Hvert barn er unikt og bidrager til et mangfoldigt fællesskab.
Vi tager hånd om børns forskellige behov på forskellige måder. Vi tager udgangspunkt i barnets hverdag og ser på, hvordan vi kan give det enkelte barn mulighed for at trives og udvikle sig.
Har dit barn et særligt behov, skaber vi mulighed for, at dit barn kan udvikle sig i det fællesskab, dit barn er en del af.
Vi har etableret flere konkrete indsatser:
TOPI - tidlig opsporing og indsats
Vi er optaget af dit barns trivsel. Derfor vurderer vi dit barns trivsel fire gange om året (februar, maj, august og november).
Det er helt normalt for alle, at trivsel svinger og varierer over tid. Det er det selvfølgelig også for børn. Hvis et barn, en måned efter vurdering, stadig ikke vurderes at være i trivsel, så indkaldes I som forældrene til en drøftelse.
En vurdering kan ikke stå alene, men er anledning til at se på vores pædagogiske praksis og finde frem til, hvad der kan understøtte, at dit barn trives.
Vurderingen laves i TOPI, som er et sikkert system ("Hjernen og Hjertet"). Når dit barn skal i skole, slettes vurderingerne automatisk.
Støtte og specialpædagogisk bistand
Læring og udvikling sker i hverdagen. Vi tager udgangspunkt i dit barn / børnegruppen / dagtilbuddet / personalet og laver forskellige indsatser afhængig af behov.
Det pædagogiske personale arbejder bevidst med det dobbelte læringsperspektiv. Det betyder, at den voksne har blik for, hvad han/hun skal gøre og lære, for at barnet kan lære, udvikle sig, trives og dannes.
Tværs
Et Tværs-møde vil altid blive afholdt i dialog og samarbejde med dig som forælder.
Alle medarbejdere i Skive Kommune, der arbejder med børn og unge har fokus på tidlig opsporing, tæt tværfagligt samarbejde, tidlig forældreinddragelse og en hurtig indsats, når der er opmærksomhed på et barn.
Når vi sammen med jer vurderer, at der er behov for at inddrage andre i samarbejdet med jer omkring jeres barn, indkalder vi til et Tværs-møde. Et Tværs-møde er et møde hvor du som forælder deltager, dit barns pædagog/lærer samt f.eks. en PPR-psykolog, ergo- eller fysioterapeut, skole- og dagtilbudssocialrådgiver eller sundhedsplejerske. Deltagerkredsen afhænger af hvad det er for en opmærksomhed, der skal arbejdes med.
Formålet med mødet er, at vi sammen får afdækket de ressourcer og udfordringer, som fylder for dit barn og dig, og finder frem til en indsats, som kan øge dit barns trivsel.
Hvornår starter et Tværs-forløb?
Når du, dit barns pædagog eller lærer får en ekstra opmærksomhed i forhold til dit barns trivsel og udvikling og vurderer at der er brug for at inddrage flere i samarbejdet.
Tværs er en digital samarbejdsplatform for medarbejderne omkring dit barn.
I Tværs vil der være en beskrivelse af dit barns ressourcer og udfordringer, oversigt over de tiltag og aftaler, der laves omkring dit barn.
Du er som forældre involveret i hele Tværs-forløbet, og du skal afgive samtykke til, at vi må dele oplysninger om dit barn med andre fagpersoner.
Sådan foregår et Tværs-møde?
På Tværs-mødet vil du og dit barns pædagog eller lærer deltage sammen med fx en sundhedsplejerske, PPR-psykolog, ergo- fysioterapeut eller skole og dagtilbuds socialrådgiver.
Antallet af deltagere er tilpasset den aktuelle opmærksomhed omkring dit barn.
Fagpersonerne vil samme med dig arbejde for at finde handlemuligheder, hvor du sammen med dit barn kan øge trivslen.
Et Tværs-møde foregår oftest i dagtilbuddet eller på skolen. Mødet vil ofte foregå ud fra en fast ramme med følgende indhold:
- Velkomst og præsentation af deltagerne
- Du får mulighed for at fortælle om det dit barn oplever vanskeligt, og det dit barn er god til
- Dit barns pædagog/lærer uddyber med eksempler fra hverdagen i dagtilbud eller skole
- Fagpersonerne byder ind med spørgsmål til vanskeligheden og dit barns ressourcer
- Fælles fokus på konkrete handlemuligheder, der kan tages i brug hjemme og i dagtilbud/skole
- Aftale om, hvornår der følges op på de konkrete aftaler, og hvem der gør det
Hvordan får jeg adgang til dagsorden og referater?
Praksisnært Indsatsteam
Dit barns dagtilbud kan have behov for et samarbejde med "Praksisnær Indsatsteam". Praksisnær Indsatsteam består af specialpædagoger, der arbejder tæt sammen med Pædagogisk Psykologisk Rådgivning.
I samarbejdet skabes ekstra opmærksomhed på, hvad der kan gøres mere af for, at dit barn eller en børnegruppe kan udvikle sig.
Du vil få besked, hvis dagtilbuddet samarbejder med Praksisnært Indsatsteam i forhold til dit barns udviklingsmuligheder.
Der fokuseres på det, der virker. Sammen med personale og børn findes nye veje.
Særlig sprogstimulering
Hvis dit barn har flere sprog og møder dansk for første gang, når det starter i dagtilbud, vil det få hjælp til at udvikle sit danske sprog. Hjælpen gives i op til to år.
Dit barns kendte voksne vil lege og lave aktiviteter i hverdagen i dagtilbuddet. Aktiviteterne foregår alene eller sammen med andre børn.
Vi arbejdet tæt sammen med dig. Vi taler, om hvad du kan lave derhjemme sammen med dit barn, og hvordan du kan hjælpe dit barn til at udvikle sit modersmål.
Personalet i dit barns dagtilbud arbejder tæt sammen med vores tosprogsvejleder, der kommer i alle vores dagtilbud.
Personalet har mulighed for at søge om praksisnære sprogforløb målrettet enten det pædagogiske personale eller samarbejdet med dig som forælder.
Legeteket
Legeteket er placeret i Videnshuset i Daycare Nord.
Hvis du har et barn, som eksempelvis har svært ved at lege, tale, forstå, bevæge sig eller være sammen med andre børn, kan du kontakte Legeteket. Både forældre og fagpersoner kan kontakte Legeteket.
I Legeteket kan du få vejledning og låne stimulerende og udviklende legetøj og materialer med hjem.
Legeteket er for børn i alderen 0-7 år. Ældre børn kan dog også have glæde af tilbuddet.
Forældreportalen
Forældreportalen skal ses som et supplement til AULA. I forældreportalen vil du kunne finde beskrivelser, aftaler mv. omkring dit barns læring, trivsel og udvikling.
Her vil du også kunne afgive samtykke til at andre relevante fagpersoner som for eksempel sundhedsplejerske, PPR-psykolog eller familiebehandler deltager i indsatsen omkring dit barn.
Du vil kunne finde:
- Beskrivelse af for eksempel en særlig opmærksomhed som vi har omkring dit barns trivsel
- Aftaler omkring dit barns trivsel
- Resultat af trivselsvurderinger
Du vil altid blive informeret af dit barns dagtilbud/skole, før vi deler dokumenter/beskrivelser med dig i Forældreportalen.
Hvordan får jeg adgang?
Du skal ikke selv gøre noget før du får besked om det af dit barns dagtilbud/skole.
Du får adgang til Forældreportalen, første gang en medarbejder fra Skive Kommune sender et dokument til dig. Adgangen får du i et orienteringsbrev via Digital Post. I orienteringsbrevet får du adgang til Forældreportalen ved at følge linket i brevet. Du logger ind med NemID/MitID.
Du kan også tilgå Forældreportalen direkte fra AULA.
Support
Ved tekniske udfordringer kontakt Rambølls tekniske support på e-mail: Hjernenhjertet@ramboll.com eller på tlf. 5161 7943.
Ved spørgsmål til indholdet kontaktes dit barns dagtilbud eller skole.
Hvordan behandler vi data?
Oplysningerne slettes senest 5 år efter, at dit barn har forladt dagtilbud og skole.
Kommunen er dataansvarlig myndighed for databehandlingen.
Der forelægger en underskrevet databehandleraftale mellem Kommunen (dataansvarlig) og Rambøll (databehandler).
Dette indebærer blandt andet:
- At personfølsomme data opbevares i overensstemmelse med Persondataforordningen.
- At al kommunikation er krypteret.
- Der sker logning af aktiviteter i systemet - på den måde kan kommunen dokumentere brugernes handlinger i systemet.
Du kan kontakte kommunen på 99156781, hvis du er i tvivl om, om kommunen håndterer dine persondata korrekt.