Referent: Carina Birch, Kultur- og Familieforvaltningen
Se præsentation fra borgermøde 23. og 25. august (PDF)
Dagsorden:
Velkomst og præsentation af programmet ved Muusmann og udvalgsformand Peder Christensen
Udfordringer og visioner vedrørende kvalitet ved udvalgsformand Peder Christensen
Præsentation af 3 scenarier ved Hans Nikolaisen, Muusmann
Drøftelse af spørgsmål i grupper
Opsamling i plenum
Afrunding ved udvalgsformand Peder Christensen
Velkomst og præsentation af programmet ved udvalgsformand for Børne- og Familieudvalget Peder Christensen samt Muusmann
Muusmann og Peder Christensen, udvalgsformand for Børne- og Familieudvalget, bød velkommen til borgermødet. Mødet skal indeholde information og debat.
Peder italesatte udfordringen, som kommunen står overfor. Elevtallet har været faldende siden 2007, og da der tildeles midler pr. elev, har det resulteret i, at økonomien på området er blevet mindre og mindre. Der har løbende været kreative og gode løsninger på det, som har fungeret fint indtil videre. Kvalitets- og trivselsmålinger har nemlig vist, at niveauet er godt. Der er dog grænser for, hvor langt de kreative løsninger rækker.
Udfordringer og visioner vedrørende kvalitet og struktur på skole- og dagtilbudsområdet ved udvalgsformand for Børne- og Familieudvalget Peder Christensen
Der er tale om en synlig udfordring; om 5 år ser det ud til, at der vil være 559 færre elever. På dagtilbudsområdet ser antallet også ud til at falde en smule de næste 5 år frem.
Der er ikke taget en beslutning endnu, da udfordringen skal løses i fællesskab. Der skal tages hensyn til kvalitet, som kan betyde noget forskelligt fra person til person. Derfor er det ikke sikkert, at der er en ”one size fits all”. Der ønskes fokus på rekruttering og fastholdelse af medarbejdere. Det handler om børnene, og en løsning, der er den bedst mulige.
Økonomien er en essentiel del af beslutningen, men kan der optimeres? Hvordan bruges pengene bedst? Skal der omprioriteres?
Præsentation af tre hypotetiske scenarier ved Hans Nikolaisen, Muusmann
Beslutningen er ikke truffet endnu, hvorfor vi skal se på de forskellige muligheder for at løse udfordringen.
Udregninger viser, at elevtallets fald på 559 over de næste 5 år, vil der i skoleåret 2027/2028 være omkring 20 mio. kr. mindre til skoleområdet. På dagtilbudsområdet er der lignende tendenser.Hvis der ikke foretages noget, vil pengene blot blive mindre og mindre.
Den samlede ressourcetildeling til skoleområdet består af:
En grundtildeling, som er fast,
En samlet elevtalstildeling, som vil falde, da det er pr. elev
Tildeling til støtteundervisning og enkeltintegration, som vil falde, da der vil være mindre elever, der har behov
Drift af bygninger vil forblive den samme
Tildeling til lav klassekvotient vil blive større, da der vil komme flere små klasser.
Det er en mulighed at undlade at gøre noget. Det vil give en mindre bevilling de næste år. Frem til 2027/2028 vil skoleområdet komme til at mangle omkring 61 mio. kr. En anden handlemulighed er at tilføre penge til området, dog er det en samlet prioritering for kommunen, da det er mange penge hvert år.
Der er 3 scenarier, som ikke er lavet på konkrete skoler og dagtilbud. Ved scenarie 2 og 3, lukkes nogle institutioner for at frigøre midler, der kan blive brugt på området.
Scenarie 1: Uændret struktur
Scenarie 2: Lukning af 1-2 skoler og 1-2 dagtilbud, hvilket frigør 6-10 mio. kr.
Scenarie 3: Lukning af 3-4 skoler og 2-3 dagtilbud, som frigør 12-17 mio. kr. Frigørelsen af 12 mio. kr. vil passe til udfordringen af de manglende 61 mio. kr. i 2027/2028.
Der er i scenarierne taget højde for transportomkostninger, selvom det ikke er konkret. Der er ikke taget forbehold for ændringer af bygninger. Scenarierne bygger dog på den præmis, at pengene bliver på området. Det er dog en politisk beslutning.
Drøftelser ved cafébordene
Ved bordene drøftes følgende spørgsmål:
Ideer og forslag
Hvordan kan Skive Kommune bedst løse udfordringerne med at få hverdagen til at hænge sammen på dagtilbud og skoler i en årrække, hvor antallet af børn i dagtilbud og elevtallet fortsætter med at falde
Kvalitet i skole og dagtilbud
Hvad er særligt vigtigt for, at vi fortsat kan sikre kvalitet i tilbuddene i Skive Kommune selvom antallet af børn i dagtilbud og elevtallet på skolerne er faldende?
Velfungerende lokalsamfund
Hvad kan kommunen gøre sammen med lokalsamfundene for at sikre at lokalsamfundene kommer godt igennem evt. strukturforandringer?
Samlet tilbagemelding fra drøftelserne ved facilitatorerne
Alle inputs fra begge borgermøder er indsamlet og bliver behandlet i den videre proces. Alle inputs fra borgerne kan ses i et separat notat: Se inputs fra borgermøder den 23. og 25. august
Afrunding og næste skridt ved Muusmann og udvalgsformand for Børne- og Familieudvalget Peder Christensen
Bidragene fra borgermøder og referencegrupperne bearbejdes, hvorefter forvaltningen udarbejder et konkret oplæg om kvalitet og struktur indenfor skole og dagtilbud frem mod starten af oktober.
Referencegrupperne orienteres om opsamlingen og overvejelserne.
Der vil være politiske drøftelser om den fremtidige kvalitet og struktur indenfor skole og dagtilbud i september og oktober, hvorefter Byrådet behandler et konkret forslag om fremtidig kvalitet og struktur på mødet den 1. november. Forslaget sendes i høring frem til 6. januar 2023. I februar træffer Byrådet en endelig beslutning, hvorefter eventuelle ændringer træder i kraft i august 2023.
Udvalgsformanden afrundede mødet ved at kvittere for alle inputs.