Skole- og Dagtilbudsafdelingen har ansvaret for tilsyn. Tilsyn sikrer, at kvaliteten i dit barns dagtilbud følger lovgivningen og vores lokalpolitisk besluttede mål og rammer.
Tilsyn i dit barns dagtilbud handler om den pædagogiske kvalitet, økonomi, legepladssikkerhed, brandforhold, hygiejne og sundhed og bygningsforhold.
Der er fire typer tilsyn i Skive Kommune, løbende-, anmeldt-, uanmeldt-, og skærpet tilsyn. Tilsynene dækker over en periode på to år, hvor der som minimum gennemføres det løbende, anmeldte og uanmeldte tilsyn. Læs mere om de enkelte former for tilsyn i bilaget nederst på denne side.
Formål
Det pædagogiske tilsyn i dagtilbud bygger på to formål:
- At dagtilbuddene lever op til lovgivningen samt de rammer og eventuelle prioriterede indsatser som Byrådet har fastlagt.
- At understøtte udviklingen af den pædagogiske kvalitet i kommunens dagtilbud.
Det pædagogiske tilsyn indeholder derfor både et kontrolperspektiv og et lærings- og udviklingsperspektiv. Kontrolperspektivet drejer sig om at kontrollere, at dagtilbuddene efterlever lovkrav og har den fornødne pædagogiske kvalitet. Lærings- og udviklingsperspektivet handler om, at dagtilbuddene udnytter deres fulde faglige potentiale og omsætter intentionerne i den styrkede pædagogiske læreplan.
I Skive Kommune ser vi kontrolperspektivet og udviklingsperspektivet som hinandens forudsætninger i et gensidigt berigende samspil, der har til formål at højne kvaliteten. Vi tænker udvikling af kvalitet på baggrund af tilsyn.
Tilsynsforpligtigelsen er i Skive Kommune uddelegeret til Skole- og Dagtilbudsafdelingen i Kultur- og Familieforvaltningen.
Lovgrundlag
Det fremgår af Dagtilbudslovens § 5 og § 81, at kommunalbestyrelsen er forpligtet til at føre tilsyn med alle dagtilbud i kommunen. Tilsynsforpligtelsen gælder alle former for dagtilbud i kommunerne – kommunale institutioner, privatinstitutioner, selvejende institutioner samt dagplejen og private pasningsordninger.
Loven stiller følgende krav til det kommunale tilsyn med det pædagogiske indhold i dagtilbud:
- Tilsynet skal tage udgangspunkt i det pædagogiske grundlag i den styrkede pædagogiske læreplan
- Tilsynet skal bestå af både anmeldte og uanmeldte tilsynsbesøg
- Der skal inddrages både kvalitative og kvantitative data, herunder observationer af de pædagogiske læringsmiljøer
- Vurderingerne af den pædagogiske kvalitet skal dokumenteres skriftligt
- Tilsynet skal sikre uvildighed
- Tilsynet skal foregå i dialog med leder og medarbejdere
- Forældrebestyrelsen skal orienteres om vurderingen af kvaliteten af de pædagogiske læringsmiljøer
- Der skal være opfølgende dialog efter tilsynsbesøget
- Der skal iværksættes skærpet tilsyn ved bekymringer, og ved alvorlige bekymringer skal der laves en handleplan
- Minimum hvert andet år skal der offentliggøres en tilsynsrapport for hver daginstitution og en samlet tilsynsrapport for dagplejen
Udover tilsynet med det pædagogiske indhold skal der føres tilsyn med dagtilbuddets rammer, herunder:
- Legepladssikkerhed
- Sundhed og hygiejne
- Økonomiske forhold
- Brandforhold
- Tilsyn med bygninger
Hvor ofte udføres der tilsyn?
Der føres tilsyn med alle kommunale og private vuggestuer og børnehaver som minimum hvert andet år med et uanmeldt og anmeldt besøg. Det uanmeldte besøg i tilsynet foregår som et observationsbesøg i hver enkelt daginstitutionsenhed. Det anmeldte tilsyn består af et opfølgningsmøde med ledelsen og evt. AMR og TR. Efterfølgende afvikles en kvalitets- og udviklingsdialog med fokus på opfølgning på udviklingspunkter.
I Skive Kommune foretages der fem årlige tilsynsbesøg i dagplejehjemmet og ved de private pasningsordninger (tre anmeldte og to uanmeldte). Herudover er der løbende dialog og sparring, der ligger ud over tilsynet. Tilsynsopgaven varetages af dagplejepædagogen, der er tilknyttet området. Dagplejepædagogerne aftaler, gennemfører og følger op på tilsyn i dagplejen.
Datagrundlag
Datagrundlaget for det pædagogiske tilsyn forstås bredt og er både af kvantitativ og kvalitativ karakter. Det samlede datagrundlag beskriver dagtilbuddets strukturelle kvalitet, proceskvalitet og resultatkvalitet.
Eksempler på data kan være:
- Observation ud fra KIDS
- Data fra tilsynsskema i Hjernen & Hjertet
- Institutionens pædagogiske læreplan og evaluering heraf
- TOPI
- Sprogvurderingen og arbejdet med sprog
- Forrige tilsynsrapport og arbejdet med udviklingspunkter
- Eventuelle handleplaner fra skærpet tilsyn
- Eventuelle lokale forsknings- eller udviklingsprojekter
Datagrundlaget for tilsynet kan variere afhængende af ny lovgivning, ny forskning, lokale dagsordener mv.
Uvildighed
I Skive Kommune sikres uvildigheden i det pædagogiske tilsyn ved at observationer, kvalitets- og udviklingssamtaler og afrapportering foregår med afsæt i et ensartet og systematisk grundlag med inddragelse af forskellige typer data. Observationerne tager afsæt i KIDS, der er baseret på forskning om kvalitet i dagtilbud. KIDS som observationsredskab gør det muligt at sikre uvildigheden, selvom forskellige aktører laver observationen.
Observationerne i dagplejehjemmene vil blive foretaget af en dagplejepædagog, som ikke kommer hos dagplejeren i hverdagen. Den forforståelse og subjektive holdning, som den faste dagplejepædagog umiddelbart ville have, hvis det var vedkommende som observerede, er derfor ikke til stede. Observationen bliver derfor i højere grad objektiv, selvom at dagplejepædagogerne alle kender til feltet.
Kvalitet i dagtilbud
I Skive Kommune er KIDS valgt som observationsredskab. KIDS er udviklet af Dansk Psykologisk Forlag. I KIDS er der taget udgangspunkt i international forskning om pædagogisk kvalitet og i udviklingspsykologisk viden om, hvordan børn lærer og udvikler sig. I KIDS handler pædagogisk kvalitet om:
- at leve et god børneliv her og nu (being)
- at børnene hører til og er inkluderet i de sociale fællesskaber, som dagtilbuddet rummer (belonging)
- At sætte børn i stand til på bedste måde at indgå i det samfundsmæssige liv, de vokser op i og udvikle de færdigheder og kompetencer, de har brug for (becoming)
Der vil blive observeret ud fra tre kategorier i KIDS:
- Relationer
- Leg og aktivitet
- Fysiske rammer
Disse tre temaer er af særlig betydning for at belyse kvaliteten i dagtilbuddets pædagogiske læringsmiljøer.
En KIDS-observation i daginstitutioner varer fem-syv timer. Der observeres over en hel dag, og observatøren får et indblik i kvaliteten i daginstitutionens pædagogiske læringsmiljøer i både morgen-, for- og eftermiddagstimerne. Observationer ved dagplejen varer tre-fire timer, og vil blive tilrettelagt således, at der er indsamlet data på alle tidspunkter af dagen, når den samlede tilsynsrapport skal laves.
Skærpet tilsyn
Et skærpet tilsyn er et intensiveret og fokuseret pædagogisk tilsyn, der tilrettelægges med udgangspunkt i de konkrete forhold i et dagtilbud, der har givet anledning til bekymring. Ifølge lovgivningen skelnes der i forbindelse med et skærpet tilsyn imellem bekymring og alvorlig bekymring.
Ved bekymring
Ved bekymrende forhold igangsættes et skærpet tilsyn. Her vil tilsynsførende følge op på arbejdet med udviklingspunkterne gennem et eller flere tilsynsbesøg, hvor tilsynsførende og leder har en dialog omkring de bekymrende forhold. Ved behov kan der laves en ekstra observation med KIDS.
Ved alvorlig bekymring
Ved en alvorlig bekymring for kvaliteten i et dagtilbud iværksættes et skærpet tilsyn, og der udarbejdes en handleplan i dialog med dagtilbudslederen. Handleplanen udarbejdes umiddelbart i forlængelse af, at de bekymrende forhold er konstateret, og arbejdet med indholdet skal hurtigt påbegyndes. Handleplanen udarbejdes i dialog mellem tilsynsførende og leder. Afhængigt af de alvorligt bekymrende forhold er der mulighed for at lave en observation med KIDS. Hvis den alvorlige bekymring ikke er forbedret inden for en aftalt periode, gennemføres endnu et ekstraordinært tilsynsmøde med deltagelse af en chef fra forvaltningen.
Vurdering af bekymringsgrad
I dagtilbud, der i deres KIDS rapport får en score, der vurderes som utilstrækkelig kvalitet, vil det give anledning til bekymring. I dagtilbud der lander på en score for ringe kvalitet, vil det give anledning til alvorlig bekymring. Nedenfor ses fordelingen i forhold til scoringen i KIDS-observationen.
Bekymringsgrad |
KIDS-vurdering af kvalitet |
|
Ingen bekymring |
Tilstrækkelig, god eller fremragende kvalitet |
37,5 - 100 % |
Bekymring |
Utilstrækkelig kvalitet |
12,5 - 37,5 % |
Alvorlig bekymring |
Ringe kvalitet |
0 - 12,5 % |
Tilsynsrapport
Afrapportering sker minimum hvert andet år, hvor der udarbejdes en tilsynsrapport. For daginstitutioner er det en tilsynsrapport for hver enkelt daginstitutionsenhed. For dagplejen og pasningsordninger er tilsynsrapporten samlet, og den hæves op på et generelt niveau, så data ikke kan føre tilbage til hverken dagplejehjem eller barn.
I tilsynsrapporten indgår det pædagogiske tilsyn, tilsyn med rammer og anden relevant data. Data bidrager til en samlet vurdering af kvaliteten i dagtilbuddet. Derudover indgår opfølgning på aftaler og opmærksomhedspunkter fra tidligere tilsyn. Tilsynsrapporten laves i Hjernen & Hjertet, som arbejder med EVA’s tredeling af kvalitetsbegrebet; strukturel kvalitet, proces kvalitet og resultatkvalitet.
I tilsynsrapporten beskrives, hvilke aftaler der er indgået mellem dagtilbudsleder/dagplejeleder og forvaltning i forhold til den udviklingsplan, der skal danne grundlag for et udviklingsarbejde i dagtilbuddets praksis de kommende to år.
I kommunale institutioner har dagtilbudslederen ansvar for at orientere forældrebestyrelsen om tilsynsrapporten. I private institutioner har bestyrelsen ansvar for at orientere dagtilbudslederen. Tilsynsrapporten skal offentliggøres på dagtilbuddets hjemmeside.
Tilsynsrapporter skal danne grundlag for Børne- og Familieudvalget drøftelse om dagtilbudsområdet hvert andet år jævnfør Dagtilbudsloven §3a.
Opfølgning
Når der er blevet observeret i dagtilbuddene og udvalgt udviklingspunkter, arbejdes der videre med udviklingspunkterne lokalt. Fagchefen for dagtilbud besøger dagtilbuddet hvert år, hvor der afholdes en kvalitets- og udviklingssamtale. Her er tilsyn og kvalitetsudvikling blandt andet er på dagsordenen. Foruden denne samtale opfølges der løbende i diverse fora, hvor ledere og forvaltning i forvejen mødes.
Fuld tilsynskoncept
Den fulde beskrivelse af tilsynskonceptet kan læses her: