EU’ s naturbeskyttelsesdirektiver, som består af fuglebeskyttelsesdirektivet og habitatdirektivet, danner grundlag for Natura 2000.
Natura 2000 områderne består af både habitat- og fuglebeskyttelsesområder, og tilsammen udgør disse områder et økologisk netværk af beskyttede naturområder gennem hele EU.
Målet med Natura 2000 områderne er at sikre eller genoprette en gunstig bevaringsstatus for de forskellige naturtyper og arter, som området er udpeget for. Gunstig bevaringsstatus betyder, at arterne og naturtyperne er beskyttet i tilstrækkeligt omfang til, at naturtyper og levesteder ikke går tilbage, og at arterne på lang sigt kan opretholde levedygtige bestande, og naturtyperne kan bevare sine særlige karakteristika.
Natura 2000 områderne skal beskyttes mod nye aktiviteter, der kan skade naturen i områderne. Myndighederne er derfor underlagt særlige krav og betingelser, når de skal træffe afgørelse eller vedtage planer, der kan påvirke Natura 2000-områder.
I Natura 2000 områderne skal der gøres en aktiv indsats for at sikre eller genoprette naturen. Grundlaget for indsatsen er de såkaldte Natura 2000-planer.
Natura 2000 i Skive Kommune
I Skive Kommune har vi følgende Natura 2000-områder
16 Løgstør Bredning, Vejlerne og Bulbjerg
30 Lovns Bredning, Hjarbæk Fjord og Skals Ådal
31 Kås Hoved
32 Sønder Lem Vig og Geddal Strandenge
39 Mønsted og Daubjerg Kalkgruber og Mønsted Ådal
40 Karup Å, Kongenshus og Hessellund Heder
41 Hjelm Hede, Flyndersø og Stubbergård Sø
60 Skørsø
221 Risum Enge og Selde Vig
På Miljøstyrelsens hjemmeside kan du se, hvad udpegningsgrundlagene er for de enkelte områder.
Se udpegningsgrundlagene for Natura 2000
I den blå boks kan du se på Skive Kommunes Webgis, hvor Natura 2000 områderne ligger.