Forslaget om at samle læreruddannelsen i Holstebro og nedlægge afdelingen i Skive er direkte i strid med et bredt ønske i Folketinget om at sikre videregående uddannelser i hele landet.
Går VIA University Colleges bestyrelse videre med sine planer om at nedlægge Læreruddannelsen i Skive, får det afgørende betydning for rekrutteringsmulighederne i folkeskolerne – ikke alene i Skive Kommune men også i Thisted, Morsø og Viborg kommuner, hvor størstedelen af de læreruddannede fra Læreruddannelsen i Skive bliver ansat.
Det er nogle af hovedargumenterne i det høringssvar Skive Byråd og Skive Kommune med borgmester Peder Christian Kirkegaard og kommunaldirektør Thomas Lindberg i spidsen, har sendt til bestyrelsen og direktionen i VIA UC.
Forringer muligheder markant
Høringssvaret peger på adskillige udfordringer i beslutningen. De største konsekvenser rammer eleverne i folkeskolen, vurderer Skive Byråd og Skive Kommune.
- VIA UC’s foreløbige beslutning vil forringe muligheden for at tage læreruddannelsen i den nordvestlige del af Jylland markant og så meget, at det for nogen, der for eksempel er afhængige af den kollektive trafik, slet ikke bliver realistisk at tage læreruddannelsen, lyder det fra borgmester i Skive, Peder Christian Kirkegaard.
VIA UC’s beslutning er uansvarlig, lyder det i høringssvaret, der peger på, at beslutningen risikerer at mindske antallet af uddannede lærere. Skive har helt konkrete eksempler at basere sin frygt for fremtiden på. Et er fra Holbæk, hvor man lukkede Holbæk Seminarium i 2014. I dag er mere end 40 procent af alle nyansatte i lærerstillinger i Holbæk ikke-uddannede lærere.
- Sådan var det ikke dengang Holbæk havde et seminarium. Den beslutning var med til at skabe store rekrutteringsproblemer i Holbæk og omegn. Det samme må ikke ske for os, lyder det advarende fra borgmester Peder Christian Kirkegaard.
Påstand med modifikationer
Høringssvaret sætter desuden et meget stort spørgsmålstegn ved præmissen for beslutningen. Blandt andet påpeger høringssvaret, at det er en påstand med modifikationer, at studerende søger mod store campusmiljøer.
- For mange unge ja, men ikke for alle. Og Læreruddannelsen i Skive tiltrækker ikke kun unge. Den tiltrækker også studerende, der har valgt et karriereskift. Studerende, der har stiftet familie og bosat sig i området. De søger netop et sted som Skive på grund af nærheden og et ønske om fokusering på studiet, siger Peder Christian Kirkegaard.
Det overskuelige miljø i en mindre by gør det også muligt for de studerende at være mere integreret i lokalsamfundet, hvilket giver praktisk erfaring og samfundsengagement
Fremgang i Skive
Ved at nedlægge Læreruddannelsen i Skive mister VIA UC en institution med 70 års erfaring, der tiltrækker studerende fra et meget bredt geografisk område – også i Thisted og Morsø kommuner i Region Nord. Samtidig har Læreruddannelsen i Skive smukke, arkitekttegnede bygninger og lokaler, der lever op til tidskravene, og som kan rumme de studerende. Det kan afdelingen i Holstebro ikke, påpeger høringssvaret.
- Vi opfordrer på det kraftigste VIA UC’s bestyrelse til at træffe en klog beslutning, leve op til sit ansvar. Ved fortsat at anvende de fremtidssikrede lokaler og faglokaler i Skive i stedet for at skulle bygge dyrt og nyt i Holstebro, lever VIA også op til mange af sine egne principper om at agere klima bevist og bæredygtig, siger kommunaldirektør i Skive Kommune, Thomas Lindberg.
Skive pointerer også, at de nyeste søgetal til læreruddannelsen i Region Midtjylland viser, at der er fremgang til Læreruddannelsen i Skive modsat filialen i Holstebro, der ikke er steget i optag, men har ligget på 30 studerende årligt siden etableringen.
I Skive er antallet af kvote 2 ansøgere, der har Skive som førsteprioritet, vokset med et plus på 18 procent, mens det tilsvarende tal i Holstebro er en tilbagegang – minus 40 procent.
Et løsningsforslag der fastholder VIA's, DNA og forpligtelse i det Midt- Vestjyske område
Med Skive Kommunes forslag om, at bevare HF og NET- uddannelsen i Nr. Nissum, lærerfilialen i Holstebro og læreruddannelsen i Skive, sikres der fortsat et bredt uddannelsesudbud.
Frem for at lukke afdelingen i Skive og satse blindt på store campusmiljøer, bør VIA i stedet se på muligheden for at udvide med efter- videreuddannelse på adressen i Skive, lyder vurderingen.
- Alene lærerkredsen i Thy/Mors, Skive, Viborg og Holstebro har tilsammen 2400 medlemmer. Cirka 600 lærere vil kunne komme på kursus i Skive om året. Det vil have betydning både for VIA UC’s bundlinje og styrke sammenhængskraften i regionen, og på den måde kan vi undgå de store samfundsmæssige og menneskelige konsekvenser, som den foreslåede nedlukning fører med sig, lyder det fra Peder Christian Kirkegaard.
Politikere kommuner, fagforening og studerende bakker op om kritik
Skive står ikke alene med sin modstand. Centraliseringsforslaget har mødt stor kritik fra hele det midt-, vest- og nordjyske område, ligesom kritikken og modstanden på tværs af partier på Christiansborg breder sig.
Desuden har de studerende og lærernes faglige organisation reageret med bekymring og modstand mod forslaget om centralisering. Skives borgmester er glad for opbakningen.
- En mellemlang uddannelse som læreruddannelsen betyder rigtig meget i et lokalsamfund som vores. Det er det, der er med til at tiltrække helt nødvendig arbejdskraft til virksomheder, at man kan se, at der også er videregående uddannelser i området, siger Peder Christian Kirkegaard.
Peder Christian Kirkegaard sidder selv i VIA UC’s bestyrelse udpeget af Regionsrådet og KKR Midtjylland, der er et samarbejde mellem de 19 kommuner i Region Midtjylland. Han stemte nej til forslaget om at nedlægge læreruddannelserne i Skive og Nørre Nissum, men var i mindretal i bestyrelsen.
Læs høringssvaret fra borgmester og kommunaldirektør