Landbrugserhvervet har stor betydning for Skiveegnen i form af den store fødevareproduktion og tilhørende følgeindustri, der er i området. At Klimafonden Skive til sit arbejde med omstilling af dele af landbrugsproduktion, nu har modtaget en 20 millioner stor støtte fra Novo Nordisk Fonden er kæmpe hjælp til det videre arbejde, vurderer Skives borgmester, Peder Christian Kirkegaard.
Pengene skal gå til at fortsætte arbejdet med at finde afgrøder, der kan være med til at løse problemet med kvælstofudledning til fjorde og vandmiljø – uden at det går ud over fødevareindustrien.
- Det er en fantastisk nyhed for alle. Det vil gavne både fjorden, landbruget og Skiveegnen, fastslår borgmester Peder Christian Kirkegaard.
En kæmpestor indtægtskilde
Klimafonden Skive har i flere år samarbejdet med landbruget, forskere, erhvervsliv og myndigheder om at finde en løsning, der både kan sikre landmænd en fortsat produktion og samtidig forhindre, at kvælstof bliver udvasket til vores fjorde og vandmiljøer.
Løsningen hedder efter alt at dømme – græs. Græs vokser hurtigt og kan høstes flere gange om året. Græsprotein kan erstatte soja i dyrefoder og dermed mindske importen af soja fra regnskovsområderne. Og som noget nyt har forskere og virksomheder fundet frem til, at græsprotein også kan benyttes som supplement til mælkeprotein i menneskeføde.
- Græs kan blive en af de afgrøder, der med fordel kan erstatte andre afgrøder med større miljøbelastning og har med sine mange anvendelsesmuligheder potentialet for ny værdiskabelse i landbruget og for egnen. Det er unikt, at vi med Klimafonden går nye spændende veje og er med til at fører an som dem, der ved mest om fordelene ved græsproduktion.
Biogas og byggematerialer
Novo Nordisk Fonden støtter projekter, der kan være med til at sikre, at dansk landbrug bliver klima- og miljøneutralt og giver mere plads til naturen.
Støtten skal bruges til at arbejde videre med at gøre græs klar til forbrugerne. Der bliver i øjeblikket arbejdet på at få mest mulig ud af græsproduktion. F.eks. også til biogas og i byggeindustrien, som kan aftage restprodukter. Ud over græs bliver der også forsket i mulighederne med andre afgrøder såsom roer.
- Med de mange millioner kan vi fortsætte arbejdet med at gøre Skiveegnen til et levende laboratorium, hvor vi hele tiden arbejder på at udvikle nye forretningsløsninger. Det er yderst glædeligt, siger Peder Christian Kirkegaard.