
Den endelige vedtagelse er offentligt bekendtgjort den 3. juli 2023.
Lokalplan nr. 333 kan ses herunder samt på Plandata.dk.
Lokalplan nr. 333 - Nyt butiksområde i Skive Vest
Lokalplanens indhold
Lokalplan nr. 333 – Nyt butiksområde i Skive Vest udlægger et område mellem Ballingvej og Holstebrovej til centerformål med mulighed for etablering af butikker til udvalgsvarer, dagligvarer samt særligt pladskrævende varegrupper.
Udover butikker kan der i området blandt andet etableres caféer/restauranter, funktioner der omhandler kultur- og fritidsformål som fitnesscenter, legeland, sportsanlæg og lignende samt tankanlæg og bilvask.
Formålet med lokalplanen er derudover blandt andet at sikre funktionelle og trafiksikre tilkørselsforhold til området samt fastsætte bestemmelser for etablering af beplantningsbælter, grønne områder, landskabelig indpasning i området og håndtering af overfladevand.
Lokalplanen giver mulighed for at opføre i alt ca. 22.600 m2 bebyggelse til detailhandel, heraf højest 600 m2 til detailhandel med dagligvarer. Den enkelte butik til udvalgsvarer skal have en minimumsstørrelse på 700 m2 og må have en maksimal størrelse på 10.000 m2.
Den maksimale bygningshøjde inden for området fastsættes i lokalplanen til 13 meter for bebyggelsen mod nord og henholdsvis 10 meter og 8,5 meter for bebyggelsen mod syd og sydvest, nærmest rundkørslen.
Lokalplanen fastsætter derudover bestemmelse for dimensionerne på en store pylon, der ønskes placeret på hjørnet af Ballingvej og Holstebrovej, med en maksimal bredde på 2,6 meter og en maksimal højde på 20 meter.
Med vedtagelsen af lokalplanen overføres lokalplanområdet fra landzone til byzone.
Offentlig høring
Planforslaget har været i offentlig høring fra den 29. marts 2023 til den 24. maj 2023.
Der er kommet 2 høringssvar. Byrådet har ved den endelige vedtagelse vurderet, at de ikke giver anledning til ændringer af planen.
Tilføjelser omkring zink
På baggrund af ny viden og afgørelse truffet af Miljø- og Fødevareklagenævnet, efter lokalplanforslaget blev udarbejdet, er det blevet nødvendigt at tilføje afsnit om brug af materialet zink i lokalplanens redegørelse og bestemmelser.
Materialet skal undgås, for at der vil kunne meddeles udledningstilladelse for regnvand fra lokalplanområdet.
Følgende tekst er tilføjet til lokalplanens redegørelse i afsnittet ’Lokalplanens indhold’ under ’Bebyggelse og anlæg’:
”Med baggrund i at Skive-Karup Å i vandområdeplanerne ikke lever op til målsætningen om ”god kemisk tilstand” på stoffet zink, stilles der i lokalplanens bestemmelser krav om, at der ikke må anvendes zinkholdige materialer i/på bygningsdele og anlæg, der kan afgive zink fra overfladen til regnvandet. Dette begrundes i, at det ikke er muligt at rense tilstrækkeligt for zink i et regnvandsbassin. Det aktuelle regnvandsbassin afleder til Krarup Møllebæk, som er et tilløb til Skive Karup Å, som derfor er den modtagende recipient og dermed bestemmende for stofudledningen.”
Til ’§ 7.1 Facader’ tilføjes teksten vist med kursiv:
”Bebyggelse inden for lokalplanens område skal have ydervægge og indgangsportaler i tegl, beton, træ, matte metalplader, glatte kompositmaterialer eller lignende. Der må dog ikke anvendes zinkholdige materialer, som kan afgive zink til regnvandet. Materialerne skal fremstå i deres naturlige farver eller i de farver, som fremgår af bilag E og i blandingen med hvid og sort.”
Til ’§ 7.5 Tage’ tilføjes teksten vist med kursiv:
”Bebyggelse skal opføres med flade tage eller med ensidig taghældning på højest 15 grader.
Tage må udføres som grønne tage dækket med vegetation som stenurter, græsser, løgplanter, mos og lignende.
Der må ikke anvendes blanke eller reflekterende tagmaterialer med et glanstal på over 20, bortset fra vinduer og anlæg for indvinding af solenergi.
Der må ikke anvendes zinkholdige materialer på tage og regnvandssystemer, som kan afgive zink til regnvandet.”
Miljøvurdering og sammenfattende redegørelse
Der er i forbindelse med planlægningen udarbejdet en miljøvurdering og sammen med lokalplanen offentliggøres en sammenfattende miljøredegørelse, som redegør for, hvordan miljøhensyn er integreret i planen, og hvordan miljøvurderingen og de indkomne høringssvar er taget i betragtning.
Miljøvurderingsrapporten indgår som bilag bagerst i lokalplanen (Bilag F).
Den sammenfattende miljøredegørelse kan læses herunder.
Sammenfattende miljøredegørelse
Miljøkonsekvensrapport og § 25-tilladelse
Etablering af et større butikscenter, som kan få regional betydning, er omfattet af miljøvurderingslovens bilag 2, nr. 10b. Der er derfor udarbejdet en miljøkonsekvensrapport af projektet, som kan ses herunder.
På baggrund af miljøkonsekvensrapporten er der udarbejdet en tilladelse efter miljøvurderingslovens § 25 (”VVM-tilladelse”).
Miljøkonsekvensrapporten viser, at en fuld udbygning af aflastningscenteret vil medføre massive forsinkelser i trafikafviklingen – særligt i rundkørslen Herningvej/Holstebrovej. Der stilles derfor betingelse om, at centeret kun kan opføres, hvis der samtidig foretages en ombygning af rundkørslen, således som det er beskrevet i miljøkonsekvensrapportens afsnit om afværgeforanstaltninger for trafikken.
Miljøkonsekvensrapporten har været sendt i offentlig høring sammen med udkast til tilladelse efter miljøvurderingslovens § 25.
I forbindelse med den endelige vedtagelse af Lokalplan nr. 333 den 27. juni 2023 gav byrådet § 25-tilladelsen.
Se tilknyttet hæfte med delrapporter og miljøkonsekvensrapporten og § 25-tilladelsen.
Udbygningsaftale
Derudover ledsages Lokalplan nr. 333 af en udbygningsaftale for etablering af nye trafikanlæg til det nye butiksområde, som bygherre har tilbudt at indgå.
Udbygningsaftalen omfatter etablering af et lysreguleret kryds med svingbaner og ind- og udkørsel ved tilslutningen til Holstebrovej ind til det nye område, samt etablering af en venstresvingsbane ved tilslutningen til Ballingvej.
Jf. planlovens § 21b stk. 5 blev byrådets indgåelse af udbygningsaftalen for vejudbygning vedtaget, samtidig med at lokalplanen blev vedtaget endeligt den 27. juni 2023.
Kommuneplantillæg
I forbindelse med Lokalplan nr. 333 er Kommuneplantillæg nr. 20 udarbejdet, som har været i offentlig høring i samme periode som lokalplanen.
Kommuneplantillægget er udarbejdet for at sikre den nødvendige overensstemmelse mellem Lokalplan nr. 333 og Kommuneplan 2020-2032.
Kommuneplantillæg nr. 20 - Detailhandel i Skive Kommune
Ændring af Regulativ for jord
Skive Kommune har besluttet, at byzoneområdet i lokalplanen er undtaget områdeklassificeringen i henhold til Jordforureningslovens §50a stk. 2. Ændring af regulativet kan ikke påklages til højere administrativ instans.
Ændringen fremgår af Skive Kommunes geografiske webløsning, som findes
på: Skive på kort
Jævnfør § 12 i planloven, skal kommunalbestyrelsen virke for kommuneplanens gennemførelse, herunder ved udøvelse af beføjelser i medfør af lovgivningen, jf. dog §§ 5 u, 19 og 40.
Derudover bestemmer § 12 i Planloven, at kommunalbestyrelsen kan modsætte sig udstykning og bebyggelse, som er i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser inden for byzoner. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område er omfattet af en detaljeret byplanvedtægt eller lokalplan, der er tilvejebragt før kommuneplanen.
Ligeledes bestemmes det i Planlovens §12 stk. 3, at kommunalbestyrelsen kan modsætte sig opførelse af bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer inden for byzoner og sommerhusområder, når bebyggelsen eller anvendelsen er i strid med bestemmelser i kommuneplanens rammedel. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område i kommuneplanen, er udlagt til offentligt formål, eller når området er omfattet af en lokalplan eller en byplanvedtægt.
Jævnfør § 18 i Planloven, må der ikke retligt eller faktisk etableres forhold i strid med planens bestemmelser, når der er foretaget offentlig bekendtgørelse af en lokalplan efter § 30, medmindre dispensation meddeles efter reglerne i §§ 5 u, 19 eller 40.