Ansøg om at stemme hjemme
Du kan hente blanketten fra Skive Kommunes valghjemmeside og fra Indenrigs- og boligministeriet valghjemmeside: valg.im.dk.
Blanketter til den skriftlige ansøgning kan du også få hos Borgerservice hos Skive Kommune og ved henvendelse på telefon 9915 5500.
Borgerservice har åbent således:
- Mandag-onsdag kl. 10.00 – 15.00
- Torsdag kl. 10.00 – 17.00
- Fredag kl. 10.00 - 12.00
Hvis du får praktisk hjælp hjemme, f.eks. af en hjemmehjælper, af en hjemmesygeplejerske eller af andre, kan du også få ansøgningsskemaet af dem. De kan også hjælpe dig med at udfylde og indsende skemaet, hvis du har behov for det.
OBS: Du kan tidligst søge om at stemme hjemme onsdag den 5. oktober 2022 (onsdagen fire uger før valgdagen).
Ansøgningsfrist
Ansøgningen skal sendes til kommunen, og skal være os i hænde senest fredag den 21. oktober kl. 11.00.
Du kan sende din ansøgning med almindelig post til:
- Skive Kommune
- Att.: Byrådssekretariatet
- Torvegade 10
- 7800 Skive
eller som sikker digital post til Skive Kommune via borger.dk:
Send digital post på borger.dk
Hvis kommunen mener, du er berettiget til at stemme hjemmefra, vil du modtage besked om et tidspunkt, hvor to tilforordnede vælgere vil komme til dit hjem med en brevstemmeseddel.
Afstemning i hjemmet foregår tirsdag den 25. oktober fra kl. 9.00 til ca. 13.00.
Hvordan kan jeg brevstemme? (nyt vindue)
Hvis du har spørgsmål, kan du henvende dig til Byrådssekretariatet på telefonnummer 9915 5519.
Brevstemme før valgdagen
Hvis du ønsker at stemme til folketingsvalget inden 1. november, har du mulighed for at afgive din stemme som en brevstemme. Når du brevstemmer, foregår det på en lidt anden måde, end når du stemmer på selve valgdagen.
Stemmeseddel til brevstemmer
Ved folketingsvalg udfyldes stemmesedlen ved, at du anfører navnet eller bogstavbetegnelsen for et parti/kandidatliste, der har kandidater opstillet i den storkreds (ved folketingsvalg), hvor du er optaget på valglisten.
Ønsker du at stemme på en bestemt kandidat, der er opstillet i den pågældende storkreds, anfører du navnet på kandidaten på stemmesedlen, eventuelt med tilføjelse af partinavnet, listebetegnelsen eller bogstavbetegnelsen.
Når du har udfyldt brevstemmesedlen, skal du lægge den i den lille blå konvolut, som du vil få udleveret sammen med stemmesedlen. Herefter giver du det til den medarbejder, der har taget imod dig.
Følgebrev til brevstemmesedlen
Herefter skal du udfylde et følgebrev med dit navn, din fødselsdato og din bopælsadresse. Nogle af disse oplysninger kan dog være udfyldt maskinelt af kommunen på forhånd. Du skal under alle omstændigheder datere og underskrive følgebrevet, når du har brevstemt. Stemmemodtageren skal attestere følgebrevet, da stemmemodtageren på den måde skriver under på, at alt er gået rigtigt til. Herefter lægges konvolutten med stemmesedlen og følgebrevet i yderkuverten.
Din brevstemme bliver talt med
Din brevstemme bliver så sendt til borgerservice i den kommune, hvor du er optaget på valglisten (din bopælskommune). Kommunen sørger nu for, at din brevstemme bliver afleveret på det rette afstemningssted på afstemningsdagen.
Hvornår kan jeg brevstemme?
Du kan brevstemme fra
tirsdag den 11. oktober til og med fredag den 28. oktober 2022 kl. 16.00.
Hvor kan jeg brevstemme?
Du kan brevstemme på ethvert folkeregister i landet, uanset hvilken kommune, du bor i.
Hvis du brevstemmer, kan du ikke også stemme på afstemningsdagen. Du må gerne brevstemme flere gange, f.eks. hvis du ombestemmer dig undervejs – det er så den sidst afgivne brevstemme, der tæller.
I Skive Kommune kan du brevstemme her:
- I Borgerservice
- På biblioteket
- I Bogbussen
- På plejehjem, beskyttede boliger og i ældreboliger, hvis du er beboer
- I særlige boformer for fx voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer, hvis du opholder dig her
- I fængsler, arresthuse, m.m., hvis du er indsat
- I dit eget hjem, hvis du er syg eller på anden måde fysisk ikke er i stand til at forlade dit hjem.
Biblioteket, Østergade 25, 7800 Skive har følgende åbningstider for brevstemmeafgivning:
- Mandag – torsdag kl. 10.00 - 17.00
- Fredag kl. 10.00 - 16.00
Sidste mulighed for at brevstemme på biblioteket er den 28. oktober til kl. 13.00.
Bibliotekets bogbus finder du på bussens faste holdepladser, og du kan finde køreplanen på skivebibliotek.dk
Sidste mulighed for at brevstemme i Bogbussen er den 26. oktober.
Vær opmærksom på at Bogbussen ikke kører i uge 42.
Borgerservice, Torvegade 10, 7800 Skive har følgende åbningstider:
- Mandag – onsdag kl. 10.00 – 15.00
- Torsdag kl. 10.00 – 17.00
- Fredag kl. 10.00 – 12.00
Sidste mulighed for at brevstemme i Borgerservice er den 28. oktober fra kl. 9.00 til kl. 16.00.
Ekstraordinære åbningstider
Ud over almindelig åbningstid, er der desuden mulighed for at brevstemme i Borgerservice på følgende tidspunkter:
Lørdag den 15. oktober kl. 10.00 – 12.00
Lørdag den 22. oktober kl. 10.00 – 12.00
Du kan ikke brevstemme på Biblioteket på disse datoer.
Der er ikke behov for tidsbestilling i Borgerservice.
Hvis du alligevel gerne vil bestille tid til at brevstemme, kan du gøre det her:
Du kan få flere oplysninger om at brevstemme hos kommunen eller hos Indenrigs- og Boligministeriet på linket nedenfor.
Hvad skal jeg medbringe?
Du behøver ikke at vente på at få dit valgkort tilsendt for at kunne brevstemme. Hvis du ønsker at stemme, inden du modtager dit valgkort, skal du blot medbringe legitimation i form af sundhedskort, pas eller kørekort.
Valgkort
Hvad er et valgkort, og hvordan får jeg det?
Et valgkort er et papirkort, som kommunen sender med posten til din adresse kort før et valg. Alle borgere, der kan stemme til folkeafstemningen, vil senest fem dage før valget modtage et valgkort med posten. Personer uden fast opholdssted, fx hjemløse, får dog ikke tilsendt valgkort.
I forbindelse med folketingsvalget tirsdag den 1. november 2022 vil du altså senest torsdag den 27. oktober modtage valgkortet. Hvis du har stemmeret, men ikke har modtaget et valgkort senest fem dage før valgdagen, skal du henvende dig til kommunen på telefonnummer 9915 5500. Det bør du også gøre, hvis der står forkerte oplysninger på valgkortet.
På valgkortet står der, hvilken dag og inden for hvilket tidsrum afstemningen afholdes. På valgkortet står der også, hvor du skal møde op for at stemme.
Valgkortet på valgdagen
Du skal aflevere valgkortet til valglisteføreren, når du går ind på valgstedet for at stemme. Valglisteføreren bruger valgkortet til at tjekke, at du står på valglisten, og at du ikke allerede har stemt. Du skal samtidig oplyse din fødselsdato.
Når valglisteføreren har krydset dig af på valglisten, beholder valglisteføreren valgkortet og giver dig til gengæld en stemmeseddel.
Jeg har ikke modtaget mit valgkort - hvad gør jeg?
Selvom du ikke har modtaget dit valgkort, eller hvis du har mistet eller glemmer at tage det med på valgdagen, kan du godt møde op på dit afstemningssted og stemme. Så skal du huske anden legitimation som fx sundhedskort (det gule sygesikringsbevis), kørekort eller pas.
Det er dermed ikke en betingelse for at få lov til at stemme på valgdagen, at du medbringer dit valgkort, så længe du medbringer legitimation.
Hvis du flytter lige op til folketingsvalget
Jeg er flyttet til Skive Kommune fra en anden kommune
Skæringsdatoen for automatisk optagelse på valglisten under den nye bopæl er 15 dage før valgdagen for de vælgere, der flytter til kommunen fra en anden kommune, og som senest denne dag har anmeldt flytningen til (tilflytnings)kommunen. For at stemme i Skive Kommune skal du således anmelde din flytning til Skive Kommune (tilflytningskommunen) senest mandag den 17. oktober 2022 (15 dage inden afstemningsdagen).
Du skal derfor stemme i den kommune, hvor du var bopælsregistreret i CPR 15 dage før valgdagen/afstemningsdagen. Skal du først flytte til en anden kommune senere end 15 dage før valgdagen, vil du forblive optaget på valglisten under den hidtidige bopæl og skal derfor stemme der eller brevstemme vedrørende opstillingskredsen for din tidligere adresse.
Jeg er flyttet til en ny adresse i Skive Kommune
Hvis du flytter inden for kommunen kort tid før et folketingsvalg, skal du anmelde din flytning til kommunen senest mandag den 17. oktober 2022 for at kunne stemme ved det nye afstemningssted, der hører til din nye bopæl.
Hvis du ikke når det inden senest mandag den 17. oktober 2022, kan du stadig stemme, men du skal så stemme ved det ”gamle” afstemningssted, der hører til din tidligere bopæl.
Jeg er flyttet hertil fra udlandet – hvordan bliver jeg optaget på valglisten?
Hvis du er flyttet hjem til Skive Kommune fra udlandet kort tid før en folketingsvalg, er det vigtigt, at du hurtigt får meldt flytningen til Skive Kommune (tilflytningskommunen). Du kan kun stemme, hvis du har meldt flytningen senest onsdag den 26. oktober 2022 (onsdagen syv dage inden afstemningsdagen).
Flytter du fra udlandet til Danmark senere end 7 dage før valg-/afstemningsdagen, kan du derimod ikke stemme og altså heller ikke brevstemme til valget eller folkeafstemningen, da du ikke er optaget på valglisten.
Guide: Sådan sætter du dit kryds rigtigt til folketingsvalget
Hjerter og smileys på stemmesedlen eller et kryds sat med glimmertusch kan betyde, at din stemme bliver ugyldig ved folketingsvalget på tirsdag den 1. november 2022.
Hvis du vil have, at din stemme skal tælle med ved folketingsvalget, gælder det: Du skal sikre dig, at din stemme ikke bliver ugyldig. Du kan her læse om, hvad du skal huske, og hvad du skal undgå, når du skal stemme.
Når du møder op på valgstedet, skal du først aflevere dit valgkort til valglisteføreren, der så krydser dig af på valglisten. Derefter får du udleveret din stemmeseddel. Hvis du ved en fejl har glemt dit valgkort, kan du alligevel godt få lov til at stemme, hvis du har husket legitimation, som for eksempel kørekort, pas eller sundhedskort.
Herefter går du ind i stemmeboksen med din stemmeseddel. Der er herinde, du skal sætte krydset. Du må kun sætte ét kryds på stemmesedlen. Krydset skal sættes i afkrydsningsrubrikken til venstre for den kandidat eller det parti, du vil stemme på. Du må ikke sætte krydset uden for rubrikken, og du må heller ikke skravere eller fylde den helt ud.
Et kryds kan være et ”X” eller et ”+”. Du må ikke tegne en smiley eller et hjerte, skrive et bogstav eller lave en cirkel.
I Danmark har vi stemmehemmelighed, og det betyder, at din stemme ikke må kunne genkendes ved optællingen. Det er derfor vigtigt, at din stemmeseddel ikke får et særpræg. Så bliver den nemlig ugyldig og tæller ikke med. Du må derfor heller ikke tegne på stemmesedlen eller skrive navnet på den kandidat eller det parti, du vil stemme på.
Du kan bruge det skriveredskab, der i forvejen ligger i stemmeboksen, for eksempel en blyant, rød kuglepen eller lidt tykkere sort pen. Du må også gerne tage din egen blyant eller kuglepen med. Men reglen om særpræg betyder, at du ikke må sætte krydset med en særlig genkendelig pen, som for eksempel en glimmertusch.
Hvis du skriver forkert eller kommer til at rive stemmesedlen i stykker, kan du få en ny stemmeseddel af en valgstyrer eller tilforordnet vælger uden for stemmeboksen. Men det kan du selvfølgelig kun, hvis du ikke allerede har lagt stemmesedlen i stemmekassen.
Når du har sat krydset på din stemmeseddel, folder du stemmesedlen sammen, så man ikke kan se dit kryds. Så går du ud af stemmeboksen og putter stemmesedlen i stemmekassen.
Du kan også stemme blankt, hvis du ikke ønsker at stemme på nogen af de kandidater eller partier, der står på stemmesedlen. Så skal du blot putte stemmesedlen i stemmekassen uden at udfylde den. Dermed bliver stemmen ugyldig, men den vil stadig tælle med i det samlede antal afgivne stemmer og i den samlede valgdeltagelse. Blanke stemmer bliver også opgjort for sig.