt Morsø og Thisted i Nordjylland.
Sikre kvaliteten og diversiteten i udbuddet af læreruddannelsen, så den er attraktiv for kommende studerende.
Slippe for en bekostelig – og meget lidt bæredygtig - affære ved fortsat at anvende de fremtidssikrede lokaler og faglokaler i Skive, i stedet for at skulle bygge dyrt og nyt i Holstebro.
Vi vil kraftigt opfordre VIA UC’s bestyrelse til at genoverveje den foreløbige beslutning om at centralisere uddannelsen i Holstebro. Vi vil gerne invitere VIA UC’s bestyrelsesformand samt rektor til dialog inden indstilling til bestyrelsesmødet den 20. juni 2024, hvor vi kan drøfte, hvordan vi sammen sikrer fremtidens læreruddannelse i landsdelen.
Peder Chr. KirkegaardBorgmester
Thomas LindbergKommunaldirektør
Læs pressemeddelelsen om høringssvaret