Skive Kommune har udviklet et nyt tilsynskoncept, som skal gavne både dagtilbud og børn:
- Det har været helt centralt for os at sammensætte et tilsynskoncept/forløb, der ikke er ren kontrol, men i langt højere grad understøtter personalet i den pædagogiske udvikling af hverdagen i de enkelte dagtilbud, siger Grethe Bach Jørgensen, Fagchef for Dagtilbud.
Det nye tilsynskoncept tager afsæt i en mere understøttende praksis. Som et centralt led i det nye tilsynskoncept har Skive Kommune arbejdet med at implementere det nationalt anerkendte KIDS-redskab, som også bruges i den nationale kvalitetsundersøgelse på dagtilbudsområdet
Læs National kvalitetsundersøge, 0-2 års området på Undervisningsministeriets hjemmeside
Og baggrunden for det hele? Jo, i januar 2022 blev de kommunale tilsynskrav i dagtilbud skærpet, og kræver nu en mere omfattende dokumentation af den pædagogiske kvalitet, hvilket skal undersøges ved blandt andet en observation.
Ny måde at føre tilsyn
Valget af KIDS som tilsynsform gav Skive Kommune mulighed for at arbejde med en ekstern konsulent, som foretog alle observationer i Skive Kommunes daginstitutioner. Arbejdsgruppens vurdering er, at dette har skabt uvildighed og ensartethed i blikket på alle institutioner, hvilket har givet god feedback.
Under tilsynsbesøgende observerede konsulenten blandt andet, hvordan personalet taler med børnene i hverdagen og om personalet er støttende, anerkendende og nærværende i samspillet med børnene.
Grethe Bach Jørgensen fortæller, at den gode kontakt mellem barnet og den voksne er afgørende for, at barnet kan trives og lære:
- Her er det tydeligt, at børnene i Skives institutioner generelt oplever mange positive møder og god kontakt med de voksne i dagtilbuddene. Der er meget få eksempler på irettesættelser, hvilket vi kan være rigtig stolte af’, siger hun.
Grethe Bach Jørgensen peger samtidig på, at observationerne også har understreget særlige udviklingspunkter. For eksempel har daginstitutionerne efter tilsynet fået endnu større fokus på leg og børnefællesskaber. De er generelt gode til at igangsætte aktiviteter. Men observationerne pegede også på, at der bør være endnu større fokus på børnefællesskaber og de voksnes involvering i legene med børnene.
- Det vil medføre omprioriteringer, så personalet i højere grad understøtter børnenes lege, så legen får en større plads i hverdagen rundt omkring i institutionerne. For vi ved, at den voksnes tilstedeværelse og støtte er med til at børnene lærere at fungere socialt i en gruppe. Vi ser også en udfordring for de børn, som i forvejen ikke har gode forudsætninger for læring og trivsel, lyder det.
Efter tilsynet – Vi står sammen om forandring
I kølvandet på tilsynet har Skive Kommune indsamlet data for hver enkelt daginstitution i forhold til udviklingspunkter, som de arbejder videre med. På hver institutions hjemmeside er samtidig udgivet en tilsynsrapport, som alle interesserede kan læse. Alle institutioner har desuden fået både skriftlig og mundtlig feedback med fokus på styrkeområder og anbefalede udviklingspunkter.
- Det var en meget god og behagelig tilbagemelding. Os der var tilstede, gik derfra med armene over hovedet og en følelse af, at hun virkelig havde været i vores børnehave og set os’, fortæller afdelingsleder Malene Lund Andersen om besøget af den eksterne konsulent.
Hun bakkes op af en anden afdelingsleder, Hanne Nielsen:
- Det var en rigtig god oplevelse. Hun var en meget behagelig person at have på tilsyn. Hun var der på en naturlig måde, så personalet var trygge i opgaven’, siger Hanne Nielsen.
Tilsyn i fremtiden - kvalitetsløft i dagligdagen
Skive Kommune har nu nedsat en lokal arbejdsgruppe, som også inviterer andre fagpersoner ind, f.eks. en ergoterapeut eller tale/høre-konsulent. Samarbejdet skal bidrage til en dyb forståelse af, hvordan vi bedst kan skabe optimale betingelser for børnenes trivsel og udvikling. Denne nye tilgang til tilsyn og samarbejde på tværs åbner en ny horisont for dagtilbud i Skive Kommune med et kvalitetsløft via tilsynskonceptet og KIDS.
- Med implementeringen af det nye tilsynskoncept er målet, at tilsynet ikke skal være kontrol, men en mulighed for konstruktiv feedback og meningsfuld udvikling. Vi har fået et fælles sprog i form af KIDS, hvilket gør, at vi ved, hvad der er godt for vores børn. Vi glæder os til rejsen i at kvalitetsudvikle institutionerne, der hvor de er - til gavn for børnenes daglige praksis og for at skabe et berigende miljø i vores dagtilbud i Skive Kommune, slutter Grethe Bach Jørgensen, Fagchef for Dagtilbud.
I 2025 kommer der et nyt tilsynsrul, hvor den eksterne konsulent atter laver KIDS-observationer i alle daginstitutioner. Det kommende tilsyn sætter endnu flere fokusområder i spil i forbindelse med observationen, og det vil medføre nye udviklingspunkter for institutionerne.
Tilsynet i dagplejen er også igangsat. Her observeres 1/3 af medarbejdergruppen om året ligeledes ud fra KIDS.