Særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU) er målrettet unge under 25 år, der ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse selv om den unge modtager specialundervisning eller anden specialpædagogisk bistand. Unge, der er i målgruppen for stu, har et retskrav på at få tilbudt uddannelsen.

Det er ikke bestemte typer af funktionsnedsættelser eller bestemte diagnoser, der er afgørende for, at den unge er i målgruppen for stu, men alene, at den unge ikke har mulighed for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse, selv om den unge modtager specialundervisning eller anden specialpædagogisk bistand. Stu henvender sig til unge med særlige behov, herunder blandt andre unge med: udviklingshandicap svære bevægelseshandicap multihandicap autisme ADHD psykiske lidelser erhvervet hjerneskade. andet Uddannelsen tilrettelægges individuelt og kan bestå af undervisning og praktik. Uddannelsen er ikke kompetencegivende til videre uddannelse eller erhverv og derfor er der ikke krav om eksamener. En stu-uddannelse kan dog indeholde elementer fra f.eks. almen voksenuddannelse (AVU), hvor der kan være prøver eller eksamener.

VisitationsudvalgTil STU er der nedsat et visitationsudvalg som består af repræsentanter fra de kommunale afdelinger, som er i kontakt med de unge, der potentielt er i målgruppen for STU. Udvalget består af: Sektionsleder Specialrådgivningen Sektionsleder Psykiatrirådgivningen Sektionsleder UU Teamleder Job & Uddannelse Teamleder Familiesektionen Sektionsleder PPR Optagelse på STUFor at blive optaget på STU kræver det en godkendelse ved kommunens visitationsudvalg. Selve visitationen forløber over to møder; først en vurdering ift. målgruppe (møde 1) og herefter et visiteringsmøde hvor endeligt tilbud afklares (møde 2). Den unge har ret til at vælge mellem flere uddannelsessteder. Kommunen har dog ikke pligt til at give den unge valgmuligheder, hvis: kommunen vurderer, at den unge har behov for et ekstraordinært specialiseret tilbud, og at kun ét tilbud matcher den unges behov uden at indebære en urimelig lang befordrings- eller ventetid for den unge uddannelsesstedet er uforholdsmæssig dyrere end et andet uddannelsessted, der matcher den unges behov Forslag om alternativt uddannelsesstedFra 1. januar 2025 har den unge ret til at foreslå et alternativt uddannelsessted som skal imødekommes, hvis følgende kriterier er opfyldt: Stedet er eller bliver registeret på en nationale virtuelle portal Kommunen vurderer, at stedet matcher den unges behov Tilbuddet ikke er uforholdsmæssigt dyrere Det ikke indebærer urimelig lang befordrings- eller ventetid for den unge Halvårligt optag I Skive Kommune er der optag på uddannelsen to gange årligt, hhv. i januar og augustAktivitet efter STU3-6 mdr. inden afslutning af STU afholdes et overgangsmøde med elev, forældre, UU-vejleder, kontaktperson på STU-skolen, sagsbehandler fra jobcenteret og sagsbehandler fra Specialrådgivningen, hvor det drøftes hvad den unge skal i gang med når STU-en afsluttes. Det kan dreje sig om uddannelse, beskæftigelse, fritidsaktiviteter eller social aktiviteter.Kvalitetsaftaler Der er udarbejdet kvalitetsaftaler med de enkelte STU-skoler som Skive Kommune samarbejder med, for at sikre at uddannelsesstedet lever op til varetagelse af opgaven. Disse aftaler beskriver forpligtelser mellem Skive Kommune og det enkelte undervisningstilbud. Prisen ikke uforholdsmæssigt overstiger prisen for kommunens tilbud Kommunen vurderer, at der ikke er uforholdsmæssig lang transport og ventetid for den unge