Gå til indhold
  • Job
  • Nyheder og presse
  • Job
  • Nyheder og presse
  • Translate
Skive Kommunes logo - forside Skive Kommunes logo - forside
  1. Skive.dk
  2. Kultur, natur og fritid
  3. Cykelløb PostNord Danmark Rundt 4. etape
  4. Seværdigheder på ruten

Seværdigheder på ruten

Skiveegnen er kendetegnet ved sin 199 kilometer lange kyststrækning, en skøn varieret natur og frodige landbrugsarealer, der bugter sig i bakke og dal. Uanset hvor du befinder dig i kommunen, er du altid tæt på grønne skovarealer, vide hedelandskaber og ikke mindst Limfjorden, som du aldrig er længere end 12 kilometer fra – i fugleflugtslinje.

Skive er en særdeles grøn egn

Ikke bare på grund af den særlige natur, for på Skiveegnen har de i mere end 40 år gået forrest på den grønne dagsorden. Her blev nogle af verdens første lavenergihuse bygget i 70’erne. Eksperter fra hele verden kom hertil for at se de nyskabende boliger. Og sådan er det også i dag, hvor banebrydende virksomheder i international skala skyder op i den grønne energipark GreenLab Skive.

For her spirer håbet for en grønnere verden på en mark lidt uden for Skive. I GreenLab Skive ser de nyeste teknologier dagens lys. Her er de længst fremme med Power-to-X teknologien, begyndt med at omdanne søstjerner til protein, i fuld gang med at gøre plastikaffald til miljøvenligt brændstof, og det er blot nogle af de projekter, der lige nu er i gang i parken. Alle med en ambition om at kunne skaleres op og bruges i hele verden. Med GreenLab Skive er erhvervsliv, kommune, uddannelse og forskning allerede i gang med at skabe et internationalt grønt powershift i stedet for bare at tale om det – og forskere, beslutningstagere og studerende strømmer til fra både ind- og udland for at se, hvordan de gør.

Skive Kommune er også blå

Skive Kommune er ikke bare grøn. Den er også blå. For geografisk er den bundet sammen af den omgivende fjord.

Skiveegnen bundet sammen af den omgivende fjord. Med seks aktive havne og et væld af vand- og sejlsportsklubber har vi optimale forhold til at dyrke det maritime liv. Lystfiskeri, lystbådssejlads, dykning og windsurfing er bare nogle af de muligheder, der er lige uden for døren næsten uanset, hvor på egnen, man befinder sig. Skive er i øvrigt Jyllands bedste kommune, når det kommer til vandsport. Og du kan også opleve Limfjorden på en helt særlig måde i en glaskajak, der virker som en forstørret vandkikkert.

Flot morænelandskab

Landskabet i kommunen er meget varieret og veksler mellem et let kuperet morænelandskab, over bakkeland til smeltevandsslette. Området er overvejende dannet af smeltevand og is under sidste istid.

Rytterne bevæger sig nu ud på halvøen Salling, som overvejende består af morænelandskab.

Henter indhold
Resenvej. Foto: Skive Kommune

Skive By

Købstaden Skive er kommunens centerby og en handelsby med alt inden for kort afstand. Byudviklingsprojektet BigBlue klæder Skive klimavenligt på og samler byen på tværs af den smukke å. Ruten starter i gågaden og kører ned af Resenvej som for nyligt er renoveret med kloakseparation, hvor regnvandet fra vejen bruges i blomsterbede langs vejen.
Årets dimmissionsplakat 2020 - designet af Martha fra Krabbesholm Højskole.

Lokalt øl - Hancock, Fur Bryghus og Staarup Haandbryg

Der er en del kendte og prisbelønnede bryggerier på Skiveegnen. Her ser I det største bryggeri er Hancock som ligger ved rundkørslen Kraka. Hancock er også kendt for SportCola. Af andre bryggerier kan nævnes Fur Bryghus og Staarup Haandbryg.
Rundkørslen med værket "Kraka". Foto: Thomas Køser

Kraka - rundkørsel

Skives rundkørsler er ikke bare rundkørsler – de er kunst. Skives 11 Stjerner er alle designet af Jakob Jensen Design. Hver stjerne har en historie og et navn, og de symboliserer oldtidens brug af sol og stjerner til at finde vej. Kraka er den nordligste af de 11 stjerner og er i familie med Aslaug. Rundkørslerne Kraka og Aslaug repræsenterer det nordiske i de 11 stjerner. Kraka og Aslaug er kvinder i den nordiske mytologi. Faktisk er bondepigen Kraka og høvdingedatteren Aslaug den samme kvinde. Lægges de to skulpturer sammen bliver de til en samlet, sølvblank helhed. Kraka er en klog, smuk og handlekraftig kvinde fra den nordiske mytologi. Kraka er inspireret af vikingetidens brocher og ringborge, bronzealderens bælteplader, gravhøje, vindblæsthed og islandske geysere sekundet før de springer.
Rundkørslen med værket "Aslaug". Foto: Thomas Køser

Aslaug - rundkørsel

Rundkørslerne Kraka og Aslaug repræsenterer det nordiske i de 11 stjerner. Kraka og Aslaug er kvinder i den nordiske mytologi. Faktisk er bondepigen Kraka og høvdingedatteren Aslaug den samme kvinde. Lægges de to skulpturer sammen bliver de til en samlet, sølvblank helhed. Kraka og Aslaug er en opfordring til at se på verden i et kvindeligt og et nordisk perspektiv. De sætter gang i tanker om, hvad det vil sige at være hel. Derudover opfordrer Aslaug os til at huske på, hvem vi er, også selvom nogen kalder os “krage”. Aslaug er inspireret af vikingetidens brocher og ringborge, bronzealderens bælteplader, gravhøje, vindblæsthed og islandske geysere sekundet før de springer.
Sten skulptur af Tarok udført af Ib Grønbech

Tarok

Den berømte travhest Tarok blev født i en stald på Hagenshøj den 8. februar 1972. Tarok blev kaldt ”Dannebrog på fire ben” og er en af de mest betydningsfulde heste i dansk travsports historie. Tarok vandt alle hjerter og 111 løb ud af 165 starter i sidste halvdel af 1970’erne. Tarok døde alt for tidligt den 9. januar 1980 – til stor sorg for mange hestesportsinteresserede. I 2013 var der premiere på spillefilmen ’Tarok – grib drømmen, mens du kan’ med blandt andre Bjarne Henriksen og Kirsten Lehfeldt i hovedrollerne. Anne-Grethe Bjarup Riis instruerede.

Jenle

Få kilometer fra cykelruten ligger Jeppe Aakjærs kunstnerhjem Jenle. Landskabet her er Jeppe Aakjærs. Her blev han inspireret til sine mange digte og romaner. Aakjær har blandt andet skrevet de velkendte sange ’Jeg er havren’, ’Ole sad på en knold og sang’ og ’Jens Vejmand’. Jeppe Aakjær var også en Danmarkskendt samfundskritiker, som satte fokus på behandlingen af tjenestefolk og tyende. Hans roman ’Vredens børn’ banede vej for nedsættelsen af en tyendekommission og ny lovgivning på området. Han holdt meget af naturen og kæmpede en indædt kamp mod hedens opdyrkning. Han er blevet kaldt sin tids klimatosse. Her på Jenle holdt Jeppe Aakjær sine populære folkemøder. Førende politikere og kulturpersonligheder kom og debatterede foran et stort publikum. Møderne blev holdt hvert år fra 1910-1929. Jeppe Aakjær boede her fra 1907 og frem til sin død i 1930. Han er begravet i skoven ved Jenle, sit hjem.
Innovationcenter er på vej.

GreenLab Skive

Én af verdens førende energiparker med virksomheder i international skala. Udvikler fremtidens grønne energiløsninger på en måde, som ikke er set før. Det sker i et tæt samarbejde med universiteter, det lokale erhvervsliv og Skive Kommune – og trækker eksperter fra hele verden til. DTU har etableret en afdeling i energiparken. GreenLab har trukket investeringer til for mere end tre milliarder. Her åbnede verdens første søstjernefabrik, hvor invasive søstjerner fra Limfjorden forvandles til økologisk foderprotein til grise og fjerkræ. Og her bliver plasticaffald omdannet til olie, der kan bruges til produktion af ny plastic. I første halvår af 2023 vil energiparken være klar til at åbne et nyskabende PtX-anlæg. Ved hjælp af PtX-teknologien kan grøn strøm fra vind og sol omdannes til brint og metanol via elektrolyse. Brinten kan derefter laves til grønne brændstoffer til fly, lastbiler, skibe og industri. Anlægget i GreenLab bliver af de første fuldskala-produktionsanlæg i Danmark, og et af de største i verden, når det kommer i drift.
Salling natursti. Foto: Skive Kommune

Jebjerg

En by med cirka 1200 indbyggere. Her er et godt foreningsliv og stærke traditioner for blandt andet byfest, koncerter m.m. Den afvekslende natur og lange kyststrækning giver gode muligheder for friluftsliv – blandt andet et stort antal vandre- og cykelruter. F.eks. den 25 km lange Vestsalling sti og den 29 km lange Salling Natursti. Ruten ad Salling Natursti følger et nedlagt jernbanespor Derfor er ruten flad og uden stejle stigninger. God til børnefamilier. Den gamle jernbane er markeret med skulpturer af jernbanebisser og folk, der venter på toget.
Både ældrecenter, børnehave og skole deltager i Royal Side Run hver år. Foto: Skive Kommune

Breum

En by med cirka 800 indbyggere. Også her findes der et godt foreningsliv, og der er mange aktiviteter for børn, unge og voksne. Byen har en idrætshal, og der er syv kilometer til gode badestrande.
Thise Mejeri. Foto: Skive Kommune

Thise

De fleste kender Thise Mejeri – Danmarks første økologiske mejeri. Tilbage i 1988, da de blev etableret, var der ikke mange, der troede på, at et økologisk mejeri kunne løbe rundt. Syv naive øko-idealister satte sig omkring et spiseborg en sen aften i Nordvestjylland og besluttede sig sammen med en mejeribestyrer fra et mindre landsbymejeri at starte Thise Mejeri. I dag omsætter de for mere end en milliard kroner om året.
Hjemme hos Søren Vester. Foto: Skive Kommune

Søren Vesters Have

Søren Vester er kendt som designeren og manden med de mange gode idéer i programmet ’I hus til halsen.’ Og han er også den, der overtog havemanden Søren Ryge Pedersens haveprogram, så det nu hedder Søren Vesters Have. Den ligger lige hernede med alle sine uderum, opholdssteder, spiselige hjørner m.m.
Skulptur på Junget Bytorv. Foto: Skive Kommune

Junget

Kysterne langs Skive Kommune får i vid udstrækning lov at udvikle sig frit, hvilket giver meget varierede kyststrækninger med aktive kystklinter, åudløb, afsnørede fjordarme, halvøer og øer. Undervejs kommer ruten genne Junget, som er en lille landsby med omkring 250 indbyggere. Den kan dateres helt tilbage til 1100-tallet. På torvet i Junget er der en del aktiviteter. Her samles folk – blandt andet når grillen er tændt.
Selde med skulptur-skitet. Foto: Skive Kommune

Skulpturlandsby Selde

Selde er vel den by i Danmark, som har mest kunst per indbygger. Skulpturlandsbyen Selde er kendt i kunstnerkredse i hele Danmark. Byen er et samlingssted for professionelle kunstnere, der bruger byen som et arbejds- og udstillingsrum. Byens borgere bliver ganske ofte involveret i alverdens kunstprojekter. I 2019 vandt Skulpturlandsby Selde hovedprisen ved Den Midtjyske Kulturpris.
Gavlmaleri i Åsted. Foto: Thomas Køser

Gavlmalerierne i Åsted

Åsted er kendt i området for sine mange, smukke gavlmalerier. Byen har arbejdet sammen med landsbyerne Selde og Thorum om at skabe kunst i byen. Det førte til, at borgerne inviterede en række danske og udenlandske kunstnere til at skabe kunst i bybilledet – og de kom, og borgerne i Åsted har ført traditionen med murmalerier videre. Ruten går videre langs kysterne, hvor der er gode badestrande – i kommunen er der hele 16 børnevenlige badestrande, hvoraf flere har Blå Flag-status.
Fur. Foto: Thomas Køser.

Limfjordsøen Fur

Det er også i Skive Kommune, du finder Fur – den populære Limfjordsø, som op mod 250.000 turister besøger hvert år. Her kan du røre ved spor af vulkaner, der blev startskuddet til den moderne verdens succes efter dinosaurernes uddøen. Du kan så at sige vandre 1,5 millioner år på 50 meter. Her kan du også finde masser af fossiler – og forstenet lort, der på græsk hedder koprolit, som betyder lortesten. Her huserer den landskendte Gelænderbande. Et af de mest besøgte udflugtsmål på Fur, Bette Jenses Hyw’, er øens højeste punkt. Det kan oversættes til Lille Jens’ Høj. Her satte nogle lokale et gelænder op. Men Naturstyrelsen gav Skive Kommune påbud om at pille gelænderet ned. For der var tale om en gravhøj, og den var fredet. Den lokale gruppe, hvor den yngste var omkring de 70 år, satte et nyt gelænder op. Og siden har der været ministerbesøg og national pressedækning af den navnkundige sag. Det ser ud til, at furboerne efter flere års tovtrækkeri med myndighederne nu får lov til at sætte et gelænder op. Et andet sted på øen kan man købe Gelændersnaps.
Grynderup Sø. Dronefoto: Thomas Køser

Risum Enge - Selde Vig - Elkær Eng - Grynderup Sø

Det er et spændende naturområde, rytterne kører ind i her. Risum Enge og Selde Vig er begge Natura2000 områder - et internationalt naturbeskyttelsesområde med et rigt fugleliv. Vi finder også to store vådområdeprojekter ved Elkær Eng og Nøreng. Elkær Eng er på et vådområdeprojekt på ca. 40 ha, hvor dræning af arealet er blevet stoppet, så der på sigt dannes en sø. Det forventes, at kvælstoftilbageholdelsen i vådområdet bliver cirka 5.500 kg N/år. Nøreng er et tilsvarende vådområdeprojekt, som også skal mindske udledningen af kvælstof til Limfjorden. Det er under etablering og forventes gennemført i år. Grynderup sø er et af de største sø-genopretningsprojekter i Danmark.
Glyngøre Havn. Foto: Jens Gjørup

Glyngøre By og Havn

I Glyngøre findes endnu en af de aktive havne i Skive Kommune, hvor vandsport dyrkes på lige fod med andre populære fritidsinteresser. Glyngøre er blandet andet blevet kendt for sin ’legeplads på vandet’ som lokker både store og små til vandleg på fjorden. Tidligere var Glyngøre mest kendt for sin fiskeindustri – blandt andet Glyngøre Sild. I dag er der også kommet gourmet-oplevelser til. Limfjordens Hus - En restaurant i særklasse, som ejes og drives af kokken Rasmus O. Kardyb, der har en fortid som Michelin-kok. Restauranten har opnået flere femstjernede anmeldelser. Glyngøre Shellfish - En østersbar med udsigt til Limfjorden. Den kunstneriske udsmykning på stedet er skabt af den kendte kunstner Bjørn Nørgaard, der er en ven af huset. I dag er Glyngøre også kendt for sin velbesøgte Sildefestival, hvor man kan komme og smage lækkerier fra fjorden. Og så er det her, Danmarks skarpeste cykelrytter, bor. Jonas Vingegaard bor med sin kæreste og deres barn midt i byen – og det er ikke langt fra hans svigermor, den bageglade Rosa, der blev kendt fra Den Store Bagedyst. Rosas gulerodskage er Jonas’ yndlingskage – og selvfølgelig den, der blev serveret, da han sidste år blev fejret på Rådhustorvet i Skive, efter at han var blevet nummer to i Tour de France. Virksomheden Skov: De bidrager til bæredygtig, global fødevareproduktion. De leverer klimaløsninger som ventilationssystemer til animalsk produktion verden over og er førende på verdensplan. 90% af omsætningen går til eksport
Glyngøre Vandpark. Foto: Thomas Køser

Glyngøre Vandpark og Salling Aqua Park

Skandinaviens største vandlegeplads - omkring 50 meter fra Glyngøres kyst i Limfjorden. Komplet med blandt andet rutsjebane, hoppepude, trampolin, klatrevæg og balanceredskaber. Her kan alle komme ud og lege på vandet, der er et par meter dybt. Vandparken er gratis at besøge. Salling Aqua Park består af to store nye stenrev, som afgrænser parken mod land. En svensk minestryger "Stine", en leopard 1 kampvogn "Leo", en lodsbåd "juniorvraget" og en stor betongrotte udformet som et sneglehus. Kronprins Frederik indviede Salling Aqua Park med en dykkertur i 2013.
Barak Obama i Christoffer Sorensen i stol nummer 91 fra Skibby Møbler i Durup.

Durup

Området er kendt for en særlig snedkerkultur og mange snedkerværksteder. Det er blandt andet her, det kendte møbelsnedkeri Magnus Olesen har ligget siden 1937. De samarbejder med en lang række førende designere som for eksempel Rud Thygesen og Johnny Sørensen, Friis og Moltke og Pelikan Design, som han sælger i hele landet. Værkstedet har et særligt fokus på bæredygtigt design. Da USA’s forhenværende præsident Barack Obama tidligere i år besøgte Skive, sad han i den ikoniske stol nummer 91 fra Skibby Møbler i Durup. I Durup har de for nyligt etableret en folkeskov på 4,44 ha.
Træmuseet i Oddense. Foto: Thomask Køser

Træmuseet Oddense

Her lokalt udtales Oddense Wojns. Salling har været meget kendt for sin enormt store møbelproduktion. Igennem tiden har der været 70 forskellige møbelproducenter på et meget lille område. I dag er der kun få tilbage. Træmuseet sætter fokus på de gamle håndværkstraditioner indenfor træbearbejdning og træindustri. Museet er det eneste af sin art i Danmark. Museet huser blandt andet snedkerimaskiner, håndværktøj og møbler som blev fremstillet på fabrikker i Salling.
Vindmøller Hjerk Nor Harre Krejbjerg. Dronefoto: Thomas Køser

Harre Vig

Endnu et område med mange vindmøller. Skive Kommune mener det, når de siger, at de satser på vedvarende energi. I januar i år indgik kommunen en samarbejdsaftale med Aarhus Universitet om øget fokus på forskning og udvikling af vedvarende energi og grøn omstilling i landbrug og fødevareproduktion.
Æbletræer. Foto: Thomas Køser

Æblets By Rødding

Rødding er Æblets By! Her arbejdes meget seriøst med frugtavl, og har en ambition om at være kendt for sine frugttræer. Æble-missionen involverer mange borgere og Rødding har et særligt fællesskab omkring æblerne. Blandt andet arrangerer byen ’æble-festival’, som er et velbesøgt tilløbsstykke. Æblerne er afsæt for at få talt om emner som naturforståelse, sundhed og gode råvarer, sociale fællesskaber, lokalhistorie, selvforsyning og lignende.

Stanneriet

En gammel, defekt printer, en skovl der er slidt op eller et par arbejdsbukser med en slap elastik – de fleste af os ville smide det ud, men der er andre muligheder. I Stanneriet, som holder til i det gamle varmeværk, har de en repair café, hvor kasserede genstande får nyt liv af fingernemme pensionister.
VM i ridderdyst på Spøttrup Borg. Foto: Thomas Køser

Spøttrup Borg

Spøttrup Borg er Danmarks bedst bevarede borg. Borgen har stået i 500 år, og vidner om, hvordan mennesker har levet her: her er f.eks. stadig huller til kanoner, toiletskakter og rester af køkken og kælder. Ved siden af borgen ligger Spøttrup Sø med et rigt fugle- og dyreliv. Hvert år er der masser af aktiviteter på og omkring Spøttrup Borg. Om sommeren er der blandt andet Bispens Marked, hvor borgen danner rammerne om et vaskeægte middelaldermarked – og middelalderkamp, som altid er populært.

Balling

Da ’Olsenbanden i Jylland’ blev optaget, skulle de i filmen køre forbi byen Balling. Det var jo instruktørens efternavn – og han hed Erik til fornavn. Ellers foregik optagelserne i Thy. Men de skulle lige have skiltet her i Balling med i filmen. Her ligger også virksomheden N.C. Nielsen, som er landets største leverandør af gaffeltruck, terminaltraktorer og specialmaskiner. De har udviklet deres egen serie af førerløse trucks. Og de tilbyder Skandinaviens største udvalg af brugte maskiner og udstyr.
Rundkørslen med værket "Vestenvinden". Foto: Skive Kommune

Vestenvinden - rundkørsel

Skives rundkørsler er ikke bare rundkørsler – de er kunst. Skives 11 Stjerner er alle designet af Jakob Jensen Design. Hver stjerne har en historie og et navn, og de symboliserer oldtidens brug af sol og stjerner til at finde vej. Vestenvinden er den eneste af de 11 stjerner, som påvirkes af vejret. Når vinden blæser, bevæger kædetæppet sig. Vestenvinden er en opfordring til at tænke over, hvad naturen gør ved sindet. Vinden fra vest har altid været et vilkår her på egnen vi synger om blæsten, der går frisk over Limfjordens vande, og når Jeppe Åkjær om Jenle skriver, at “jeg lagde min gård i den rygende blæst”, så mener han den rygende blæst fra vest.
Skive Ådal. Foto: Thomas Køser

Ådalen – Skive Ådal Bro

Rytterne kører nu over Skive Ådal Bro, som på indvielsestidspunktet var Danmarks længste dalbro med sine 442 meter. Broen fører rytterne over Skive Ådal, som er et vigtigt åndehul for Skive by med mange muligheder for at opleve naturen. Et net af stier gør det muligt at vandre og cykle i den brede ådal. Der er ca. 11 km stier i nærområdet omkring Skive Å, som er den største å i det nordvestlige Jylland. Vandkvaliteten i Skive Å er fin, og Skive Å er kendt for sin bestand af store havørreder og det gode havørredfiskeri.
Barak Obama besøgte KSC i juni 2022.

KulturCenter Skive

KulturCenter Skive huser blandt andet badeland, biograf og har årligt et væld af koncerter og andre arrangementer. Mere end 500.000 gæster kommer her hvert år. I juni besøgte USA’s tidligere præsident Barack Obama KulturCenter Skive.
Rundkørslen med værket "Tegnet". Foto: Skive Kommune

Tegnet - rundkørsel

Skives rundkørsler er ikke bare rundkørsler – de er kunst. Skives 11 Stjerner er alle designet af Jakob Jensen Design. Hver stjerne har en historie og et navn, og de symboliserer oldtidens brug af sol og stjerner til at finde vej. Tegnet er placeret i rundkørslen Ringvej Syd - Sønder Boulevard. Tegnet er i familie med Solen, som står i rundkørslen Bjørnevej - Sønder Boulevard. Solen og Tegnet handler om, hvad det vil sige at være menneske. Tegnet er en opfordring til at tænke over det særlige i at være menneske. Tegnet er inspireret af bronzealderens soltegn, som kendes fra et stort antal helleristninger
Åbent hus på Skive Kaserne. Foto: Skive Kommune

Skive Kaserne

Kasernen er en af Danmarks største med cirka 1500 medarbejdere – både civile og militære. Det er her, Ingeniørregimentet holder til. De løser en lang række opgaver – både her i landet og internationalt. Ammunitionsrydningstjenesten har en afdeling på Skive Kaserne. Det er den enhed, der har til opgave at fjerne ’ueksploderet ammunition’. Altså rykke ud med en Rullemarie. Antallet af Rullemarier i Danmark er fortroligt, men lederen af Ammunitionsrydningstjenesten i Skive siger, at de har ’nok.’
Travsport. Foto: Thomas Køser

Skive Travbane

Det første løb på travbanen var i 1948. I dag besøger 25.000 tilskuere hver år Skive Trav. Alene til Musketerdagen er tilskuerantallet ca. 2500. Banen er 950 m. I 1970'erne var Skive Trav Taroks hjemmebane.
Rundkørslen med værket "Ufoen". Foto: Skive Kommune

Ufo'en - rundkørsel

kives rundkørsler er ikke bare rundkørsler – de er kunst. Skives 11 Stjerner er alle designet af Jakob Jensen Design. UFO’en er fortællingen om det ukendte og det uventede. Den kan både forstås humoristisk og alvorligt. Det første handler om det eksistentielt ironiske i, at man kan tilbagelægge millioner af lysår på rejse gennem universet og alligevel ramme syv meter ved siden af til sidst. Det alvorlige handler om, hvordan vores planet ser ud. Er den så præsentabel, at vi er klar til at modtage gæster fra andre solsystemer? Formen er inspireret af den flyvende tallerken, sådan som UFO’er så ud i de gode gamle dage.
En af kommunes mange gasbiler. Foto: Skive Kommune

Vinkel Biogas – og biogas i Skive Kommune

Et af Danmarks største biogasanlæg – er bygget til at håndtere 430.000 tons biomasse – gylle – om året. Det bruges til at varme 25.000 husstande op. Om året. Skive Kommune var den første kommune til at indgå en aftale med stort set alle landmænd på egnen om at levere gylle ind til et biogasanlæg. Når gyllen er afgasset, kommer den tilbage til landmændene som grøn gødning med færre miljøbelastende stoffer. Skive Kommune har en bilpark bestående af 52 gasbiler. Det var et fremsynet, miljøvenligt valg for mere end 10 år siden. Nu er de ved at blive udfaset til fordel for elbiler.
Ørslev Koster. Foto: Thomas Køser

Ørslev Kloster

Længere nordpå ligger det 800 år gamle nonnekloster Ørslev Kloster – det er Danmarks bedst bevarede nonnekloster. Siden 1969 har det været ét af Nordens kendte arbejdsrefugier. Mange forfattere, filmfolk, forskere, studerende, kunstnere, teaterfolk, musikere og andre, der kan have brug for ro til at fordybe sig i et projekt, kommer hvert år hertil på et refugieophold. Lige nu er refugiet lukket, da der er en større restaurering til mere end 50 millioner kroner i gang. Realdania og A.P. Møller Fonden har sammen med en række andre store fonde og Skive Kommune støttet arbejdet. Ørslev Kloster har haft en stor indflydelse på området her i mange århundreder – udover refugiegæster kommer der ca. 20.000 besøgende om året til klostret til de mange forskellige arrangementer, de holder.

Staarupgaard

Historien om Staarupgaard kan spores tilbage til 1364. Hovedbygningen er opført i 1554. Siden 2013 har den heddet Staarup Hovedgaard og fungeret som privat museum og antikvitetshandel.
Træbroen - cykel- og gangsti fra Viborgvej til havnen. Foto: Thomas Køser

Danmarks længste træbro

Danmarks længste træbro på 300 meter giver besøgende mulighed for at passere tørskoet gennem et af landets få tilbageværende floddeltaer, hvor Skive/Karup Å har sin udmunding i Skive Fjord.
Projekt for bro over Glattrup mose. Illutration: projektmateriale

Nytænkende bro over jernbanen

Her er en nytænkende bro over jernbanen på tegnebrættet, som sammen med stisystemer med "støttepunkter" samler Glattrup Mose og Bæk, og skaber et rekreativt koblingspunkt på tværs af Skive for gående og cyklister.
En lille bid af BigBlue Skive projektet ved åen. Dronefoto: Thomas Køser

Big Blue Skive

BigBlue Skive klæder Skive by klimavenligt på og samler byen på tværs af den smukke å.
Den Blå Diamant - Rådhus. Foto: Thomas Køser

Den Blå Diamant - Rådhus

Skives Rådhusanneks fra 2012 er bygget som et plus-energihus. Bygningen producerer 25% mere energi end huset selv forbruger i hvile og er CO2 neutralt i drift v/ max. energiforbrug. Rådhusannekset er på 4200 m2 giver arbejdsplads til 165 medarbejdere. Den Blå Diamant hjælper det gamle rådhus til billigere drift, idet de to rådhusbygninger er integreret. Solcellerne på facader og tag, er en del af Skive Kommunes store satsning med solceller på kommunale bygninger for 45 millioner kroner.
DM inde atletik i Spar Nord Arena. Foto: Thomas Køser

Skive Stadion (Hancock Arena) og Spar Nord Arena

Her kommer vi lige forbi Skive IK’s hjemmebane Hancock Arena, som kan huse 10.000 tilskuere. Ved siden af ligger Spar Nord Arena, som er Danmarks største overdækkede idrætshal på i alt 4500 kvm. Spar Nord Arena har i 12 år i træk dannet rammen om DM i indendørs atletik.
Skive Kunstmuseum. Foto: Thomas Køser

Skive Museum

Skive Museum er et museum for kunst- og kulturhistorie. Grundlagt i 1942 – under 2. verdenskrig. Ombygget i 2016. Museet huser nogle af Danmarks ældste cykler. (blandt mange andre historiske genstande).
Kandis ved Handicap Festivalen et tidligere år. Foto: Thomas Køser

Dyrskuepladsen (Skive Handicap Festival)

Dyrskuepladsen er ganske benyttet til alverdens aktiviteter – blandt andet dyrskue, som navnet antyder. Hvert år i maj/juni finder Skive Handicap Festival sted på Dyrskuepladsen. En endagsfestival mest for personer med handicaps – og en festival med vokseværk som i år havde langt over 1000 gæster fra hele Jylland.
Krabbesholm Skov. Foto: Thomas Køser

Krabbesholm Skove

Slutspurtsruten fører os rundt om Krabbesholm Skov – et grønt åndehul i Skive by, som blandt andet består af 3,5 ha urørt skov.
Krabbesholm Højskole. Foto: Thomas Køser

Krabbesholm Højskole

Én af Danmarks ældste og største højskoler. Eleverne kan følge forløb indenfor kunst, arkitektur, design og grafisk design. Den historiske hovedbygning er fra 1565. Krabbesholm Højskole er stedet, hvorfra Schadeprisen hvert år bliver uddelt: Prisen gives til et litterært værk, som bryder rammerne for, hvad litteratur kan være. Prisen udløser 100.000 kroner fra Skive Kommune. Prisen er opkaldt efter forfatter og Skive-bysbarnet Jens August Schade.
Skive Søsportshavn. Foto: Thomas Køser

Skive Søsportshavn

Havnen ligger idyllisk placeret inderst i Skive Fjord med Krabbesholm Skov som baggrund, hvilket giver havnen rigtig god læ for vestlige vinde. Skive Havn består af tre afsnit: lystbådehavnen (Skive Søsports Havn), trafikhavnen og fiskerihavnen/jollehavnen.
Skive Festival - tidligere beachparty. Foto: Thomas Køser

Strandtangen (Skive Festival)

Hvert år i juni er Strandlangen lokation for Skive Festival. Cirka 10.000 gæster fra nær og fjern. En traditionsrig festival med næsten 30 år på bagen.

Filter

Filter

Giv Feedback

Vælg type feedback



Tak for din hjælp!
Der skete desværre en fejl. Prøv venligst igen lidt senere

Skive Kommune

Torvegade 10, 7800 Skive

Telefon: 9915 5500

CVR: 29189579

Kontakt- og åbningstider, adresser og indgange

Henvendelser vedrørende sager eller med personlige oplysninger:

Send digital post på borger.dk

eller

Send digital post på virk.dk

Andre henvendelser:

sk@skivekommune.dk

Har du brug for

Hotline tlf. 7020 0000

EAN nr.

Find medarbejder

Puljecenter

Abonnement

Tilmeld nyhedsbrev

Om skive.dk

Sitemap

Privatlivspolitik

Kontakt webmaster

Digitalisering

Digital post

Tilgængelighedserklæring

Få siden læst højt

Slå Adgang med tegn tilfra
Redaktør login