Rick Kool fra NIRAS præsenterer tankerne bag BigBlue Nord til kystkonferencen i Sydney. Foto: NIRAS.
Tankerne bag Skive Kommunes kommende Klima og Udviklingsplan (BigBlue Nord) blev i starten af december præsenteret på den årlige ICCE-konference, som er verdens største konference for kystudvikling, i Sydney, Australien.
BigBlue Nord er en visionær, strategisk plan for, hvordan vi kan udvikle den nordlige del af BigBlue-området, når vi taler langsigtet klimahåndtering og kigger langt ud i fremtiden, når vandet står højere.
I Skive tænker de store og visionære, og samtidig også realistiske, tanker, og det er lige præcis det, der skal til, hvis vi fortsat skal kunne udvikle attraktive bydele nær kyster og fjorde.
Charlotte Sinkbæk Schow, chefkonsulent for klimatilpasning og vandhåndtering i NIRAS.
Over 800 byudviklingsprojekter var i spil til at blive fremhævet på konferencen. Heraf blev cirka 300 projekter udvalgt til at blive præsenteret som verdensklasse-eksempler på klimasikringsprojekter foran kystspecialister fra hele kloden. Et af dem var BigBlue Nord fra Skive, som med præsentationen har opnået international interesse.
- Det gik rigtig godt, og der blev stillet interessante spørgsmål fra salen. Det at Skive Kommune allerede tænker langsigtet og kobler udfordringerne med stigende havvand og byudvikling vakte især opmærksomhed, siger Rick Kool fra den rådgivende ingeniørvirksomhed NIRAS, der er en af Skive Kommunes samarbejdspartnere i forbindelse med udviklingen af BigBlue Nord.
Han stod for præsentationen i Sydney.
Langsigtede planer kobler byudvikling og klimatilpasning
Processen i forbindelse med udarbejdelse af den strategiske plan er baseret på en videreudvikling af Kystdirektoratets reviderede DAPP-metode, (Dynamic Adaptive Policy Pathway) som i BigBlue Nord er blevet brugt som en strategisk tilgang til at sammentænke byudvikling og klimatilpasning med håndtering af det stigende havvand og oversvømmelser, som konsekvens af klimaforandringerne.
Det er særligt de langsigtede dynamiske planlægningsperspektiver og koblingerne mellem byudvikling, naturhensyn og klimatilpasning, der har nyhedsværdi internationalt.
- I Skive tænker de store og visionære, og samtidig også realistiske, tanker, og det er lige præcis det, der skal til, hvis vi fortsat skal kunne udvikle attraktive bydele nær kyster og fjorde. Derfor er tilgangen i Skive relevant for andre kyst- og fjordnære byer, uanset beliggenhed på kloden, siger Charlotte Sinkbæk Schow, som er chefkonsulent for klimatilpasning og vandhåndtering i NIRAS.
Den igangværende proces med strategiplanen er gennemført i tæt samarbejde mellem Skive Kommune, LYTT Architecture og NIRAS. Projektet støttes af Realdania som en del af ”Byerne og det stigende havvand”.