Projektet er støttet af:
Lihme og Røddings grønne idéer og initiativer er vigtige for lokalsamfundet, da de bygger på lokale ressourcer og kompetencer. Formålet er at styrke fællesskabet ved at gøre foreninger, virksomheder, institutioner og borgere mere bevidste om klimaet og motivere dem til at ændre vaner ved at kombinere økonomiske fordele med klimavenlige handlinger. Samtidig vil Lihme og Rødding fremme tilflytning ved at skabe en stærk klimaansvarlig profil, fremhæve områdets unikke natur og bygge videre på det eksisterende fællesskab, iværksætteri og egnsidentitet.
I klimaegnsprojektet vil Lihme og Rødding sætte en række aktiviteter i gang, som bidrager til at mindske CO2-udledning, reducere ressourceforbrug og fremme biodiversitet.
Indsatser
Lihme og Rødding har delt initiativerne i tre indsatsområder. Ideerne skal ses som en bruttoliste af mulige initiativer, og ikke en liste og de konkrete projekter, der bliver gennemført i Lihme-Rødding.
Energifællesskab
I denne indsats vil man blandt andet undersøge muligheden for opsætning af solceller på tage af stalde, produktionsbygninger og lignende, samt forskellige medlemsmuligheder i energilauget. Eksempler på medlemskaber kunne være:
At stille tagplads til rådighed for andre, der ønsker at opsætte solceller.
At producere strøm via egne solceller og levere eller sælge overskudsstrømmen til fælles faciliteter på fordelagtige vilkår.
At aftage overskudsstrøm, som er produceret af medlemmer i netværket
Formålet er at afklare, hvordan man bedst organiserer et energilaug, der fremmer lokal produktion og forbrug af vedvarende energi, som alle byens borgere kan profitere af. Det kunne eksempelvis være ved at fælles lokaler – forsamlingshuse og andre bygninger som har en funktion for alle borgere – bliver modtagere af den overskudsstrøm, der produceres lokalt.
Iværksætteri og nye boformer
Formålet er at skabe attraktive rammer for unge og andre, der ønsker alternative og bæredygtige boformer. Initiativerne inkluderer:
Interviews med unge for at afdække deres behov og interesser inden for alternative boformer.
Indretning af hybridarbejdspladser i en gammel fabriksbygning for at støtte fleksible arbejdsformer og lokale iværksættermiljøer.
Udarbejdelseaf tegninger og byggemodning af et område til tiny houses for at tiltrække dem, der vil bo bæredygtigt.
Tiltagene skal fremme tilflytning af borgere, der ønsker et bæredygtigt liv og potentielt starte virksomhed i et lokalt netværk i Rødding/Lihme.
Bæredygtig fritid og turisme
Indsatsen fokuserer på at udvikle fritids- og turistaktiviteter, der fremmer biodiversitet og reducerer ressourceforbrug. Initiativerne omfatter:
Igangsættelse af naturoplevelser og læring om lokal natur og kultur, hvor turister og lokale kan få indsigt i områdets unikke miljø og historie.
Implementering af ”Vild med vilje” koncepter i sommerhusområder, som sommerhusejere kan vælge at deltage i for at øge biodiversiteten og skabe mere vild natur.
Afmærkning af eksisterende stier og etablering af biotoper med høj biodiversitet, som bidrager til en rigere natur og tiltrækker turister med fokus på bæredygtighed.
Udvikling af oplevelsesture i området, hvor besøgende kan bruge QR-koder for at få information om områdets natur, kultur og biodiversitet.
Tiltagene skal tiltrække bæredygtighedsorienterede turister og styrke biodiversiteten i Rødding/Lihme.
Aktive fællesskaber
Indsatsen har til formål at styrke fællesskabet og engagementet omkring miljø- og klimaindsatser i Rødding/Lihme gennem aktiviteter som:
Foredrag, workshops og events om regnvandsopsamling, biodiversitet, energioptimering og bæredygtige byggematerialer.
Etablering af fælleshaver, hvor borgere kan mødes, dyrke afgrøder og lære om bæredygtige metoder.
Fællesspisninger med fokus på klimavenlig mad, eventuelt med deltagelse af kendte kokke.
Udvikling og implementering af nye ideer fra Fremtidsbutikken for at reducere ressourceforbrug og øge biodiversiteten.
Tiltagene skal styrke fællesskabet og fremme bæredygtighed i området.
Har du input eller en god ide?
Hvis du bor i klimalandsbyen kan du bidrage med dine ideer, når Fremtidsbutikken åbner i Lihme og Rødding. I Fremtidsbutikken kan du komme med dine ideer til en mere bæredygtig udvikling af klimalandsbyen. Fremtidsbutikken åbner i efteråret 2024, og du kan holde dig opdateret her på siden for åbningstider og mere info om klimalandsby Rødding og Lihme.
Bag ansøgningen til Klimalandsby står Foreningen Rødding - Æblets By i Salling, Fonden Væksthus Spøttrup, Lihme Borgerforening, Landsbyen Lihmes Støtteforening og Rødding og Lihme sogne.