
Den endelige vedtagelse er offentligt bekendtgjort den 3. juli 2023.
Tillægget kan ses herunder samt på Plandata.dk.
Kommuneplantillæg nr. 20 - Detailhandel i Skive Kommune
Kommuneplantillæggets indhold
Med Kommuneplantillæg nr. 20 indarbejdes en revision af detailhandelstemaet i Kommuneplan 2020-2032. Detailhandelstemaet har været videreført uden større ændringer gennem de seneste kommuneplanrevisioner, og der har derfor været behov for at opdatere den samlede detailhandelsplanlægning for at give de bedste rammer for udviklingen af detailhandelen i Skive Kommune.
Tillægget gennemgår detailhandelsstrukturen i hele kommunen og omfatter også udvidelsen af aflastningsområdet ved City Vest og en redegørelse for dette.
Med kommuneplantillægget sker der en række ændringer i kommuneplanens mål, retningslinjer og rammer for detailhandel.
Ændringer
Planforslaget har været i offentlig høring fra den 29. marts 2023 til den 24. maj 20233.
Udover nogle få bemærkninger fra Miljøstyrelsen har forvaltningen modtaget 2 høringssvar i perioden fra henholdsvis Viborg Stift og Vejdirektoratet.
Høringssvarene tages til efterretning, men derudover har byrådet vurderet, at de ikke giver anledning til ændringer i kommuneplantillægget, da der med kommuneplantillægget ikke er ændret i byggehøjder inden for kirkebyggelinjer. Derudover er der ikke nye bemærkninger fra Vejdirektoratet og forvaltningen er fortsat løbende i dialog med dem om de trafikale løsninger i og omkring det nye aflastningscenter.
På baggrund af Miljøstyrelsens bemærkninger er de undersøgelser, der er foretaget i området for det nye aflastningscenter om tilstedeværelsen af beskyttede plante- og dyrearter, dog blevet beskrevet nærmere og følgende tekst er tilføjet til kommuneplantillæggets redegørelsesdel i afsnittet om naturbeskyttelse under ’Forhold til anden planlægning’:
”Hovedparten af planlægningen har karakter af en justering af allerede eksisterende rammer for detailhandel og medfører derfor ikke ny påvirkninger af bilag IV-arter
For det nyudlagte rammeområde 1.4.C1 gælder, at der ikke er registreret bilag IV-arter i området.
Det er undersøgt, om der i planlægningsområdet er leve- eller ynglesteder for særligt beskyttede arter – herunder er det undersøgt, om områdets gamle træer og eksisterende bygninger er levested for flagermusarter. Der er ikke konstateret indikationer på, at flagermus eller andre bilag IV-arter lever i området.”
Miljøvurdering og sammenfattende redegørelse
Der er i forbindelse med planlægningen udarbejdet en miljøvurdering og sammen med tillægget offentliggøres en sammenfattende miljøredegørelse, som redegør for, hvordan miljøhensyn er integreret i planen, og hvordan miljøvurderingen og de indkomne høringssvar er taget i betragtning.
Miljøvurderingsrapporten indgår som bilag bagerst i tillægget (Bilag 2).
Den sammenfattende miljøredegørelse kan læses herunder.
Sammenfattende miljøredegørelse
Lokalplan
I forbindelse med Kommuneplantillæg nr. 20 er Lokalplan nr. 333 udarbejdet, som har været i offentlig høring i samme periode som tillægget.
Lokalplanen udlægger et område mellem Ballingvej og Holstebrovej til centerformål med mulighed for etablering af butikker til udvalgsvarer, dagligvarer samt særligt pladskrævende varegrupper.
Udover butikker kan der i området blandt andet etableres caféer/restauranter, funktioner der omhandler kultur- og fritidsformål som fitnesscenter, legeland, sportsanlæg og lignende samt tankanlæg og bilvask.
Lokalplanen kan ses herunder.
Lokalplan nr. 333 - Nyt butiksområde i Skive Vest
Se retsvirkninger og klagevejledning
Jævnfør § 12 i planloven, skal kommunalbestyrelsen virke for kommuneplanens gennemførelse, herunder ved udøvelse af beføjelser i medfør af lovgivningen, jf. dog §§ 5 u, 19 og 40.
Derudover bestemmer § 12 i Planloven, at kommunalbestyrelsen kan modsætte sig udstykning og bebyggelse, som er i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser inden for byzoner. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område er omfattet af en detaljeret byplanvedtægt eller lokalplan, der er tilvejebragt før kommuneplanen.
Ligeledes bestemmes det i Planlovens §12 stk. 3, at kommunalbestyrelsen kan modsætte sig opførelse af bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer inden for byzoner og sommerhusområder, når bebyggelsen eller anvendelsen er i strid med bestemmelser i kommuneplanens rammedel. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område i kommuneplanen, er udlagt til offentligt formål, eller når området er omfattet af en lokalplan eller en byplanvedtægt.
Jævnfør § 18 i Planloven, må der ikke retligt eller faktisk etableres forhold i strid med planens bestemmelser, når der er foretaget offentlig bekendtgørelse af en lokalplan efter § 30, medmindre dispensation meddeles efter reglerne i §§ 5 u, 19 eller 40.