Du har nok prøvet det, enten som deltager eller facilitator. Borgermødet, med oplæg fra kommunale medarbejdere, efterfulgt af pep-talks og SÅ skal vi ud i arbejdsgrupper og rigtig tænke kreativt på post-its en halv times tid, inden der er kaffe. Denne form for borgerinddragelse, der pt. slet ikke er mulig med de gældende corona-restriktioner, tilgodeser i særlig grad de velforberedte, de udadvendte, de ressourcestærke og de med gråt på toppen.
Men et lokalsamfund består af flere end de, der altid siger noget eller taler højest. Og skal f.eks. en byfornyelse være mere end blot et kommunalt projekt, er det nødvendigt, at alle i lokalsamfundet føler, at de har haft mulighed for at bidrage og at de der har, kan se sig selv i produktet – og gerne bidrager til realiseringen. De skal tage ejerskab, kort og godt.
Et smukt ideal. Men hvordan kommer vi så derhen?
Kunsten at invitere
For landdistriktsteamet i Skive Kommune, er et muligt svar ’The Art of Invitation’ – Kunsten at invitere. Tilbage i februar, deltog teamet i en workshop med den engelske procesfacilitator Ruth Ben-Tovim, der blandt andet har baggrund i teaterverdenen og har arbejdet som procesfacilitator tilknyttet kunstnerkollektivet Encounters Arts, blandt andet med opstarten af Transition Towns.
Her udforskede de kreative måder til at engagere lokalsamfund i vor tids sociale, økologiske og kulturelle udfordringer, ved at stille åbne spørgsmål, der er rammesat på en måde, der skal vække noget i deltageren – hans/hendes følelser, skabertrang, minder. Ofte kan spørgsmålene besvares kreativt og efterhånden som flere besvarelser kommer til, bliver øvelsen også et lille, midlertidigt monument over lokalsamfundets ønsker, håb, drømme, bekymringer og tilkendegivelser. Det styrker samhørigheden og forståelsen af lokalområdet og dets beboere, er teorien.
For selvfølgelig er målet vigtigt i et byfornyelsesprojekt, men hvordan rejsen tages og opleves, har også stor betydning for kvaliteten og varigheden af resultaterne.
Fremtidsbutikken
Metoden kræver selvsagt god tid og plads, hvis den skal virke. Den bliver nu afprøvet i praksis i Thise, hvor teamet samler input til en kommende helhedsplan for området.
Til alt held, var der et tomt butikslokale ved siden af den lokale købmand, der opfyldte kravene til plads og placering. Butikken, der har fået navnet Fremtidsbutikken, ligger på Sundsøre 89 i Thise og har åbent i 3 runder á 2 uger under overskrifterne kick-off, opdagelse og forandring. Her er intet til salg, men alt er gratis.
Lokalet er indrettet med genbrugsmøbler, et stort udvalg af farverige øvelser og gamle billeder på væggen. Og der er altid kaffe, te og kage. Der er god tid og det er noget borgerne har taget godt imod, hvilket også er helt nødvendigt, for butikken er blot rammen. Det er borgerne, der skal komme med indholdet.
Efter de tre runder med Fremtidsbutikken, venter en stor opgave for teamet og borgerne med at samle og tolke de mange svar og omsætte dem til mere konkrete forslag, der gerne skulle være kvalitativt bedre, end de ville have været ved en hurtig brainstorm i forsamlingshuset.