Ikke-teknisk resumé
Miljøkonsekvensrapport
Der er indsendt en miljøkonsekvensrapport, som beskriver de miljømæssige konsekvenser ved det ansøgte projekt på Ågårdsholmvej 24, 7870 Roslev. Rapporten beskriver og vurderer de væsentlige påvirkninger på miljøet, som det ansøgte vurderes at medføre. Rapporten danner grundlaget for kommunens afgørelse om miljøgodkendelse for ejendommen.
Hvad søges der om?
Der søges om miljøgodkendelse af 6.000 m² produktionsareal med slagtekyllinger fordelt på 2 tvillingestalde. Med det ansøgte bygges der ikke nyt, og der ændres ikke i dyretypen. Ansøger ønsker at producere kyllinger der er længere tid om at blive slagteklare i forhold til eksisterende godkendelse, som er lagt an på 35 dages kyllinger.
Fleksibilitet i den ansøgte produktion
I følgende stalde er der søgt delvis flex: Alle stalde undtagen klimastaldene. Det betyder at der kan indsættes alle typer grise i disse stalde. Beregningerne er lavet, så der tages højde for de værst tænkelige emissioner af ammoniak og lugt ved eventuelle ændringer af staldene.
Lugt
Lugtkravet i husdyrgodkendelsesbekendtgørelsen er overholdt.
Landskab
Der bygges ikke nyt, og det samlede visuelle indtryk af husdyrbruget vil derfor ikke ændre sig, og landskabet vil ikke blive påvirket i negativ retning.
Påvirkning af natur
Ammoniakemissionen stiger ikke i ansøgt drift i forhold til nudriften men stiger i forhold til 8-års drift, da staldene ikke er så gamle, at de eksisterede for 8 år siden. Hverken bilag IV arter eller beskyttet natur vil blive påvirket i væsentlig negativ retning som følge af det ansøgte
Bedste tilgængelige teknik (BAT)
Der er indsat varmeveksler i begge stalde for reduktion af ammoniakfordampning. For husdyrbrug er der krav om altid at anvende den bedst tilgængelige teknik. I forhold til at begrænse ammoniakfordampningen er dette i lovgivningen omsat til et bestemt krav til mængden af ammoniak, der må komme fra husdyrbruget. Det ansøgte lever op til BAT-kravet for ammoniakemissionen på eksisterende husdyrbrug.
Miljøledelse
Der er indført miljøledelse på husdyrbruget for at sikre fokus på miljøvenlige processer. Miljøledelsessystemet gennemgås og opdateres mindst én gang årligt.
Personaleledelse
Husdyrbrugets personale oplæres om relevant lovgivning, korrekt håndtering, transport og udbringning af husdyrgødning, planlægning af aktiviteter samt reparation og vedligehold af udstyr.
Ansatte gøres desuden bekendt med husdyrbrugets beredskabsplan, der gennemgås og tilpasses mindst én gang årligt. Beredskabsplanen udarbejdes med henblik på at forebygge uheld og fungerer som vejledning i tilfælde af uventede emissioner og hændelser.
Fodringskrav
For at nedsætte mængden af kvælstof, der udskilles fra husdyrbruget, anvendes der fasefodring tilpasset dyrenes behov i produktionsperioden og fodertilsætningsstoffer.
I kyllingeproduktionen optimeres foderet løbende med henblik på at tilpasse tildelingen af næringsstoffer til kyllingernes udviklingstrin.
Der anvendes indkøbte færdigfoderblandinger tilpasset kyllingernes udviklingstrin gennem vækstperioden. Der suppleres eventuelt med eget korn sidst i vækstperioden.
Der fodres efter standardnorm, idet disse er i overensstemmelsen med anbefalinger og vejledninger fra kyllingeproduktionens brancheorganisation.
Der anvendes korn og færdigfoder (tørfoder) indeholdende fytase og et fosfor- og råproteinindhold indenfor de vejledende niveauer i BAT-foder (jf. BREF), og i overensstemmelse med det opnåede produktionsniveau. Foderets næringsstofniveau justeres løbende (fasefodring) i overensstemmelse med næringsstofbehovet.
Energieffektiv belysning
Husdyrbruget bruger timer på lyset, så kyllingerne får det lys de skal have, og der samtidig ikke bruges unødig energi på lys.
Støvemissioner fra staldanlæg
Der kan forekomme støv i forbindelse med transport på grusvej og pladser, ved kornhøst og fyldning af siloer og ved foderfremstilling. Det søges altid i videst muligt omfang at begrænse støvgener ved hensynsfuld kørsel og ved at sikre tætte blæsestudser til siloer, via vedligehold og rettidig omhu.
Årlig indberetning til kommunalbestyrelsen
En gang om året, senest den 31. december, indberettes for det forudgående kalenderår følgende til kommunen:
- Logbøger for varmeveksler
- Dokumentation for miljøledelsessystem
- Logbog over gennemførte kontroller af vedligeholdelsesplan
- Dokumentation for overholdelse af fodringskrav, jævnfør § 46.
Alternative teknologier
I forbindelse med ansøgningen er flere forskellige ammoniakreducerende teknologier blevet overvejet, herunder luftrenser. I sidste ende er valget dog faldet på at udnytte de eksisterende stalde som de er uden yderligere teknologier.
Fuldstændig ophør af husdyrbruget
Hvis husdyrbruget ophører fuldstændigt, vil stalde og gødningsbeholder blive tømt, rengjort og desinficeret. Affald vil blive bortskaffet i overensstemmelse med gældende regulativer, og der vil blive gjort grundigt rent for at undgå tilløb af skadedyr eller risiko for miljøuheld.
VVM
Fjerkræbruget har en størrelse der gør, at ansøgningen er omfattet af en procedure med vurdering af virkningerne på miljøet (VVM).
Anmodning om udkast til afgørelse m.v.
Du kan skrive til Skive Kommune, Byg & Miljø, Rådhuspladsen 2, 7800 Skive eller kontakte Peder Key Jensen på telefonnr. 99 15 68 56 eller mail pedj@skivekommune.dk for oplysning om ansøgningen, eller hvis du har idéer til hvilke forhold, der ønskes inddraget i behandlingen af sagen eller kommentarer i øvrigt.
Du kan henvende dig frem til den 31. marts 2022, herunder for at gøre opmærksom på, at du gerne vil se udkastet til miljøgodkendelsen.
Når der er et udkast klar, så har alle, der kan blive berørt af afgørelsen, ret til at komme med bemærkninger til udkastet, samt de oplysninger der ligger på sagen.