Børns nysgerrighed, leg og lyst til at lære skal stimuleres fra de er helt små. Alle børn skal blive så dygtige, som de kan.
Derfor griber vi det enkelte barns initiativ og hjælper barnet på vej til succesoplevelser. Vi møder barnet med passende udfordringer, som kan motivere og inspirere det til at udforske egne potentialer.
Hvert andet år laves der en fælles kvalitetsrapport på Skole, dagtilbuds- og familieområdet. Dit barns dagtilbud udarbejder i den forbindelse en lokal kvalitetsrapport.
Pædagogiske læreplaner
Læreplanen har fokus på kvalitet og på at udvikle hverdagen i dit barns dagtilbud.
I læreplanen kan du læse mere om, hvordan der arbejdes med blandt andet børnesyn, børnefællesskaber, leg, dannelse og læring.
Læreplanen indeholder fortællinger fra hverdagen i dit barns dagtilbud. Det kan være om rutiner, aktiviteter, børns leg eller voksenstyret aktiviteter. Fortællingerne hjælper personalet til at udvikle hverdagen.
I Læreplanen er der også eksempler på, hvordan der arbejdes med børn i udsatte positioner, forældresamarbejde og samarbejdet med 0. klasse og lokalsamfundet. Der beskrives, hvordan dagtilbuddet inddrager børnenes perspektiv og børnefællesskabet, og hvordan dagtilbuddet tager højde for den konkrete børnegruppes behov.
Gode sammenhænge i dit barns overgange
Når dit barn starter et nyt sted, er det en spændende forandring for dit barn. Dit barn skal opleve sammenhæng og genkendelighed, så overgangen bliver let at håndtere.
Sundhedsplejen, vuggestuer, dagplejen, børnehaver og skoler arbejder tæt sammen for at give dit barn den bedst mulige start det nye sted.
Som forældre vil du blive inviteret til en samtale, og du skal udfylde et skema.
Tilsyn af dit barns dagtilbud
Skole- og Dagtilbudsafdelingen har ansvaret for tilsyn.
Tilsyn sikrer, at kvaliteten i dit barns dagtilbud følger lovgivningen og vores lokalpolitisk besluttede mål og rammer.
Tilsyn i dit barns dagtilbud handler om det pædagogiske arbejde i hverdagen, økonomi, legepladssikkerhed, brandforhold, hygiejne og sundhed.
Der er forskellige måder at føre tilsyn på.
I den kommunale dagpleje, vuggestuer og børnehaver er vi ikke på et årligt besøg. Derimod har vi en løbende dialog om kvalitet. Vi får her øje på den gode praksis og tager fat om udfordringer, når vi ser dem. Vores kvalitet beskrives hvert andet år i en fælles kvalitetsrapport for Skole, Dagtilbud og Familieafdelingen. Derudover drøfter vi kvalitet med det enkelte pasningstilbud til to årlige kvalitetsdialoger med skoler og dagtilbud.
Den enkelte dagplejer og private pasningsordning får fem årlige tilsynsbesøg.
I de private daginstitutioner føres der tilsyn én gang årligt ved et uanmeldt og et anmeldt besøg.
Nye krav til det pædagogiske tilsyn:
Den 1.1.2022 trådte lov om ændring af dagtilbudsloven (minimumsnormeringer i daginstitutioner og styrket tilsyn med dagtilbud m.v.) i kraft. I lovændringen er der nye krav til det pædagogiske tilsyn. De nye krav omfatter alle daginstitutioner (kommunale, selvejende og udliciterede daginstitutioner, privatinstitutioner og enheder i daginstitutioner), dagplejen og puljeordninger.
Der skal som minimum hvert andet år offentliggøres en tilsynsrapport for hver enkelt daginstitution. Første tilsynsrapport skal være udarbejdet januar 2024.
Det nuværende tilsynskoncept skal derfor udbygges og arbejdet med de nye krav er i proces, men endnu ikke afsluttet. Når et nyt tilsynskoncept er udviklet og valgt, vil det blive fremstillet til politisk godkendelse.
Sprogvurdering af 3 og 5 årige
Dit barn sprogvurderes af personalet i børnehaven.
Hvis dit barn har brug for ekstra sprogstimulering, bliver du inviteret til en samtale. Er der brug for en særlig sprogindsats, vil det foregå i et tæt samarbejde med tale-hørekonsulenter og / eller tosprogsvejleder.
Hvis dit barn ikke går i børnehave, kontaktes du af en tale-hørekonsulent, når dit barn er omkring 3 år og 5 år.