Det summer af liv. Eleverne står samlet i mere eller mindre afgrænsede grupper. Sådan er det jo at være ung – at ville være en del af flokken. Drenge med påfaldende ens frisurer står i et hjørne og griner til hinanden. Hvad skal der mon ske? I baggrunden spiller sommermusikken, og på langsiden langer medarbejdere pølsehorn og vand over disken, så maverne er fyldt godt op til dagens aktiviteter.
Skærmfri zone
Vi er i skolegården på Ungdomsskolen Skives matrikel på Frederiksdal Allé i Skive. 8. årgang er netop ankommet og er klar til en eftermiddag med fire workshops om ungdomsskolens fritidstilbud. Eleverne får besked på at gå ud til hver deres gruppe, der matcher farven på den tuschstreg, de tilfældigt fik tildelt ved indgangen. Og sådan bliver grupperingerne pludselig opløst, for i ungdomsskolen er man her for at lære nye mennesker at kende.
Én af grupperne fortsætter ind i den store sal. Og her lyder den første udmelding:
- I er nu i en mobilfri zone. Så alle der ikke kan lade telefonen være i lommen, skal komme her op til katederet og smide jeres telefoner i spanden,” siger Thomas Hansen, projektmedarbejder ved Ungdomsskolen Skive.
Da den første lærer lægger sin telefon i spanden, plasker der vand op i luften, og eleverne gør store øjne. Spanden var fyldt med vand. Det var selvfølgelig usagt, at lærerne havde fået udleveret dummitelefoner forinden. Sådan blev linjen ligesom lagt, dog uden ødelagte telefoner.
Forventninger og Ӿgthed"
Før præsentationen af alle fritidshold, ture og events, får eleverne nogle vigtige budskaber med på vejen:
- Ungdomsskolen er jeres skole. Det er her, jeres dannelsesrejse kan starte. Her har I muligheden for at finde ind til, hvem I er, og den ven, I gerne vil være. Det er her, I uddanner jer til livet, uddannelse og job, fortæller Ludvig Thesbjerg, viceungdomsskoleleder.
Han fortsætter med at understrege vigtigheden i, at eleverne tager ansvar for deres egen udvikling:
- Du er pilot i dit eget liv, så det er op til dig at vælge det fællesskab til, der passer til dig. Sådan er det at blive dannet som demokratisk samfundsborger. Man skal selv vælge til og fra – og man bidrager til fællesskabet, fortsætter Ludvig Thesbjerg.
Ordene ”ægte” og ”fællesskab” bliver gentaget mange gange. Der er slet ingen tvivl om, at det ligger ungdomsskolen meget på sinde, at de unge mennesker vælger den skærmfrie fritid og fællesskabet til.
- Det vi har sammen, når vi mødes. Det er ægte. Det er ikke ægte, alt det I ser på de sociale medier. Kom ud i virkeligheden sammen med os og møde andre unge fra andre skoler. Det er ægte, og det er det, der tæller, afslutter Ludvig Thesbjerg.
Bevægelse, gademedarbejdere og kreativitet
I løbet af eftermiddagen cirkulerer eleverne rundt mellem fire workshops, der på hver sin måde præsenterer dem for ungdomsskolens tilbud. Ud over oplægget om fritidstilbud kommer de forbi en bevægelsesworkshop, hvor eleverne får rørt både krop og lattermuskler. Når eleverne stiller sig i ja- eller nej-zonen til spørgsmål som ”Er du medlem af en forening” eller ”Dyrker du motion?”, blev det ret tydeligt, at der er et stort rekrutteringspotentiale for idrætsforeningerne.
De kigger forbi en musikalsk workshop i teaterkælderen, hvor eleverne skal overdøve hinanden til indspilningen af en ungdomsskolesang. Og så skal de forbi SSP og forebyggende indsats i hallen for at få fakta på flertalsmisforståelserne, der kan ramme alle unge, og hvordan de kan få hjælp af gademedarbejderne og deres lokale fritidsvejledere, hvis de får problemer.