Formålet med projekt Livets Afslutning er, at sundhedspersonalet skal være bedre til at hjælpe de ældste og de mest syge med at få den afslutning på livet, som de ønsker. Via 4 særlige indsatsområder, skal sundhedspersonalet - i tæt samarbejde med borgeren selv og dennes pårørende - være med til at styrke mulighederne for at den enkelte borgers ønsker for livets afslutning kan efterleves.
Projekt Livets Afslutning” har i 2021-2022 fokuseret på at implementere fire særlige indsatsområder for at kunne blive bedre til at give flere borgere ro og lov til at dø på egne præmisser:
Forventningssamtaler og behandlingsniveau
Inddrage og støtte pårørende
Klare retningslinjer, samt tydelig og tilgængelig dokumentation, også på tværs af sektorer
Udbrede kendskabet til vågetjenesten
Gennem arbejdet med de fire indsatsområder er der blandt andet blevet udviklet en fælles retningslinje, to animationsfilm, en pjece og flere samtaleværktøjer, som medarbejderne kan bruge i det daglige arbejde.
Det kan du selv gøre
Der er flere ting, man selv kan gøre for at have medbestemmelse ved livets afslutning. Som borger kan du blandt andet udfylde et behandlingstestamente, som hjælper dig med på forhånd at tage stilling, hvis du en dag skulle blive inhabil. Behandlingstestamentet udfylder du ved at logge ind på sundhed.dk. Læs mere i pjecen Du har indflydelse på din behandling ved livets afslutning
Der er også lavet to film, der handler om henholdsvis behandlingstestamente og om at tage stilling til genoplivning.
Hvad er dine muligheder i et behandlingstestamente?Med et behandlingstestamente bestemmer du over din behandling, hvis du en dag er ude af stand til at tage stilling selv.
Tag stilling til genoplivningI denne film får du en forklaring på dine muligheder for selv at bestemme over, om der skal foretages genoplivningsforsøg, hvis du falder om med hjertestop.